Synnyttäisitkö, jos tietäisit sen voivan maksaa henkesi?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Onko raskaus ja synnytys pian jälleen vakava terveysriski Suomessakin?

Onko raskaus ja synnytys pian jälleen vakava terveysriski Suomessakin?Äitiys voi pian tarkoittaa jälleen Suomessakin todellista hengenvaaraa. Erityisesti pienituloisten perheiden äidit ja lapset ovat vaarassa, jos palvelut leikataan tavoittamattomiin.

Hallitusta kokoavan Juha Sipilän johtama keskusta ilmoitti jo ennen vaaleja, että se aikoo leikata perheiden etuuksia. Lapsilisillä ja kotihoidontuella saa jatkossa vähemmän tuotteita ja palveluita. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä nostamaan maata ahdingosta: Sipilä uhoaa iskevänsä sapelinsa myös terveyteen. Vaarana on, että leikkaukset voivat tehdä raskaudesta ja synnytyksestä Suomessakin jälleen hengenvaarallista hommaa – ainakin köyhille.

Sipilä on ottanut ohjenuorakseen kymmenen miljardin euron kestävyysvajeen. Hän julistaa Helsingin Sanomien mukaan käyvänsä sen kimppuun neljän miljardin euron säästöillä, jotka kohdistuvat esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin ja kuntatalouteen.

Suomi on vielä toistaiseksi kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan maailman toiseksi paras maa olla äiti. Tästä on paljolti kiittäminen hyvää julkista terveydenhuoltoa ja kattavaa neuvolajärjestelmää.

Meillä raskaus ja synnytys eivät tarkoita köyhällekään vakavaa hengenvaaraa. Tulotasosta riippumatta nainen voi tulla vanhemmaksi ilman suurempia riskejä, kun apua on saatavilla heti huolen herättyä – silloin, kun ongelmistakin on vielä mahdollista selvitä. Useissa kehitysmaissa äitiys on yhä tänäänkin konkreettinen riski, ja merkittävä osa lapsista kuolee jo pieninä. Näennäisestä vauraudestaan huolimatta Yhdysvalloissa joissakin kaupungeissa köyhien ja rikkaiden perheiden äitien ja lasten terveyserot ovat jopa räikeämmässä epäsuhdassa kuin monissa kehitysmaissa.

Tämä on ilmeisesti joidenkin tavoitteena myös Suomessa.

Julkiset terveyspalvelut järjestävät kunnat ovat viime vuosina heikentäneet merkittävästi palvelujen saatavuutta. Toimipisteitä on vähennetty, kun palveluita on keskitetty. Kuntaliitosten myötä kunnat ovat muuttuneet maantieteellisesti suuremmiksi alueiksi. Keskitetyt palvelut ovat entistä kauempana niiden käyttäjistä.

Julkisen liikenteen puutteessa syrjemmässä asuva joutuu turvautumaan omaan autoon päästäkseen terveyskeskukseen jonottamaan. Ellei autoon ole varaa, on otettava taksi. Jos siihen ei ole varaa, on sairastettava kotona siihen saakka, että saa ambulanssikyydin.

On selvää, että mitättömien vaivojen vuoksi ei sydänmailta lähdetä terveydenhuollon kallisarvoisia resursseja haaskaamaan. Palvelumaksut ja pitkät matkat pitävät huolen, että köyhä ei lähde lääkäriin ennen kuin on varmasti sairas.

Juha Sipilän mielestä nykytilanteessa on ilmeisesti heikentämisen varaa.

Perheiden etuuksiin kohdistettavat leikkaukset kirpaisevat pahimmin pienituloisia. Heillä on pian nykyistäkin heikommat mahdollisuudet hankkia terveyspalveluita yksityisiltä palveluntarjoajilta. Jos julkisten palveluiden rapauttaminen viedään loppuun, tulee köyhyydestä nykyistäkin suurempi terveysriski – myös kaupungeissa asuville.

Synnyttämään lähdetään vasta, kun nenä näkyy. Neuvolaan mennään, kun keskenmeno on jo käsillä. Lapsen köhää hoidetaan vasta, kun se on varmuudella hinkuyskä.

Jos nykyisen kehityksen annetaan jatkua tai sitä jopa kiihdytetään, rupeaa kansaa köyhimmästä päästä ennen pitkää kaatumaan.

