Määrääkö laki vaimot levittämään reitensä?

Syyttäjä määrää Suomessa kaapin paikan.Määrääkö laki vaimot hoitamaan lapset, leipomaan pullaa ja levittämään reitensä? Ilmeisesti laissa on sukupuolisidonnaisia velvoitteita avioliiton osapuolille.

Savon Sanomat kertoo, että syyttäjä on katsonut asiakseen ruveta luettelemaan aviopuolisoiden velvollisuuksia. Toistaiseksi ainoa julkisuuteen vuotanut käsky määrää avioparin miehen poistumaan yhteisestä asunnosta vakavan riidan seurauksena.

– Kuten tapana on, aviomies poistuu yhteisestä asunnosta verbaalisesti heikompana ja se kuuluu muutenkin aviomiehen velvollisuuksiin, syyttäjä perustelee Savon Sanomien mukaan.

Tarina ei kerro mahtikäskyjä jakelevan syyttäjän nimeä tai toimipaikkaa. Tiedossa ei ole myöskään se, kuinka pitkä aviomiehen velvollisuuksia käsittelevä lista kokonaisuudessaan on ja onko aviovaimoilla vastavuoroisesti velvoite hoitaa lapset, leipoa pullaa ja levittää reitensä, kun käsketään.

Velvollisuuksista säädetään luultavasti laissa. On hankala kuvitella, että Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa syyttäjä instituutiona pohjaisi perusteluitaan muuhun kuin lakiin. Vähintäänkin on oltava jokin asetus tai edes EU-direktiivi.

Minä en ole oikeusoppinut, joten ei liene ihmekään, että asiaa koskevat säännökset eivät ole minulle entuudestaan tuttuja. Luultavasti syyttäjä tapauksen saaman julkisuuden myötä esittelee asiaa käsittelevät lainkohdat myös kansalaisille.

Tai ellei esittele, hän toivottavasti tajuaa jättää virkansa ja pysytellä kotona suorittamassa sukupuolelleen sopivia askareita. Vaikka tiskaamassa tai vaihtamassa autonrenkaita. Suokaa anteeksi, en osaa asiaa tuon nätimmin sanoa – olenhan sukupuoleni vuoksi verbaalisesti heikkolahjainen.

Eduskuntavaalien jälkimainingeissa SDP:n verkkolehti Demokraatti hehkutti, että puolueen eduskuntaryhmä on koko parlamentin tasa-arvoisin, vaikka todellisuudessa ryhmä edustaa sukupuolijakaumaltaan eduskunnan rupusakkia. Ryhmässä on suhteellisesti eniten naisia, mutta varsinaisesta tasa-arvosta ei ole viitteitä.

Joidenkin mielestä kaikki tasa-arvo-ongelmat selviäisivät naisen asemaa parantamalla. Miestenkin kokemat ongelmat selittyvät tämän näkemyksen mukaan naisia alistavalla järjestelmällä – ja ne ovat muutenkin niin vähäpätöisiä, ettei lähtökohtaisesti etuoikeutetussa asemassa olevien miesten tulisi valittaa.

Ehkä Savon Sanomien jutussa esiintyvä syyttäjä edustaa jotakin kieroutunutta sosialidemokraattista tasa-arvoa, äijä– eli Antti-feminismiä. Kenties eittämättä vallitsevan rakenteellisen epätasa-arvon ongelmakohtia pyritään nyt ratkomaan alistamalla avoimesti miehiä. Kenties kuvitellaan, että sellainen on ihan jees, kun miehet ovat niin kauan saaneet määrätä.

Mutta ei se ole. Tasa-arvon tulee olla tasa-arvoa. Sen tulee koskea sukupuoleen katsomatta kaikkia. Ongelmat tulee ottaa yhtä lailla vakavasti koskivatpa ne mitä sukupuolta hyvänsä. Ihmisten tulee olla yhdenvertaisia. Ihmistä ei saa määrätä rooliin pelkästään sukupuolensa vuoksi, jos sille ei ilmeistä biologista perustetta ole. Useimmiten sellaista ei ole.

Savon Sanomien jutusta käy ilmi, että syyttäjä määrittää miehen lähtökohtaisesti naista verbaalisesti heikommaksi. Tähän pohjautuen syyttäjä määrää, että miehen on sukupuolensa vuoksi väistettävä konfliktitilanteessa. Syyttäjä määrää, että heikompi saa lähteä.

Naista ei saa sukupuolensa vuoksi määrätä poistumaan yhteisestä kodista siksi, että hän saattaa saada turpaansa. Miestä ei saa sen enempää häätää siksi, että hän saattaa saada läksytyksen.

Keinotekoiset sukupuoliroolit ja rakenteellinen epätasa-arvo eivät ole hyväksyttävissä, vaikka ne sattuisivatkin koskemaan niitä, jotka mielikuvitus asettaa etuoikeutetuiksi. Yksilöä ei saa tänään rangaista vääryyksistä, jotka liittyvät joidenkin muiden historiaan.

Lue myös:

Tämäkö tasa-arvoa?

Aiheesta internetissä:

Savon Sanomat: Syyttäjä: Aviomiehen velvollisuus on poistua yhteisestä asunnosta

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa