Oululaiset ovat köyhiä juntteja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Stockmann totesi, että oululaiset ovat köyhiä juntteja ja sellaisina pysyvät. Kuva: Kyzyl / CC BY-SA 2.5

Stockmann totesi, että oululaiset ovat köyhiä juntteja ja sellaisina pysyvät. Kuva: Kyzyl / CC BY-SA 2.5Mikä pelastaa Ouluun? Pelkkä usko ei pitkälle kanna, jos liike-elämäkin toteaa oululaiset köyhiksi junteiksi.

Ei täällä paha ole asua. Monin tavoin tämä on oikein miellyttävä kaupunki. Täällä on mukavia ihmisiä. Kesällä on ihan kaunista. Kulttuuriakin löytyy, jos kaivaa vähän pintaa syvemmältä. Lapsille on maksutonta avointa varhaiskasvatusta, on kotihoidontuen kuntalisää ja päivähoidossakin on tehty varhaiskasvatussuunnitelmia, vaikka ei olisi edes pakko.

Surkeassa jamassa tämä pitäjä kuitenkin on, kuten brittilehti Guardiankin totesi.

Työpaikat ovat karanneet Oulusta. Uutta ei oikein tahdota saada aikaiseksi, vaikka jotakin pieniä valonpilkahduksia siellä täällä on ollut näkyvissä. Ihan startupeilla ja Burger Kingillä ei kuitenkaan kaupunkia vielä kukoistukseen saada. Mitään Nokian ja muun teknologiabisneksen jättämän aukon paikkaajia ei näy.

Nokian verkkobisneksen vielä toistaiseksi työllistämienkin kannattaisi ruveta kaivautumaan lähtökuoppiin. Yhtiö ilmoitti tällä viikolla suurista yrityskaupoista, ja Nokian isommat afäärit ovat totutusti johtaneet Oulun syöksykierteen syvenemiseen. Pian tänne saapuu joku muutosjohtaja vakuuttelemaan, kuinka syvästi yhtiö on sitoutunut paikkakuntaan. Kohta sen jälkeen onkin taas paljon asuntoja halvalla myynnissä.

Rotat jättävät Oulun uppoavan laivan, minä julistin jo viime kesänä. Sen jälkeen tilanne on vain koko ajan huonontunut.

Saman totesi Stockmann. Ihmiset täällä eivät ole kiinnostuneet laadusta ja palvelusta – eikä heillä ole siihen varaa. Ihan heppoisin perustein vain reilut 13 vuotta toiminutta suurta tavarataloa ei lopullisesti suljeta. Yritys on tehnyt laskelmat ja katsonut, että toiminta täällä ei ole jatkossakaan kannattavaa. Oululaiset ovat köyhiä juntteja ja sellaisina pysyvät.

Taidegalleria on pistänyt lapun luukulle. Sen entisissä tiloissa oululaiset pääsevät nauttimaan sitä ilmeisesti kaikista ominta kulttuuriaan: juomaan olutta ja laulamaan karaokea. Vanhoja puurakennuksia palaa liki päivittäin. Historiansa tunteva oululainen pohtii kyynisenä, että onko asialla pyromaani vai kenties grynderi, joka tarvitsee tilaa uusille betonikolosseille.

Ei siinä mitään, ajattelee oululainen, kaikki on kuitenkin hyvin, kunhan Kärpät vain voittaa. Mutta kuinka suu pannaan sitten, jos ei voitakaan? Mitä silloin on jäljellä?

Mikä tämän pitäjän pelastaa? Olen kysynyt sitä monilta, mutta kunnollista vastausta ei ole kukaan osannut kertoa. En tiedä sitä itsekään. Pelkkä usko ei loputtomiin kanna. Jumalan terve ei lohduta, kun niin monella on niin jumalattoman kova nälkä.

Pitäisikö Stockmannin jäljiltä tyhjiksi jääviin tiloihin perustaa jättimäinen ämpärikauppa? Pitäisikö rakennus muuntaa valtavaksi mausoleumiksi kadun toiselle puolelle nousevan yksityissairaalan asiakkaiden loppusijoituspaikaksi? Vai mitä me keksitään?

Täällä todellakin on vielä toistaiseksi ihan hyvä asua ja elää, mutta koko ajan vaikuttaa ajankohtaisemmalta asialta miettiä, että onko täällä tulevaisuutta.

Kuva: rajaus alkuperäisestä kuvasta. Alkuperäinen kuva: Kyzyl / CC BY-SA 2.5.

Lue myös:

Rotat jättävät Oulun – pakenisinko itsekin?

Oulu säästää päiväkodeista, sijoittaa ydinvoimaan?

