Tätä autoa ei ole pysäköity tähän

Jaa artikkeliTilaa Seura
Eeva-Maria Parkkisen auto oli pysäköintikieltoalueella, mutta keskustaehdokas kieltää, että kysymys oli pysäköimisestä.

Eeva-Maria Parkkisen auto oli pysäköintikieltoalueella, mutta keskustaehdokas kieltää, että kysymys oli pysäköimisestä.Oululainen keskustan eduskuntavaaliehdokas Eeva-Maria Parkkinen kiistää, että hänen vaalimainoksillaan koristeltu auto olisi ollut pysäköitynä Rotuaarin aukion pysäköintikieltoalueella. Onko sääntöjä noudattamattomalla päättäjällä oikeutusta vaatia muita noudattamaan hänen itsensä laatimia sääntöjä?

Oulun keskustaan Rotuaarin aukiolle oli pakkautunut lauantaina eduskuntavaaliehdokkaita, heidän tukijoukkojaan ja äänestäjiä. Kojuista tarjoiltiin syötävää ja juotavaa, ja väkijoukon seassa kierteli esitteitä jakavaa kampanjaväkeä. Ihmisiä oli niin paljon, että Rotuaari oli käydä puolueiden koppien luona ahtaaksi.

Aukion kulmassa oli kuitenkin tilaa autolle. Se ei ollut käynnissä, eikä sen sisällä ollut ihmisiä. Autoon oli kiinnitetty keskustan Eeva-Maria Parkkista ja hänen puoluettaan mainostavia tarroja. Ikkunassa oli lappu, jossa luki vaaliajelua. Auton konepelti oli auki. Kulkuneuvon viereen oli aseteltu kyltti, jossa kerrottiin tietoja autosta. Sen vieressä istui mieshenkilö tuolilla – liki pyörien pysäköimisen kieltävän kyltin juurella.

Mies sanoi, että auto oli kuin olikin rekisterissä, liikennekunnossa ja ajettu paikalle. Hän kertoi, että kävelykadulle pysäköimiseen ei oltu haettu tai saatu lupaa. Hän perusteli auton olemista pysäköintikieltoalueella sillä, että kyse oli mainostamisesta.

Kun tiedustelin, että oikeuttaako mainostaminen hänen näkemyksensä mukaan pysäköimään mihin vain, hän suuttui pysäköinnistä kyselemiseen.

– Miten se sinun elämääsi vaikuttaa? hän ärähti.

Sen verran se vaikuttaa, että jos kerran minä en saa pysäköidä Rotuaarin aukiolle edes polkupyörää, niin kyllä minusta olisi kohtuullista edellyttää, että siellä ei myöskään säilytetä autoja. Mainostaminen on yksi huonoimmista tekosyistä säännön rikkomiseen, mitä minun mieleeni äkkiseltään juolahtaa.

Rotuaari on pysäköintikieltoaluetta, missä huoltoajo on sallittua klo 06-11. Muina aikoina ilman erityistä huoltoajolupaa huoltoajavia sakotetaan. Mainostamista voi tuskin pitää sellaisena huoltoajona, jolle lupa myönnettäisiin.

– Kaikenlaisia sitä onkin, auton vieressä ollut mies jäi tupisemaan.

Huoltoajoa vain, ei huolta?

Pysäköintiratkaisu ja miehen ärhentely jäi vaivaamaan siinä määrin, että päätin soittaa ehdokkaalle itselleen. Ehkä hänellä olisi asiaan joku hyvä selitys, minä ajattelin. Ehkä hänen kanssaan pystyisi keskustelemaan. Ja hänen kanssaanhan pystyi.

Oulun kaupunginvaltuutettu ja keskustan eduskuntavaaliehdokas Eeva-Maria Parkkinen myönsi, että auto oli hänen ja hänen puolisonsa omaisuutta. Hän kuitenkin kiisti jyrkästi, että se olisi ollut pysäköitynä Rotuaarin aukiolla.

– Auto oli siinä, koska sieltä haettiin kampanjatuotteita, hän perusteli, mutta myönsi, että kyse oli samalla ollut myös mainostamisesta.

Kun kerroin, että en ollut havainnut tavaran lastaamista tai purkamista koko aikana, jonka aukiolla vietin, hän painotti yleisemmin, että tarvittaisiin joustavuutta. Hänen mukaansa liiat säännöt hankaloittavat toimintaa turhan paljon. Erityisesti maatilallisten EU-valvonta on Parkkisen mukaan mennyt liian pitkälle.

Eeva-Maria Parkkisen kasvot ja keskustan mainokset koristivat autoa.

Norminpurkua pysäköinti kerrallaan

Turhia normeja on varmasti paikallaan purkaa, mutta mitä siitä tulisi, jos ruvettaisiin joustamaan sillä tavalla, että kaikki saisivat pysäköidä mihin haluavat jollakin puolivillaisella verukkeella? Jos tasapuolisuuden nimissä kaikki paikalla olleet ehdokkaat olisivat jättäneet autonsa väliaikaisesti mainostamaan Rotuaarin aukiolle, ei sinne olisi mahtunut ainuttakaan äänestäjää – puolueiden kampanjakopeista puhumattakaan.

