Ultraäänikuva Facebookissa – vakavat ja erikoiset riskit

Jaa artikkeliTilaa Seura
Facebookissa jaettu ultraäänikuva voi johtaa tympeisiin seurauksiin.

Facebookissa jaettu ultraäänikuva voi johtaa tympeisiin seurauksiin.Facebookiin harkitsemattomasti ladattu ultraäänikuva voi johtaa kalliisiin, vaivalloisiin ja arvaamattomiinkin seurauksiin.

– Jätän tämän vain tähän, lukee saatetekstissä.

Oheen on liitetty mustavalkoinen kuva, josta juuri kukaan ei ota tolkkua. Kaikki kuitenkin tunnistavat sen ultraäänikuvaksi. Vaikka esityksestä ei pienokaista löydäkään, on kuvan viesti kaikille selvä: meille syntyy vauva!

Onnea Facebookiin jakaessaan tuleva äiti tai isä ei tule välttämättä ajatelleeksi, että ultraäänikuvan jakamisesta voi koitua kalliita, vaivalloisia ja arvaamattomiakin seurauksia.

Yleinen virhe on jakaa kuva sellaisenaan. Sikiön sijaan joku voi kiinnittää huomionsa kuvasta löytyvään henkilötunnukseen. Se on petollisissa käsissä rahan arvoinen tieto.

Kun nokkela identiteettivaras hankkii henkilötunnuksen lisäksi tulevan äidin osoitetiedot, ovat ansaintamahdollisuudet jo melkoiset. Pelkästään noilla tiedoilla on mahdollista tilata verkkokaupoista kalliita koruja, elektroniikka ja muita tuotteita, jotka on helppo muuttaa rahaksi.

Laskut tuotteista tulevat identiteettivarkauden uhrille, joka joutuu näkemään paljon vaivaa, jos haluaa välttyä maksamasta varkaille päätyneistä hyödykkeistä. Ellei todistelu-urakkaan rupea, voi identiteettivarkaus käydä rikoksen uhrille kalliiksi.

Näin kävi eräälle suomalaisäidille jokunen kuukausi sitten. Hän jakoi tulevasta perheenlisäyksestä kertovan kuvan harkitusti vain rajoitetulle yleisölle, mutta heidänkin joukostaan löytyi ihminen, joka käytti tietoja väärin joko itse tai välitti ne toiselle, joka pisti valeindentiteetin turvin tuulemaan.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Amerikasta kuuluu, että jo pelkkä ultraäänikuva ilman henkilötietoja voi johtaa uskomattomaan vaaraan.

TV-saarnajaa Pat Robertson varoitteli hiljattain The 700 Club -ohjelmassaan¹, että kuvat saattavat päätyä Facebookissa vaanivien demonien haltuun. Robertsonin mukaan on olemassa vaara, että syntymätön lapsi voi tulla kirotuksi, jos esimerkiksi joukkio noitia saa käsiinsä häntä esittävän ultraäänikuvan.

Facebookissa vaanivista noidista ja demoneista varoitteleva pätkä on nähtävissä alla tai YouTubessa. Robertsonin varoituksista kertoi ensimmäisenä amerikkalainen Right Wing Watch -sivusto.

Jos pelkäät Facebook-demoneja, on varmasti viisainta, että et jaa ultraäänikuvia ollenkaan. Jos et pidä kirouksia riskinä, ole ainakin viisas ja suojaudu identiteettivarkaudelta poistamalla kuvista henkilötunnus ja muut tiedot ennen jakamista.

¹ The 700 Club -ohjelmaa esitettiin aikaisemmin Suomessakin, mutta kristillinen TV7-kanava veti sen ohjelmistostaan, kun Robertson oli vaatinut Venezuelan presidentin salamurhaamista.

Aiheesta internetissä:

Yle: Identiteettivarkaus sekoittaa elämän

Right Wing Watch: Pat Robertson: Satanic Covens Use Facebook To Curse Your Family

YouTube: Pat Robertson: Witches will curse your baby if you post ultrasounds on Facebook

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Bloglovinissa

 

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Hei, huippua että varoitit tällaisesta! En nyt itse ole tilanteessa jossa ultraäänikuvia olisi jaettavana, mutta voi olla, että jos olisin ei henkilötunnuksen piilottaminen olisi tullut pieneen mieleenkään. No, toivottavasti sitten joskus vielä tämän muistan 😀

Yritähän pitää mielessä 🙂

Juuri kerroimme raskauden julkisuuteen ja mitenkäs muutenkaan kuin ensimmäisellä ultrakuvalla jossa pikkuisen nenäkin söpösti näkyy. Hetun piilottaminen oli itsestäänselvyys. Demoneja en pelkää 😉

Hetun piilottaminen on varmasti suurimmalle osalle selvä juttu mutta ei ihan kaikille. Itse tiedän yhden varman tapauksen ja toisesta olen lukenut, joissa on käynyt hullusti, kun ei ole huomattu olla varovaisia. Arvelisin, että demonit piileskelevät enemmän amerikkalaisten aikajanoilla jos nyt jossakin.

Itsekkin ihmettelin puolitutulla juuri tuota kaikille näkyvää henkilötunnusta… 🙁

No, ai akin vielä joitain vuosia sitten pk-seudulla oli verotoimistossa rivi mappeja joissa listattuna kaikki alueen asukkaiden verotiedot. Mukana hetut, että voi sitten valita sen rikkaimman jonka tiedot nappaa… että se siitä tietosuojasta!

Noidat kuuluvat Grimmin satuihin. Tältä osin juttu oli huttua. Ultrakuvien jakaminen on sikäli turhaa, että syntynyt lapsi näyttää kuitenkin sitten ihan erilaiselta.

Äläs nyt. Jos Pat Robertson puhuu noidista, kannattaa varoitus ottaa vakavasti. Varsin luotettavan oloinen herra. Tiesi ennustaa maailmanlopunkin tapahtuvan vuonna 1982.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X