MV-lehti takoo rahaa varastetulla materiaalilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mitä Vittua varastaa materiaalia.

Mitä Vittua varastaa materiaalia.Aikaisemmin Mitä vittua -nimellä tunnettu MV-lehti tienaa varastetuilla jutuilla. Lauantaina se varasti minun kirjoitukseni. En yleensä kerjää jakamaan postauksiani, mutta nyt pyydän, että jakaisit tämän.

Sivusto tunnettiin vielä aivan viime aikoihin nimellä Mitä vittua. Se nousi suosioon julkaisemalla rikollisten kuvia ja tietoja. Erityisesti se on kunnostautunut maahanmuuttajien jahtaamisessa ja häpäisemisessä. Sen toimintatavat ovat monin tavoin vähintäänkin arveluttavia.

– Ketä kirjoittajat ovat? kysyi toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo Lännen Median jutussa ihmetellessään MV-lehden sisällön määrää.

Yksi heistä olen näköjään minä.

Kiistanalainen vaihtoehtomedia julkaisi sivuillaan jutun, joka julkaistiin tässä blogissa alun perin viime lokakuussa. Lupaa MV ei kysynyt. Minä en olisi sellaista edes voinut antaa blogista Kaksplussan* kustantajan Otavamedian kanssa tekemäni sopimuksen puitteissa.

Juttuani ei siteerattu. Siihen ei viitattu. Sitä ei referoitu. Se julkaistiin kokonaisuudessaan.

Minun työni varastettiin. Joku muu tekee sillä nyt rahaa.

Minä en saa muuta kuin huonon maineen.

Vieläkö varastaminen on väärin?

Näin melkoisesti vaivaa varastetun julkaisun laatimiseen. En ole niin rikas, että minun olisi mahdollista tukea ilmaistyöllä voittoa tavoittelevien yritysten tai sen kaltaisten tahojen liiketoimintaa.

Ja jos vaikka olisikin, MV ei olisi niitä tahoja, joiden pyrkimyksiä edesauttaisin edes rahasta. MV on julkaisu, joka ylittää vähintäänkin sopivuuden rajat säännönmukaisesti, jatkuvasti ja julkeasti.

Sivustolla on silti ystävänsä. Sillä on Facebookissa yli 30 000 tykkääjää. Jokunen aika sitten julkaisun sivuilla vieraili yhden ainoan viikon aikana peräti 800 000 yksittäistä kävijää. Sellainen määrä tarkoittaa jo merkittäviä mainostuloja. Minulta varastettua juttuakin oli luettu lauantai-iltaan mennessä yli 10 000 kertaa.

Monien mielestä MV kertoo ansiokkaasti asioista, joista valtamedia vaikenee. Sen voi jotenkin vielä ymmärtää, vaikka sivuston julkaisujen välittämää viestiä ei allekirjoittaisikaan.

On kuitenkin hankala uskoa, että edes MV:n fanit pitävät kovin asiallisena menettelynä, että se repii rahaa julkaisemalla varastettua sisältöä. Tässä tapauksessa lienee paikallaan vielä mainita, että varastetun sisällön on luonut tavallinen, heteroseksuaalinen ja kantasuomalainen perheenisä, joka ei ole eläessään edes parkkisakkoa saanut.

Kai meillä sentään edelleen on tapana kunnioittaa toisen työtä ja pitää varastamista vääryytenä?

Laki alkaa, kun reilu peli loppuu

Minusta on hienoa, kun pystyn herättämään kirjoituksillani keskustelua tärkeiksi kokemistani aiheista. Monesti olen siinä onnistunut. Tuhannet ovat jakaneet blogipostauksiani sosiaalisessa mediassa. Joukossa on viime aikoina ollut lukuisia eduskuntavaaliehdokkaita, osa heistä istuvia kansanedustajia. Blogiani on nimitetty jopa vaikutusvaltaiseksi. Syntynyt keskustelu paikkaa osin sitä, mitä palkassa jää uupumaan.

En saa näistä kirjoituksistani kovinkaan paljoa rahaa. En osaa luoda kevyttä, viihteellistä sisältöä, joka houkuttelisi mainostajia palkitsemaan joko rahalla tai tuotteilla. Blogi on muotoutunut sisällöltään sellaiseksi, että kaupallisuuteen ja sitä kautta suurempiin tuloihin on tuskin jatkossakaan mahdollisuutta.

Saan kuitenkin sen, mitä kustantajan kanssa on sovittu. Peli on reilua. Minä kunnioitan osaltani sopimusta, ja omalta osaltaan samoin tekee Otavamedia. Kuten pitääkin. Minä tuotan sisältöä, ja minulle maksetaan siitä sopimuksessa määritelty korvaus.

