Vaaralliset hullut jahtaavat lapsia?

Jaa kaverilleTilaa Seura

Kankaanpää siivoaa mielenterveyskuntoutujat pois silmistä.Kankaanpää laskee vaarallisia hulluja riehumaan vapaasti – tai vaihtoehtoisesti leimaa jokaisen mielenterveyskuntoutujien parantumattomaksi kaheliksi ja sen vuoksi saastaiseksi.

Kankaanpäässä poliitikot saivat tahtonsa läpi. Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikkö rakennetaan Ylen mukaan kauas lapsiperheiden suosimasta asuinalueesta. Kaikki saavat nukkua yönsä rauhassa. Paitsi he, jotka alun alkujaan päästävät vaaralliset hullut riehumaan vapaana.

Vaarallinen hullu on nimittäin vaarallinen hullu, vaikka hän missä asustelisi.

Yle kertoi toukokuussa, että Kankaanpään kaupunginhallitus oli tyrmännyt ajatuksen asuttaa mielenterveyskuntoutujia Kelankaaren tontille Kärjen alueelle. Syyksi kerrottiin se, että alueella asuu paljon lapsia. Lapset myös kulkevat perusteluiden mukaan kouluun valaisematonta metsäistä reittiä.

Aivan ensimmäisenä tulee mieleen, että se reitti pitäisi varmastikin valaista, jos se kerran alueen lapsien koulutie on.

Toiseksi olisi hyvä pitää huolta, että vaarallisia ihmisiä ei lasketa yleensäkään vapaaksi riehumaan. Sellaiset eivät sen vaarattomammiksi muutu, vaikka heidät asutettaisiinkin jonnekin muualle kuin lapsiperhealueen välittömään läheisyyteen. Jos vielä sattuu olemaan kyse oikein erityisesti lapsille vaarallisista ihmisistä, heidän kuntouttamistaan olisi aivan ilmeisesti syytä jatkaa jossakin tarkemmin kontrolloiduissa olosuhteissa.

Kuka uskaltaa kertoa masennuksesta, jos kaupunki vastaa rankaisemalla karkotuksella?

Vaarallisista ihmisistähän nimittäin täytyy olla kysymys: Kankaanpää tuskin muuten ryhtyisi siivoamaan mielenterveyskuntoutujia ihmisten ilmoilta. Mikä muu järkevä syy ratkaisuun voisi olla?

Ratkaisun seuraus on se, että Kankaanpään kaupunginhallituksen on nyt myönnettävä, että kaupungin asukkaiden turvallisuus vaarannetaan laskemalla syystä tai toisesta kaduille joukko arvaamattomia sekopäitä – tai sitten heidän on myönnettävä, että kaupunki katsoo mielenterveysongelmien tekevän muuten vain ihmisestä niin vastenmielisen, että hänet on piilotettava maisemia pilaamasta.

Niin tai näin, Kankaanpää on onnistunut puljaamaan päätöksensä melkoisen puistattavaksi. Satakunnassa, Porin kupeessa sijaitseva kaupunki tunnetaan lähinnä pesäpalloseurastaan. Nyt se on syytä opetella tuntemaan myös joko kaupunkilaiset vaarantavasta tai umpimielisestä kaupunginhallituksestaan.

Kankaanpään kaupunginhallitusta johtaa veteraanipoliitikko Anssi Joutsenlahti (ps), joka toimi ennen kevään eduskuntavaaleja eduskunnan toisena varapuhemiehenä. Ainakin hänellä luulisi olevan hyvin tiedossa, että mielenterveyden häiriöt ovat yleisin työkyvyttömyyseläkkeeseen johtava syy. Varsinkin nuorten päätyminen ennenaikaiselle eläkkeelle on oikea ongelma.

Olisi korkea aika todeta, että mielenterveysongelmiin voi, saa, pitää ja uskaltaa hakea apua jo silloin, kun ongelmat voisivat olla helpommin hoidettavissa: ongelmista voi selvitä, sairauksista toipua. Toteamisen lisäksi tämän pitäisi antaa näkyä teoissa. Yhteiskunnan tulisi ennemmin rohkaista toipuvia tasavertaiseen kansalaisuuteen kuin kohdella heitä kuin ongelmajätettä.

Tuntuu hankalalta uskoa, että Kankaanpää voisi toimia niin vastuuttomasti, että se todellakin dumppaisi vaaralliset hullut kaduille riehumaan. Kyseessä on siis oltava kaupungin halu kyykyttää epäonnekseen sairastuneita. Jos näin on, lähettää Kankaanpää täydellisen väärän viestin. Kaupunki tekee jokaisesta mielenterveyskuntoutujasta saastaisen.

Kuka uskaltaa kertoa masennuksesta, jos kaupunki vastaa rankaisemalla karkotuksella? Kuka silloin enää toipuu, jos apua ei uskalla hakea?

*************

Kysytäänpä, mitä mieltä asiasta on Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti. Osallistu keskusteluun Facebookissa klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Mielenterveyspotilaat halutaan kauas lapsista Kankaanpäässä

Mielenterveyskuntoutujien kohtelu Kankaanpäässä pöyristyttää: ”Asenteellista ja vanhanaikaista”

Mielenterveyskuntoutujille löytyi viimein asuinpaikka Kankaanpäästä – ei lasten lähelle

Helsingin Sanomat: Mielenterveysongelmat ajavat nuoria eläkkeelle ennätysmäärin

Kankaanpään kaupunginhallitus

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

X