Keskusta leikkaamassa kotihoidontukeakin

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä aikoo leikata kotihoidontukea. Kuva: Santeri Viinamäki CC BY 4.0Keskusta aikoo leikata tulevalla vaalikaudella myös kotihoidontukea. Leikkaus kuuluu samaan kokonaisuuteen, jolla puolue aikoo laskea lapsilisien arvoa.

Lapsiperheiden ostovoimaa heikentävät leikkaukset toteutetaan tukien indeksikorotusten leikkaamisella. Toisin sanoen tukien arvo ei seuraa yleistä hintakehitystä, vaan niiden todellisen arvon annetaan pudota.

Aikaisemmin keskusta on vastustanut kotihoidontukeen kaavailtuja leikkauksia. Se puolusti tukea ärhäkkäästi, kun sittemmin hallituksen riitelyyn kaatunutta hanketta jakaa tuki isän ja äidin osuuksiin yritettiin ajaa läpi.

Hallitusvastuuseen astuessaan keskusta aikoo ensitöikseen toteuttaa tukeen oman leikkauksensa.

*************

Kerroin aikaisemmin keskustan aikeista leikata lapsilisiä. Kirjoitus poiki kipakkaa keskustelua. Moni puolusti keskustaa väittämällä, että korotusten jäädyttäminen ei olisi leikkaus.

Mutta kyllä se on.

Jos rahalla saa aikaisempaa vähemmän tuotteita tai palveluita, on sen arvo aikaisempaa alempi. Tämän arvon alenemisen vuoksi etuisuuksia yleensä korotetaan. Keskusta ei aio näin tehdä, vaan se aikoo antaa tietoisesti etuisuuksien arvojen laskea niin, että niillä saa vähemmän kuin aikaisemmin.

Puolueen kunniaksi on luettava, että asiasta on kerrottu avoimesti jo ennen vaaleja.

Keskustan laskelmissa etuisuudet voisivat nousta vain maltillisten palkankorotusten verran. Verkkouutisten mukaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pitäisi ainakin parin seuraavan vuoden osalta sellaisena 0,4 prosentin nousua. Inflaation Sipilä arvelee laukkaavan samaan aikaan 1,5 prosentin tahdilla.

Näin ollen keskusta korottaisi etuisuuksia selvästi vähemmän kuin rahan arvo laskee. Puolue siis tietoisesti laskisi etuisuuksien arvoa. Keskusta leikkaisi niitä.

Toinen monien esiin tuoma seikka oli se, että muutkin puolueet ovat jäädyttäneet etuisuuksien korotuksia ja leikanneet niitä. Se on totta. Näin on käynyt, ja luultavasti keskusta löytää vaalien jälkeen hallituskumppaneita, jotka ovat yhtä innokkaita menemään perheiden kukkarolle kuin Sipilän oma porukka.

Se ei silti tee keskustan toimista sen vähempää kaksinaamaista. Vielä marraskuussa puolue huusi edellisten lapsilisäleikkausten perumista. Se esitti varjobudjetissaan, että sama raha kerättäisiin leikkauksen sijaan tupakkaveroa korottamalla. Korotuksen suuruudeksi keskusta laski tuolloin 31 senttiä askilta.

Vain muutamaa kuukautta myöhemmin hallitusvastuuseen valmistautuva Sipilä alamaisineen esittää tupakkaveroon 95 sentin korotusta askilta. Rahaa korotuksesta kertyy yli kolme kertaa enemmän kuin varjobudjetissa mainitulla korotuksella, jonka piti pelastaa lapsilisät leikkauksilta. Tästä huolimatta keskusta aikoo leikata lapsilisiä ja vielä sen lisäksi rakastamaansa kotihoidontukeakin. Puolue suuntaa kertyvät rahat mieluummin muualle. Kysymyksessä on valinta: keskusta haluaa heikentää lapsiperheiden taloudellista asemaa.

Keskusta loi kannatustaan ärisemällä oppositiossa lapsiperheiden etujen perään. Ne puheet on syytä unohtaa vaaliuurnilla. Valtaan päästyään keskusta hyökkää perheiden kukkarolle.

Kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Santeri Viinamäki: Juha Sipilä Vaasan Rewell Centerissä maaliskuussa 2015. CC BY 4.0.

Lue myös:

Lapsilisiä leikataan taas

Aiheesta internetissä:

Verkkouutiset: Keskusta julkisti leikkauslistan – suurin kohde sosiaalietuudet

Keskustan veropoliittiset linjaukset

Keskustan talousvaihtoehto vuodelle 2015

Keskustan vaaliohjelma 2015

Suomenmaa: Paloniemi: Keskusta voi perua kotihoidon tuen leikkauksen

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Kommentointi

… jatkan: Mihin täältä hävisi kaikki kommentit? Eritoten ne joissa kritisoitiin tapaasi esittää asiat ja kääntää ne jopa täysin päin vastoin?

Ei tähän artikkeliin ole tullut kuin tuo yksi kommentti. Minä en kommentteja vähällä poistele.

Ihanko oikeasti väität ettei tässä toissailtana ollut isoa kasaa kommentteja?

FB:ssäkin tätä tekstiä oli jaettu ja moni tännekin oikonut ja kommentoinut – ja moni perässäsi kauhistellut ja taivastellut. Minäkin kirjoitin useamman kommentin – myös sinunkin vastauksiisi. Jos sinä et niitä poistanut, sitten ne hävisivät ihan itsekseen – vai?

Ah, pahoittelut, kommentointiin liittyen oma mokani.

Yritin tulla lukemaan kommentteja, mutta sinulla olikin kaksi samanlaista ohiaiheen menevää postausta.

Minkälaisesta kotihoidon leikkauksesta on kyse? Rahallisesta vai ajallisesti lyhyempi?