MV:n peli on kaukana reilusta. Se käyttää oikeudetta liiketoiminnassaan luomaani rahan arvoista tuotetta. Jos tekee rahaa sisällöllä, pitää minun mielestäni tekijän saada siitä vähintäänkin siivu. Ennen kaikkea tekijän pitää saada päättää, kuka tuotettua sisältöä saa julkaista ja millä ehdoilla.

Asia ei ole edes mikään hyviin tapoihin liittyvä muotoseikka, vaan siitä säädetään tekijänoikeuslaissa. MV rikkoo lakia.

Jaa tämä

Kaikista eniten tässä hiertää kuitenkin se, että minut voidaan nyt yhdistää tähän kiistanalaiseen julkaisuun. Voi syntyä mielikuva, että minulla on jotakin tekemistä sivuston kanssa tai että minä ainakin tukisin sitä ja sen sanomaa.

Tällaista mielikuvaa ei saa syntyä.

En ole aiemmin tässä blogissa kertonut opinnoistani sen tarkemmin. Kerrottakoon nyt, että minä opiskelen journalismia. Suhtaudun asiaan hyvin vakavasti. Otan tässä blogissa hyvin monesti hyvin kärkevästi kantaa, mistä voi olla vielä joskus haittaa. Tiedän mitä teen. Toimittajana en halua kuitenkaan tulla mielletyksi Mitä vittua -sivuston kaltaisen julkaisun sisällöntuottajaksi.

MV ei edusta millään tavalla minun mielipiteitäni, maailmankuvaani tai arvojani. En antaisi sivustolle lupaa julkaista tuotoksiani edes silloin, jos se olisi mahdollista, lupa kysyttäisiin ja korvaus maksettaisiin.

En yleensä kerjää jakamaan blogauksiani. Nyt kuitenkin pyydän, että jakaisit tämän. Kenellekään ei saa jäädä mielikuvaa, että minulla olisi jotakin tekemistä MV-lehden kanssa. Lisäksi ei olisi varmastikaan pahitteeksi, jos useampi tietäisi, millä tavalla MV sivuilleen sisältöä haalii ja liiketoimintaansa pyörittää.

*************

Noin yleensä ottaen tapahtunut tekijänoikeusloukkaus tekee MV:n tasolle hyvää. Ainakin nyt voi olla varma, että sivuilla on kuin onkin materiaalia, joka on toimitettu parjatun valtamedian noudattamien Journalistin ohjeiden mukaisesti. Ainakin yhden jutun verran.

* * *

* Isän pikajuna -blogia julkaistiin tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä KaksPlus-lehden verkkosivuilla.

Päivitys 1.1.2016:
Tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen MV-lehti on julkaissut luvatta ainakin kolme muutakin Isän pikajunan kirjoitusta.

Lue myös:

Kärkkäinen ja MV-lehti yhteistyössä (17.8.2015)
Magneettimedian ryvettämä tavarataloketju mainostaa MV-lehdessä. Yrityksen pääomistaja on toimittanut julkaisulle juttuaineistoa. Törkysivusto mustamaalaa yhteistyöstä kysellyttä toimittajaa.

Jengiväkivallasta järkyttyneet huutavat skinejä apuun

Aiheesta internetissä:

Kaleva/ Lännen Media: Vihasivusto tienaa isoja tuloja tunnettujen suo­ma­lais­yri­tys­ten mainoksilla

Uuninpankkopoika Saku Timonen: Kyynistä rahastusta

Johanna Vehkoo / Yle: Valheenpaljastaja: Uutista on helppo matkia

Finlex: Tekijänoikeuslaki

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

 

 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Olen aina pitänyt MV-lehteä kyseenalaisena ja lukenut juttuja lappu toisella silmällä. Tämä on törkeää!

Minä en ole niitä edes lukenut, koska en ole halunnut klikkauksillani tukea toimintaa. Oli melkoinen yllätys nähdä kaverin Facebook-jaossa tuttu otsikko väärän sivuston julkaisussa.

Hei!

Tämäkin julkisuus kilahtaa kyllä kaikki MV:n pussiin. Näköjään he osaavat pelin.

Jos joku haluaa vastustaa MV:tä, pitäisi vastustuksen tulla muualta, kuin vihervasemmisto-akselilta (vrt. tämä blogi ja uuninpanopoika Timonen). Ajatelkaapa toisin päin: jos MV-lehti hyökkää ns. suvaitsevaistoa vastaan, ei siinä MV juurikaan pisteitä kerää muuta kuin kannattajiensa keskuudessa. Sama toistuu näissäki yrityksissä.

