Teksti:
Jussi Korhonen

Lääketestaajia houkutellaan jatkossa Helsingin julkisten terveyspalvelujen asiakkasta.Julkisen terveydenhuollon asiakkaita houkutellaan pian lääketutkimuksiin Helsingissä. Kaupunki on sopinut laajasta yhteistyöstä lääkevalmistajien etujärjestön Lääketeollisuus ry:n kanssa.

– Helsingissä on satoja tuhansia potilaita, mikä mahdollistaa suurempienkin potilasmäärien rekrytoinnin lääketutkimuksiin, Helsingin sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö Hannu Juvonen kehuskeli Helsingin kaupungin elinkeinopäivässä viime torstaina.

Asiasta kerrottiin Helsingin kaupungin nettisivuilla julkaistussa uutisessa. Asia jäi vähälle huomiolle tiedotusvälineissä.

Hanke on ilmeisen laajamittainen, mutta tarkempia tietoja siitä ei ole toistaiseksi julkisuuteen tihkunut. Terveyskeskusten ja muiden julkisten terveyspalvelujen valtava asiakasmäärä on lääkeyhtiöille ymmärrettävästi kiinnostavaa maaperää. Suuresta massasta on helppo saada kootuksi koekaniineja tutkimusasteella oleville lääkevalmisteille. Muilla keinoin testaajien haaliminen on kallista ja hankalaa.

– Tavoitteenamme on aloittaa vuosittain useita lääketutkimuksia Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollossa, kaupungin sosiaali- ja terveystoimen vs. apulaiskaupunginjohtaja Pia Sutinen summasi kaupungin nettisivujen uutisen mukaan.

Ei ole varmaankaan syytä epäillä, että ketään painostettaisiin tai harhautettaisiin lääkeyhtiöiden ihmiskokeisiin vasten tahtoaan. Olisi silti hyvä pohtia, mikä julkisen palvelun rooli valtavan lääkebisneksen pönkittäjänä on: Käyttävätkö kaupungin rahoilla palkatut lääkärit työaikaansa taivuttelemalla potilaita lääketesteihin ja näin samalla liikeyritysten etujen edistämiseen? Minkälaista hyötyä järjestelystä saavat lääkärit, Helsingin kaupunki ja eritoten julkisia palveluita käyttävät kaupunkilaiset?

Erityisen mielenkiintoinen kysymys on se, minkä roolin kaupunki saa, kun jotakin menee pieleen. Kaupalliseen levitykseen hyväksyttyjen lääkkeiden pakkauksissa varoitellaan usein moninaisista sivuvaikutuksista. Vielä testattavissa aineissa mahdollisten seurauksien kirjo on luonnollisesti vielä arvaamattomampi. Kantaako kaupunki vastuun, kun julkisesta terveydenhuollosta lääketestaajaksi suostuteltu sairastuu tai kuolee kokeiden seurauksena?

Lääketeollisuus ry on lääkevalmistajien etujärjestö. Sen jäseniä ovat 45 lääkealan yritystä, kuten aspiriinin kehittänyt Bayer ja Viagrasta tuttu Pfizer. Järjestö pyrkii rakentamaan jäsenyrityksilleen suotuisaa toimintaympäristöä muun muassa toimimalla suorassa vuorovaikutuksessa viranomaisten kanssa eli lobbaamalla.

Maan pääkaupungin päättäjät on onnistuneesti taivuteltu asettamaan julkisten palvelujen asiakkaat monikansallisten lääkejättien koekappaleiksi. Juuri sen paremmin lobbaaminen tuskin voisi onnistua.

Helsinkiläiset on myyty koekaniineiksi. Mikä mahtoi olla hinta?

Aiheesta internetissä:

Helsinki lisää yritysmyönteisyyttä: kliininen lääketutkimus sosiaali- ja terveydenhuoltoon

Lääketeollisuus ry

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

X