Kuka uskaltaa miettiä perheenlisäystä, jos raskaudesta ja synnytyksestä voi joutua maksamaan hengellään? Tohtiiko maailmaan tehdä lapsen, jos hän entistä suuremmalla todennäköisyydellä joutuu kärsimään sairaudesta, jota ei perheen köyhyyden vuoksi hoideta?

Viime vuonna Suomessa yritettiin ajaa läpi asetus, joka olisi lisännyt hengenvaarallisten matkasynnytysten määrää. Väistyvä hallitus pyrki ontuvilla perusteluilla lakkauttamaan pieniä synnytysyksikköjä. Hanke kuitenkin pääosin kaatui laajaan vastustukseen.

Nyt vaalit on käyty. Äänestäjien kostoa ei tarvitse pelätä. Päättäjillä on vapaat kädet toteuttaa julmimmatkin suunnitelmansa.

Onko Juha Sipilällä viisautta vai onko hän viimein se pääministeri, joka rupeaa rajoittamaan heikomman aineksen lisääntymistä käytännössä? Tuleeko Suomestakin jälleen äitiyden kehitysmaa?

Synnyttäisitkö sinä, jos tietäisit, että se voi oikeasti maksaa henkesi?

*************

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi sairastui yllättäen päivä sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että hän oli lähetellyt suorasukaisia seksiviestejä useille naisille. Toivomme varmasti kaikki hänelle pikaista paranemista. Toivottavasti Kankaanniemellä on kotipaikkakunnallaan Jyväskylässä mahdollisuus saada viiveettä hänen sairautensa kannalta tarkoituksenmukaisia terveyspalveluita. Pitäähän mies saada työkuntoon, että kansa saa jatkossakin sitä, mitä on tilannut.

Lue myös:

Keskusta leikkaamassa kotihoidontukeakin

Lapsilisiä leikataan taas

Suomi on maailman toiseksi paras maa olla äiti

Suomalaisäidit ja -vauvat vaarassa – auta estämään turhat kuolemat

Synnytykset palaavat eduskuntaan

Kuulutko sinä heikoimpaan ainekseen?

Aiheesta internetissä:

Helsingin Sanomat: Sipilä: Säästöjen suuruus neljä miljardia

MTV: Kankaanniemi sairauslomalle seksiviestikohun jälkeen

 

 

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Bloglovinissa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Itse olen syntynyt pienehköllä paikkakunnalla jonka synnytysosasto vain pari vuotta myöhemmin lakkautettiin. Nyt laitossynnyttämään päästäkseen on matkaa vähintään 60km (keskustasta keskustaan mitattuna, saatika sitten jos vielä enemmän maalta tulee…).

Lapissa synnytysmatkat ovat jo nyt helposti satoja kilometrejä. Vähän kohtuuttomaltahan se tuntuu.

Ois kyl ihanaa, kun jokapuolella Suomessa ois vaan se noin 60 km matka synnyttämään. Lapissa taitaa olla satoja kilometrejä matka ja ”riskisynnyttäjät” joutuu lähtee jo hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa Rovaniemelle hotelliin/sukulaisiin.
Telkkarista tulee joku sarja Norjan kätilöistä, siellä oli pienissä terveyskeskuksissa kätilön päivystys, että ns. normaalit synnytykset hoidettiin niissä ja sit riskiraskaudet ohjattiin suoraa isoihin yliopistosairaaloihin. Sama systeemiä vois Suomeenkin suunnitella.

Oon aina tykänny sun teksteistä! Nyt oon kuitenkin sen verran erimieltä asiasta, että pakko kommentoida. 😉 Nimittäin: en jaksa uskoa että pariskunta jättää jälkikasvun hankkimatta vaan sen takia, että sairaalaan on pitkä matka. En vaan saata uskoa siihen! Eli, vaikka synnytysyksiköitä lakkautetaan, niin kyllä niitä vauvoja silti syntyy. 🙂
Mukavaa kevättä!

Onhan niitä lapsia tietysti tehty silloinkin, kun sairaaloita ei ollut sen vertaa kuin nykyään. Tuskin kaikki ainakaan lopettaisivat lisääntymistä, vaikka tilanne nykyisestä huononisikin. Uskaltaisin kuitenkin arvella, että moni miettii asioita nykyistä tarkemmin viimeistään sen jälkeen, jos niitä ikäviä uutisia rupeaa enemmälti tulemaan. Toivottavasti päättäjät ovat viisaita. Hyvää kevättä sinnekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X