On väärin, että toisten tekstejä kopioidaan luvatta, kuten nyt on tehty. On myös oikein, että näistä rikkomuksista ilmoitetaan julkisuudessa ja pyydetään jakamaan tietoa, kuten tämä teksti tekee.

Tämä ei sisällä yhtään linkkiä suoraan MV-sivustolle, joten jos se luo jotain mainostuloja MV:lle, lukijan pitää ihan itse kirjoittaa se sinne palkkiin.
Nyt, siis ihan oikeasti puhuttaessa, kuinka moni tämän jutun lukijoista tekee tämän? Vittu ei kukaan, koska ihmiset ovat laiskoja. Jos me jotain ammattirasis…anteeksi, maahanmuuttokriitikoista olemme oppineet, asioiden ääneen sanominen ei luo toimintaa.
Suvaitsevaisto kyllä käyttää ihan kiitollisesti DotNotLinkiä, AdBlockereita sun muita vimpaimia, ettei se heidän MV:n selailu tuo todellakaan rahaa sivustolle.

Parahin nimetön, sinulla on varmaan jotain todisteita siitä, että kukaan ei tämän jutun perusteella mene MV-sivustolle.
Ja toisekseen .. AdBlockerit… eikös ihmiset ollutkaan laiskoja? laiskat eivät tuollaisia jaksa viritellä.

Itse vastustan suvaitsevaistoa, mutta vastustan myös toisten töiden varastamista.

Luen muuten mieluummin Rähmispossun sikolätti -uutisportaalia kuin MV:tä.

No onhan tossa kirjoitettu että Jussi Korhonen kirjoittaa blogissaan… Mitä sä vingut siellä..

Juu yksi kommentoija on oikeassa , teet vain lisää mainontaa MV-sivuille ja heille lisää rahaa tällä postauksellasi

Voi olla näin. Ihan hiljaakaan minä en tällaista kuitenkaan niele.

Nyt siellä on näköjään viittaukset kunnossa sinuun (päivittivät). Sivusto muuten markkinoi itseään ”ANY PUBLICITY IS GOOD PUBLICITY” taktiikalla koska markkinointirahaa ei ole ollut.

Koko teksti on edelleen siellä. Pelkkä lähteen ja tekijän ilmoittaminen ei oikeuta julkaisemaan koko tekstiä.

”Alla oleva teksti on siis kokonaisuudessaan Jussi Korhosen käsialaa, MV ei halua siitä minkäänlaista kunniaa. Jussi Korhonen syytti MV:tä jutun varastamisesta vaikka luulimme sen vaativan julkisuutta kun se meille lähetettiin julkaistavaksi”, kirjoittavat sivullaan.

No tuskin olet itse lähettänyt, kun tämän postauksenkin kirjoitit. Ja jos joku muu lähetti, lienisi aiheellista varmistaa ensin kirjoittajan mielipide julkaisemisesta.

Jakoon menee!

Toivottavasti Jussi teet rikosilmoituksen jutun varastamisesta!

Tuskinpa olen lähettänyt.

Taisit kuitenkin lähettää ihan itte ja koitat näin saada vähän lisää lukijoita. Joku sen kuitenkin MV lähetti, ehkä se oli sun sivupersoona tai joku ”rakas” naapurisi.

Kannattaako sitä internettiin mitään julkaista jos on noin herkkänahkainen oman tekstinsä perään?

Minä muuten annan täydet oikeudet kaikille lainata tätä tekstiäni ihan mihin tarkoitukseen haluavat.
Olkaa hyvä!

Ei vittu ;>

Luuletko että jotain kiinnostaisi lukea paskaa blogiasi.

Äkkiä blogia silmäiltyä olet joku bongorumpuja soittava rinkirunkkaaja-maailmanparantaja/viherpiipertäjä/mokutusmädättäjä/suvakki/sivari/pitkätukka, joka narsismissaan kuvittelee ihmisiä kiinnostavan tämä ripulipaska mitä olet suoltanut näppikseltäsi tähän ulostukseen jota kutsut blogiksi.

Toivon sinulle pikajunaa helvettiin koko interneteistä! Taitaa olla kyllä suklaajuna joka puksuttaa sinun tapauksessa 😉

No tässä pojassahan se on suomen tulevaisuus: Älyn, ymmärryksen, hienotunteisuuden, viisauden elämän liekki oikein lepattaa!!! Nyt tarvittaisiin kasvatusta ja sydämen sivistystä. Mutta taitaa tuo ”perseily”olla jo fundamentalista, menetetty Ihminenenkö.