Nallekarista rahasampo

Aiheesta internetissä:

The Guardian: Finland after the boom: ’Not as bad as Greece, yet, but it’s only matter of time’ 

Oulu-lehti: Nyt se on varmaa: Stockmann sulkee ovensa 2017

Kaleva: Burger King avattiin Oulun keskustassa

Yle: Oulussa paloi taas autiotalo – edellinen palo samalla kadulla alkuviikolla

YouTube: Oulu palaa – kaupunki joka katosi (Mika Ronkaisen dokumenttielokuva vuodelta 1997)

Uusi Suomi: Nokialta yllättävä lausunto: ”Kun tekee kauppoja ranskalaisten kanssa…”

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Tämä ongelma tuntuu vaivaan koko Suomea. Haluaisin työskennellä Suomessa ja kasvattaa tulevat lapseni täällä, mutta päivä päivältä näyttää enemmän siltä, että paremmat työt ja halvemmat asunnot ja ajanvietteet löytyvät muualta Euroopasta. Suomen valtio antaa meille hyvän koulutuksen muttei töitä. Moni nuori harkitsee oman yrityksen perustamista, muttei sitäkään kovin helpoksi ole tehty.

Se on totta, että helppoa ei ole muuallakaan. Oulu on kuitenkin valtakunnallisestikin katsottuna erityisen pahoissa ongelmissa. Erityisesti suurten kaupunkien joukossa se on tipahtanut hetkessä rupusakkiin. Liian paljon oli kiinni teknologiateollisuudessa, ja kun se poistui, tipahti monelta asialta pohja.

Petyin. Pitää näköjään edelleen paikkansa, oululainen on joko lesta tai lestavihaaja.

No jopas oli varsinainen oksennus tämä kannanotto! Ajat ovat kovat, ne ovat kohdelleet varsinkin Oulua rajusti ja rankasti, mutta maailma ei ole vain Nokia tai Stockmann. ”ihan Startupeilla jne… bullshittiä”, kuules hippi: ne nykyiset Startupit voivat olla tulevaisuuden isoja tekijöitä. Olisi parempi kun sinunlainen puunhalaajatyyppi ei huutelisi liikoja taustalla. Nokian ja muiden kaatumiseen ei kukaan oululainen ole voinut vaikuttaa, se on vaan ollut huonoa tuuria. Töitä paiskitaan täysillä tulevaisuuden eteen mm. BusinessOulussa ja YritysTakomolla, sekä monessa muussa yhteisössä. Nyt jos koskaan kaikkien oululaisten pitäisi puhaltaa samaan hiileen! Tämmöiset ”köyhä juntti” – loanheitot ja pyyhkeen kehään heittämiset eivät palvele todellakaan ketään. Joku helvetin Stockmann on kuitenkin vain pelkkä kauppa ja niitä riittää. Tulihan tänne justiin Ideapark ja Superpark, miksi et huomioi niitä? Kohta keskustaan nousee uusi Sokos. Kyllä meillä oululaisilla riittää jatkossakin kauppoja, joihin rahamme tuhlaamme. Mutta sinä hippi, voisit oikeasti alkaa ajatella asioita positiivisemmin ja lopettaa paskan heiton oululaisten niskaaan. Me emme ole mitään köyhiä juntteja. Sinä voit olla, olet kuvassasi sen näköinenkin ja jos juntilta tuntuu niin ole hyvä ja muuta vaikka maalle. Mene oksentelemaan roskajuttujasi jonnekin muualle! Tuommoista tyyppiä täällä ei kukaan kaipaa.

Niin, starupithan kaiken kääntää paremmaksi, vaikka heittäisi voitot omiin taloihin, bemareihin ja poreammeisiin kuten eräs nimeltämainitsematon tapaus Kempeleeltä kuin vaikkapa isommin tuotantoon. Sitänottavaan, ettei tuollaisella ”MINÄ!MINÄ!MINÄ!”-meiningillä ketään suosta nosteta kuin omaa persittänsä.

Jaa, sitäkö tuli vähän otettua hapanta vai? Jotenkin sitä pysähtyi noihin puunhalaajatyyppeihin ja muihin: tuoko se sitten on se peräänkuuluttamasi parempi asenne? Todella tyylikästä. Pointti kai sinulla tuossa oli, että muuta ei tosiaankaan ole kuin ne startupit, samat vanhat liikkeet sisältävä S-kauppa ja jonnekin maaseudulle pystytetty automarketti. Nuo ovat niitä pilkahduksia, joista mainitsin, ei muuta.

