Teksti:
Jussi Korhonen

SDP:n verkkolehti väittää virheellisesti, että SDP olisi uuden eduskunnan tasa-arvoisin puolue.SDP:n verkkolehti Demokraatti esittää, että tasa-arvoa mitataan miespäättäjien määrän vähyydellä, ei sukupuolten tasaisella jaolla.

Lupasin itselleni, etten puutu tässä blogissa vähään aikaan politiikkaan sen jälkeen, kun saan tänään varmistettavan vaalituloksen jälkeen kirjoitettua mietteeni pois.

Mutta eihän tähän voi olla puuttumatta.

SDP:n verkkolehti Demokraatti nimittäin väittää, että puolue olisi eduskunnan tasa-arvoisin puolue nyt valittujen edustajien sukupuolijakauman mukaan laskettuna. Väite on täyttä roskaa.

Eduskuntaan valittiin 34 demaria, joista 62 prosenttia on naisia ja 38 prosenttia miehiä. Noilla lukemilla SDP on vasta viidenneksi tasa-arvoisin. Tämän vertailun kärjessä oleviin vihreisiin verrattuna demarit menevät tasa-arvoisuudessaan rupusakkiin. Vihreiden kansanedustajista 53 prosenttia on miehiä ja 47 prosenttia naisia.

Vaikuttaa siltä, että demarilehti on omaksunut kieroutuneen käsityksen tasa-arvosta: sellaisen, jossa tasa-arvon määrä mitataan miespäättäjien suhteellisella vähyydellä. Se saattaa olla puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen mainostamaa äijäfeminismiä, mutta muuten tuollainen irvokas tasa-arvon käsitteen vääntely tuskin palvelee ketään. Yleisemmin ajatellaan uskoakseni, että tasa-arvoa olisi se, että molempia sukupuolia edustaisi mahdollisimman yhteneväinen määrä päättäjiä.

Rinteen SDP:n Antti-feminismi muistuttaa kovasti antifeministien näkemystä, jonka mukaan feminismin tavoitteena on päätyä tasa-arvon sijaan naisten ylivaltaan. Pieninä annoksina ja vaihtelun vuoksi sitä voi olla kiva makustella, mutta vähänkään enemmälti puputettuna se kuulostaa lähinnä samanmoiselta terveyspommilta kuin sydäninfarktispagetiksikin luonnehdittu Antti-pasta.

SDP sai vaaleissa turpaan niin, että soi. Nyt sillä on ilmeisesti tarve löytää edes jotakin ylpeiltävää, mutta ei sitä kyllä ainakaan tasa-arvosta löydy. Siinä kilpailussa kävi vielä koko vaalitulosta huonommin. Tällä miesten halveksumisella voi saavuttaa korkeintaan sen, että seuraavissa vaaleissa vielä nykyistäkin harvempi mies antaa äänensä demareille.

Kuulkaahan nyt, SDP. Te hävisitte vaalit ja vieläpä rumin lukemin. Puheenjohtaja Rinne ja koko puolue epäonnistui. Se oli odotettavissakin. Tulosta ei mitenkään saa käännettyä voitoksi. Älkää edes yrittäkö. Myöntäkää tilanne, menkää itseenne ja yrittäkää neljän vuoden kuluttua uudelleen.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa valittujen kansanedustajien sukupuolijakauma puolueittainVihreät
53 prosenttia miehiä
47 prosenttia naisia

Kokoomus
57 prosenttia miehiä
43 prosenttia naisia

Vasemmistoliitto
42 prosenttia miehiä
58 prosenttia naisia

Kristillisdemokraatit
60 prosenttia miehiä
40 prosenttia naisia

SDP
38 prosenttia miehiä
62 prosenttia naisia

RKP
67 prosenttia miehiä
37 prosenttia naisia

Perussuomalaiset
68% miehiä
32% naisia

Keskusta
71% miehiä
29% naisia

Luvut laskettu vahvistamattomasta vaalituloksesta.

Lue myös:

Älä äänestä naista

Aiheesta internetissä:

Demokraatti: 21 naista – SDP on eduskunnan tasa-arvoisin puolue

Helsingin Sanomat: Antti Rinne lähtee soittaen sotaan

Olli Haataja: Antti Rinteen sydäninfarktispagetti

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

X