Ihminenkö? No joku Kela-turisti, oikeissa töissä ei ole eläessään ollut.

Kyllä taisi sattua rasisteihin tämä kirjoitus ja MV-lehden tekemä rikos eli jutun varastaminen. Vai onko täällä aina näin idoottia porukkaa kommentoimassa?

Eikö näitä kommentteja moderoi kukaan? Näinkö sallitte henkilöön kohdistuvat loukkaukset ja uhkaukset?

Hetkeksi silmä vältti.

Tekee vaan tosi pahaa sun puolesta. Käsittämätön sontavyöry.

Yllättävässä määriin innostuneet ulkomailta kommentoimaan.

Kaikkea asioita saa siteerata sivustoilla. Enkä itse näe mitään väärää ”Mitä Vittua” olisi tehnyt.

Jos nyt haluat sille tielle lähteä, niin sama homma voisi myös liittyä tuohon sinun kuvaasi. Onko MV antanut luvan sinun käyttää heidän sivustonsa kuvaa sinun postauksessa.

Miksi sinun pitää lähteä haukkumaan MV:eetä. Mollaat ja haukut kyseistä lehteä joka omasta mielestäni aika negatiivista sinulta.

Onko tuossa sinun Banner kuvassa kysytty lupaa noiden grafiittien tekijöiltä, että saat käyttää heidän taidetta kuvassasi.. Kuin myös tuota valkoista siltaa. Jonka joku taiteilija on tehnyt. Et varmaankaan näin ole tehnyt.

Nyt sitten sanoat, että MV:eetä kopiointi sivustoksi. No kaikki uutis sivustothan löytävät uutiset jostain muuta kautta.
iltalehti – iltasanomat kopioi reutersin uutiset. Kuvat kopioivat sieltä sun täältä, eivätkä kysy mitään keneltäkään.

Että mieti nyt Jussi tarkkaan. Koko maailma, netti on täyttä kopiota. Mutta niistä ei tarvitse tuskastua. Mutta hyvä, että kuitenkin teit tämän blogi tekstin ja kerroit mitä mieltä painoi sinua. Kuitenkin meidän täytyy mennä Positiivisella mielentilalla tämä elämä, vaikka muut olisivat negatiivisia 😀

Ahvenella ei näytä olevan mitään käsitystä tekijänoikeuksista. Ja MV-lehteä saa mollata ja haukkua, rasistista sontaa se on.

Siteerata toki saa, mutta tässä tapauksessa kyse ei ollut enää siteeraamisesta, vaan koko teos julkaistiin uudestaan. Aivan samalla tavalla minä en voi esimerkiksi skannata Kaksplussan juttuja ja ruveta myymään niitä omaan piikkiini. Minä voin kuitenkin lainata jutuista osia, joilla on jotakin perusteltua tekemistä syntyvän uuden teoksen kanssa.

Hyi vittu, sä näytät ihan Skeletorilta. Ja väität tosissasi että joku on harrastanut tuon näköisen kanssa seksiä, vieläpä paljaana ja peräti kahdesti?

Ihmettelen että miksi sitten kirjoitat julkista blogia? ja kuitenkin itse lainailet toisten kirjoituksia??

TÄmä on ihan sama asia kuin kuvien varastaminen! Et sinäkään varmaan julkaise instagramissa (jos siellä olet) kuvia joita iltalehti voisi vapaasti käyttää jutuissaan maksamatta sinulle korvausta kuviesi käytöstä tai edes kysymättä lupaa siihen.

Minusta on hämmästyttävää, kuinka monet lähettelevät kuviaan lehtiin ilmaiseksi julkaistavaksi. Toki niissäkin tapauksissa oikeuksien haltija itse lähettää ne, eikä lehti noin vain voi niitä jostain kysymättä napata.

Kun minä lainaan, minä lainaan asiallisesti. Minä kommentoin muissa medioissa esitettyjä asioita ja lainaan sen verran kuin on tarpeellista sujuvan esityksen luomiseksi. Minunkin kirjoituksiani on lainattu muihin yhteyksiin, kun on esimerkiksi haluttu osoittaa jonkun väittämäni hulluus. Se on ihan sallittua. Tässä tapauksessa julkaistiin oikeudettomasti uudelleen koko teksti. Pääpointti on se, että minulla tekijänä – ja kenellä hyvänsä tekijällä – on oltava valta päättää, missä yhteyksissä ja mikä taho teoksia julkaisee. Varsinkin silloin, jos rahaa ruvetaan tekemään, ei voi mitenkään olla hyväksyttävää, että tekijä jätetään puille paljaille.