Hapanta? Etkö kestä kuulla eriävää mielipidettä? Sinun kirjoituksesi on vittuileva, rienaava ja syyllistävä. Oululaiset eivät voi käytännössä vaikuttaa mitään siihen, mitä on maailmantaloudessa tapahtunut. Nokia lopetti kännykkäbisneksen, sen mukana moni alihankintafirma antoi pakon edessä kenkää henkilökunnalleen. Myös minulle. Se ei kuitenkaan tee minusta tai meistä muistakaan entisistä osaajista mitään köyhiä juntteja. Me teemmu kovasti töitä taustalla ja meitä on monta. Me nousemme täältä se on aivan saletti! Start-upeissa ei ole mitään vikaa, jostain on aloitettava uudelleen. Siivoa suusi sinä omaa pesääsi paskoja ensin ja yritä sen jälkeen kirjoittaa jotain sellaista, joka on jollain tapaa rakentavaa eikä repivää ja rienaavaa. Noin negatiivisen asenteen omaavan tyypin olisi parempi olla hiljaa! Oulu on aina ennenkin historiassa noussut aallonpohjien jälkeen takaisin kukoistukseen ja sen se tulee tekemään nytkin. Sinun ja kaltaistesi painostavasta loanheitosta huolimatta.

Kyllä minä mielipiteitä kestän. Annoinhan tuon edellisenkin purkauksen olla tuossa. Ajattelin vain, että ei kai kukaan selvin päin tule esittämään kritiikkiä, jonka kärki on ”puunhalaajahippi, jätkä näyttää köyhältä, höhö”. Ilmeisesti entinen osaaja saattaa niin tehdä.

Lueppas kuule alkuperäinen oma kirjoituksesi ihan kaikessa rauhassa ja ajatuksen kanssa. Miltähän tavallinen oululainen mahtaa näyttää siinä? Sinä yleistät ja sanot jo otsikossa ”Oululaiset ovat köyhiä juntteja”. Siis sehän tarkoittaa että KAIKKI oululaiset ovat siis köyhiä juntteja ja ämpäreitten jonottajia. Ja mitä helvetin vikaa on siinä, jos jotkut haluavat juoda kaljaa ja laulaa karaokea. Sitä tehdään ympäri maan jokaisessa kaupungissa. Eikös silloin kaikkien kaupunkien asukkaat ole köyhiä juntteja? Ihan sinulle vaan tiedoksi, että esim. minä kyllä juon silloin tällöin tuopin kaljaa, mutta en laula karaokea. Muut saavat sitä laulaa, se on ihan ok, eikä yhtään ”junttia”. Missä täällä _päivittäin_ muka puutaloja palaa? Kyllä sinä olet ressukka aivan ulalla! Liioittelet, yleistät ja puhut muutenkin paskaa. Ja kyllä vaan, saatan minä sinunlaisellesi hyypiölle vittuilla ihan selvin päinkin, niinhän sinäkin teet ja vielä ihan julkisesti ja jokaiselle.

Mehän olemme kuin samasta puusta. Minäkin tykkään lukea tekstejä kuin piru Raamattua ja juon joskus olutta. Se ero meissä on, että minä olen jopa joskus laulanut karaokea.

Totta on että keskustaan jää iso aukko, toivoa sopii, että siihen tulisi jokin iso, uusi tavaratalo. Mutta niinkuin kirjoitit, Oulu ei ole nyt kovassa huudossa muualta katsottaessa.
Kannatan myös ämpärikauppaa, toiseen kerrokseen voitaisiin vetäistä tuulipuvut ja kolmanteen crocsit.
Mä nyt vähän kärjistän, mutta kun näin se menee.
Junttius itsessään ei ole mun mielestä huono sana, mutta se että Oulu ja Oulunseutulaiset ovat saaneet siihen uusia ulottuvuuksia käytöksellään ja alati negatiivisilla puheillaan, näkyy nyt osuvan kipeästi. Se koira älähtää….
Olen itseasiassa ollut vuosia stockalla töissä, kotoisin ihan maalta, perhe on ihan normi pienpaikkakuntalainen perhe.
Mutta se että lähipiirikin on kuullut työpaikan kahvihuoneessa syljentää ja haukkumista stockasta, on tuntunut suoraan sanottuna naurettavalta!
Oikeasti ! Siellä me taaplataan normi mimmit ja jannut töitä, emme ajele penthousista mersulla aamu kuudeksi kuormia purkamaan . Jopa olen kuullut että ihminen joka ei ole kertaakaan siellä käynyt, ei aio käydä, että minkälainen kauppa se on ja mitä siellä myydään ja jne jne. Eli lähtökohtaisesti asenne on ihan älytön. Muuta sanaa en keksi.
Se että on kauppa jossa on avaraa, siistiä, ja nättiäkin. Pthyi.
Mutta ämpäreitä ollaan jonottamassa. Eikä kukaan valita jos peltomarketissa et löydä myyjää, ja jonotat puolituntia kassalle..
Että terve vain, kyllä tässä olen henkisesti lyönyt hanskat tiskiin, vuosia on töitä tehty, ja hyvällä fiiliksellä.
Mutta Oulu on näyttänyt sen, että ei kannata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X