Lahti kasvattaa läskejä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lahti estää liikunnan byrokratialla.

Lahti estää liikunnan byrokratialla.Lahti kasvattaa läskejä pilkkua viilaamalla, kun byrokraatit estävät liikunnan. Isän pikajuna tarjoaa ongelmaan yksinkertaisen ratkaisun.

Suomi kohtasi Viron jalkapallomaaottelussa. Otto Palojärvi luonnehti Uuden Suomen kolumnissaan, että sen olisi pitänyt olla hieno tilaisuus harjoitella maalipaikkojen luomista. Toisin kävi. Maalit jäivät tekemättä, kun veljeskansa tyrmäsi Huuhkajat niille sijoilleen. Suomi asettui kiltisti omalle paikalleen jalkapallon lilliputtimaiden joukkoon.

Ja sinne jää, jos vain byrokraateista on kiinni.

Lahti on ilmoittautunut vahvasti mukaan jalkapallon vastaiseen taisteluun. Kaupunki estää maalintekoharjoitukset hallitsemillaan jalkapallokentillä ja puistoissa: paha on maaleja on tehdä, kun niitä ei ole.

Ylen mukaan turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on lähettänyt kunnille kirjeen, jossa muistutellaan, että urheiluvälineiden turvallisuudesta on syytä huolehtia. Aikaisemmin jalkapallomaaleja on kaatunut – ainakin yhden kerran jopa kohtalokkain seurauksen. Lahti tulkitsee kirjettä rankimman mukaan: nyt kymmenkunta kenttää mahdollistaa pelkän nolla-nollan tuhraamisen, kun ei ole verkkoja, joita heiluttaa.

Maaleja ei ole kentille viety. Eikä viedä.

Lahden apulaiskaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala vakuuttelee kuitenkin Ylelle, että on olemassa mahdollisuus, että perinteikkäässä jalkapallokaupungissa päästään vielä jonakin päivänä tuulettamaan. Liikuteltavat maalit saatetaan korvata kiinteillä. Niiden asentaminen vaatii tosin pykälien ja monen asian selvittämistä sekä keskustelua kaupunkiorganisaation sisällä.

Toisin sanoen Kuusysin ja Reippaan menestyksen vuosia muistelevien ei kannata pidätellä henkeään. Siinä vierähtää helposti vuosi ja vuosikymmen, kun suomalainen byrokraatti rupeaa selvittelemään pykäliämonista asioista ja keskustelusta kaupunkiorganisaation sisällä nyt puhumattakaan.

Perkele. Kuulkaapaas nyt, Lahden kaupungin viskaalit.

Lopetatte nyt tähän paikkaan sen kovasti muodikkaan vatuloinnin ja linjaatte, että jalkapallo, urheilu ja liikunta yleensä ovat hyviä juttuja. Sitten ryhdytte reippaasti toimeen.

Palkkaatte yhden työttömän töihin. Heitä kaupungissa kyllä riittää. Onpahan hänkin sitten pois kotisohvalta kaljaa kittaamasta. Ja palkkaatte sitten sillä tavalla oikeasti, että hänelle myös maksetaan palkkaa eikä mitään taskurahoja.

Annatte hänelle poran, hitsauslaitteet ja muita työkaluja, joiden avulla hän voi kiinnittää liikuteltavien maalien taka-alaosaan metalliromua, jota myös taatusti löytyy, niin, että siitä tulee sen verran painava, että maalit eivät omia aikojaan keikahtele. Jos vielä oikein hifistelemään haluatte ruveta, niin ostatte purkin tai pari maalia, niin työntekijä voi maisemoida painot vaikka kauniin harmaiksi.

Varsinkin nuoriso on nykyään kuulemma niin läskiä sakkia, ettei heistä ole edes sotimaan. Se ei ole mikään ihme, kun virkamiehet kuluttavat veroeuroja siihen, että voivat keksiä koko ajan uusia ja tehokkaampia keinoja estää liikunnan harrastaminen. Kun vielä lisätään tähän pikkusieluiset taloyhtiöiden kyylät, jotka siivoavat liikkuvat lapset pihoilta, ei ole mikään ihme, jos joku varusmies hengästyy juostessaan.

Byrokratiaa ei varmaankaan voi pitää kovin onnistuneena, jos se estää terveellisiin elintapoihin kuuluvan liikunnan. Lahdessa kasvatetaan läskejä pilkkua viilaamalla.

Päivitys 12.6.2015 klo 11.40
Sosiaalisessa mediassa noussut kohu sai Lahden taipumaan. Ainakin kahdelle kentälle on nyt tulossa maalit. Asiasta kertoi Yle.

Lue myös:

Kyylä

Hox, maanpetturi!

Aiheesta internetissä:

Otto Palojärvi / Uusi Suomi: Hirveää suomalaista jalkapalloa, jopa Viro nöyryyttää!

Yle: Jalkapallomaalit katosivat Lahden puistoista: ”Olemme luopuneet kaikista maaleista, jotka saattavat kaatua”

Keskisuomalainen: Varusmiehet ovat nyt ennätyslihavia – Hurja nousu 20 vuodessa

Yle: Maaligate sai Lahden toimimaan: Puistokentille tuodaan uudet jalkapallomaalit

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

X