Pidätkö itseäsi parempana ihmisenä, kun olet heteroseksuaalinen ja kantasuomalainen, etkä ole edes parkkisakkoja saanut?

Vertaatko tässä homoseksuaaleja ja ei-kantasuomalaisia rikollisiin(= sakkoja saaneisiin)?

En, mutta myönnän, että minäkin luen usein tekstejä kuin piru Raamattua.

MV-lehteä melko kriittisesti lukevana alkoi kuitenkin vituttamaan tämä teksti. Jotenkin paistaa läpi omasta mielestään alipalkatun blogistin katkeruus. Kirjoittajaa tuntuu vituttavan omat saamatta jääneet ansionmenetykset kuin itse varastaminen. Mahdotonta nähdä Korhosen kirjoittavan samanlaista vihatekstiä, jos MV-lehden paikalla olisi ollut esimerkiksi HS.

HS ei tällaista tee. Jos tekisi, se olisi skandaali. Minä olisin ensimmäinen, joka siitä nostaisi jumalattoman elämän. Siinä olet oikeassa, että kirjoittaja on katkera ja häntä vituttaa ansionmenetykset. Jos joku minun kirjoituksillani tienaa, sen on oltavan minä ja korkeintaan minun valitsemani yhteistyökumppanit. Korostettakoon vielä sitä, että vaikka minun saamani palkkio täällä on pieni, minä olen sen itse omasta vapaasta tahdostani hyväksynyt. Siitä on sovittu asianmukaisesti. Olen myös itse omasta tahdostani tehnyt blogistani sellaisen, että ansaintamahdollisuudet ovat heikot.

MV-LEHTI, hyvä lehti.

Vittuako sä saatana vingut :D:D En kyseistä lehteä kannata mutta jutut silti paljon parempia kun rasismin ym vastaiset pelossa kirjoitetut Hesarin, ym jutut.

Et varmaan pienillä aivoillasi kye tätä käsittämään mutta ei se mitään.

Kiitos palautteesta. Se otetaan huomioon, kun toimintaa jatkossa kehitetään.

Pata kattilaa soimaa mutta musta kylki kummallakin? Seurakin varastaa mutta taitaa olla niin tyhmä ettei tajua silloin kun varastaa. Viisi vuotta takaperin Seuran toimittaja osallistui tälläiseen kyseessä oli osallistuminen erään kirjailijan ISBN.n tunnuksella suojatun teoksen vohkimiseen

http://www.hertta-marikaukonen.blogspot.fi

Entä Seuran taustat muuten kestääkö ne tarkastelun?

1992-1993 Otavamedia hävisi amerikkalaiselle liikemiehelle ihan suomalaisessa tuomioistuimessa ja joutui maksamaan korvauksia jenkeille satoja tuhansia. Eräs kaunis päivä 1992 Seuraan oli saapunut taiteilijalta faksi minkä Seuran päätoimittaja ja toimituspäällikkö oli julkaissut nimellä ”Seura paljastaa lomaosakekauppojen taustat” kyse oli välimeren maiden villin lännen businekseksi nimetystä loma-osakekaupasta. Lehti julkaisi taiteilijan tekstin mutta kun ei suostunut maksamaan jutun kirjoittaneelle taiteilijalle tälle luvattua kirjoituspalkkiota suomalaistaiteilija menikin sitten amerikkalaisten kanssa kimppaan ja amerikkalaiset haastoivat Seuran oikeuteen.
Jutun kirjoittanut henkilö kertoi oikeudessa kaiken olevan hänen mielikuvituksen tuotetta ja Seura joutui maksamaan amerikkalaisille satoja tuhansia. Ja koska valavelvollisuutta salissa ei ollut niin taiteilija ei rikkonut edes lakia. Joskus pienestä pihistämisestä saattaa tulla iso lasku sillä kertaa Seuralle pikkusieluisuus tuli varsin kalliiksi sillä jokainen joka kävi 1990-1992 kyseisissä loma-osake esittelyissä välimeren maissa kyseisissä kohteissa kyllä tietää että taitelijan kirjoitus olikin totta. Otavamedia yritti pölliä ja jättää maksamatta mutta hävisi tyhmyyttään.

Vaikka periaatteessa ällöttää kaikki alatyyliset eläm koulum kirjoittajat, niin ei ehkä kannatakaan kaikkea poistaa. Parkkisakkonsa maksanutta pienisielua aina jaksaa ilahduttaa se ylemmyydentunne, joka tulee näitä postauksia lukiessa. Ilja-sedän rakkikoirat ovat hyvin talutusnuorassa ja kyllä Musti käskystä räksyttää. Kun kello soi, kuola valuu, vaikkei ruokaa saakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X