Parkkinen kertoi kuitenkin nähneensä Rotuaarilla muidenkin ehdokkaiden autoja. Hän korosti lisäksi, että aukiolla oli näkynyt runsaasti pysäköityjä polkupyöriä, vaikka niitäkään siellä ei saisi olla.

Polkupyörien pysäköintikielto Rotuaarin aukiolla on tietysti naurettava: Oulu väittää olevansa pyöräilykaupunki, mutta haluaa siivota pyörät näkyvistä. Autoilla ei kuitenkaan pitäisi olla asiaa kävelykadulle, vaikka joku muu siellä joskus olisikin ajellut tai pysäköinyt.

Säännöt ovat hyvin selvät. Rotuaarille ei pysäköidä, ja huoltoajokin on sallittua vain hyvin rajoitetusti. On hankala mieltää huoltoajoksi tilannetta, jossa tavaraa ei näy siirreltävän, auton konepelti on näytöstyyliin auki ja auton viereen on erikseen aseteltu autonäyttelyn mieleen tuova kyltti ja mainostajaksi esittäytynyt henkilö tuolille istumaan.

Rike ei ole valtava, mutta periaate on tympeä. Parkkisen auto ei todistettavastikaan ole kampanjan ainut Rotuaarilla syystä tai toisesta seisonut vaalimainosauto. Erityisesti eduskuntaan lakeja säätämään pyrkiviltä odottaisi kuitenkin säntillisyyttä ja kunnioitusta sääntöjä kohtaan. He ovat menossa niitä muuttamaan demokratian pelisääntöjen mukaisesti. Heiltä sopisi edellyttää tarkkuutta olemassa olevien sääntöjen noudattamisessa.

Kuinka heillä muuten on oikeutusta vaatia ketään kunnioittamaan heidän laatimiaan sääntöjä?

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

No on kyllä mielestäni aika niuhottamista valittaa tällaisesta karnevaalihumussa tehdystä poikkeustapauksesta. Vähän tuli tästä nyt semmoinen kerrostalokyttääjät fiilis.

Minusta saa niuhottaa, kun on näin typerälle tasolle alentuu MAINOSTAMISEN nimessä. Sääntöjä saa joustaa, kun on joku järkevä syy, mutta mainostaminen ei ole niitä. Kuinka moni teistäkin haluaisi -ryhmien et kumppanien mainokset kaikkien tielle ihan vain siksi, että ”Tää tällainen perseestä vedetty syyn takia me tässä ollaan mainostamisen varjolla!”?

On tässä vähän tasapuolisuudestakin kysymys: tällaisessa tapauksessa pitäisi sitten sallia myös muille ehdokkaille sama vapaus mainostamiseen. Ja jos kaikki näin tekisivät, olisi lopputuloksena melkoinen kaaos. Kampanjoida saa, mutta jo vain soisin, että homma toimisi niissä puitteissa, missä me kaikki muutkin joudumme elämään.

Samaa mieltä tuon ensimmäisen kommentin laittajan kanssa! Turhaa pilkunviilausta ja ylireagointia 😀 Ei miuta ainakaan haittais pätkääkään jos joku vaaliehdokas parkkeerais mainosauton päiväksi tai kahdeksi meidän kaupungin kävelykadulle. Tämä postaus kuulostaa valitettavasti taas huomion haulta, jota haetaan väkisin.

Tyhmiä sääntöjä ja lakeja on maailma täynnä ja minusta on ihan sallittua rikkoa niitä tietoisesti satunnaisissa yksittäistapauksissa. Raja siitä milloin sääntöä voidaan rikkoa hyvällä omatunnolla on häilyvä, eikä siihen mitään suoraa sääntöä pysty kehittämään – ja siksi pidänkin omaa mielipidettäni aika painoarvottomana. Tässä tapauksessa kuitenkin auto oli aika nihkeästi parkeeraattu. Entä sitten jos siellä on väärin pysäköityjä polkupyöriä? ”Jos muutkin niin sitten mitäkin” – on mielestäni aika pikkuprimitiivinen reaktio, jollaista en kyllä halua kuulla mahd. tulevan kansanedustajan suusta. Luonnollisesti odotan ”päättäjiltä” tarkempaa lainkuuliaisuutta kuin maallikoilta ja ehkä jos kyse olisikin ollut nuorten lasten pienestä jäätelökojusta, voisin katsoa asiaa enemmän läpi sormien.

Nyt meni keskustaan luotto! Joo, ja maailma kaatui muutenkin. Hyvä, että asiaan puutuit. Onneksi ei ollut vasemmistolainen kaara – ai niin, siitä et varmaankaan olisi kirjoitellut. Oikeesti, tuo jatkuvat sensaatiohakuinen poliittinen vouhkaus alkaa kyllästyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X