(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä aikoo leikata kotihoidontukea. Kuva: Santeri Viinamäki CC BY 4.0Pääministeri Juha Sipilä on pimittänyt olennaista tietoa. Hänen asemansa voi käydä tukalaksi.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd) tivasi kesäkuussa eduskunnassa pääministeri Juha Sipilältä (kesk) tarkempia tietoja tämän omaisuudesta. Harakka epäili, että Sipilän sidonnaisuusilmoituksessa mainitussa sijoituksessa Nordea Capital Private (tuottokori) -nimiseen kohteeseen olisi kyse niin sanotusta kapitalisaatiosopimuksesta, joka mahdollistaisi verosuunnittelun.

Taloussanomien mukaan Harakka osuu oikeaan: kysymys todellakin on kapitalisaatiosopimuksesta. Verojen maksamiselta ei kuitenkaan silläkään sopimuksella välty. Kapitalisaatiosopimuksella ei voi vältellä veroja, vaan ainoastaan siirtää niitä maksettavaksi tulevaisuuteen, lehti summaa.

Kuka olisi paremmassa asemassa vaikuttamaan tulevaisuuden verotukseen kuin pääministeri?

Pääomaveroon on haikailtu korotusta. Sitä vaati esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman. Kysymyshetkellä Sipilää tuurannut ulkoministeri Timo Soini (ps) totesi vaatimukseen Helsingin Sanomien mukaan, että asia voitaisiin ottaa esille budjettiriihessä.

Sipilä kuitenkin tyrmäsi Soinin ajatuksen.

– Pääomaveron nosto ei ole hallitusohjelmassa, Sipilä sanoi Suomen Kuvalehden mukaan Politiikan toimittajien yhdistyksen lounaalla.

Lehden mukaan näin sanoessaan Sipilä palautti Soinin ruotuun.

Pääomaverotus on avainasemassa upporikkaan Sipilän omia tienestejä ajateltaessa. Estämällä veron nousemisen hän turvaa omien sijoitustensa tuoton.

Sipilä on kieltäytynyt antamasta tarkkoja tietoja sijoituksistaan. Tietojen pimittäminen saattaa hänet hyvin kyseenalaiseen valoon, kun hän samalla taistelee aktiivisesti sijoitustensa tuoton kannalta edullisten veroratkaisujen puolesta.

Avoimuus olisi voinut pelastaa Sipilän tältä häpeältä, mutta salailu saa tilanteen näyttämään pääministerin kannalta erittäin huonolta. Kuinka paljon hallituksen veroratkaisut vaikuttavat Sipilän omien sijoitusten tuottoon? Minkälaisista summista on kysymys? Miksi Sipilä ei kerro asioista avoimesti?

Vuonna 2003 keskustalainen pääministeri oli liemessä. Anneli Jäätteenmäki oli kertonut puhuneensa niin totta kuin oli osannut. 18.6.2003 Anneli Jäätteenmäki jätti tasavallan presidentille eronpyynnön.

Vuonna 2015 keskustalainen pääministeri on jälleen liemessä. Juha Sipilä on puhunut niin vähän kuin on osannut. 12 vuotta Jäätteenmäen eron jälkeen Sipilänkin pitäisi keksiä viimein jotakin sanottavaa.

Ehkä hänenkin olisi syytä käydä presidentin juttusilla.

Kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Santeri Viinamäki: Juha Sipilä Vaasan Rewell Centerissä maaliskuussa 2015. CC BY 4.0.

Päivitys 27.8.2015
Muokattu aikamuotoja.

Lue myös:

Sipilä pakottaa luomaan uusia normeja
Päättäjiin on voitava luottaa. Elleivät he vapaaehtoisesti kerro itsestään tai sidonnaisuuksistaan luottamuksen kannalta olennaisia tietoja, on heidät pakotettava tekemään niin. Sipilän pimitykset osoittavat, että Suomi tarvitsee uusia normeja. Lue lisää…

Aiheesta internetissä:

Seura: Näin Suomea leikkauksiin piiskaava Juha Sipilä piilotti miljoonansa vakuutusjärjestelyillä (27.8.2015)

Timo Harakka: Pääministerin sidonnaisuusilmoituksen pitäisi olla avoimempi ja täsmällisempi

Taloussanomat: Tästä on kyse Sipilän kohusopimuksessa

Suomen tasavallan presidentti: Pääministeri Jäätteenmäki jätti hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentille

Helsingin Sanomat: Soini: Hallitus voi palata pääomaveroon budjettiriihessä

Kaleva: Jäätteenmäen pää­mi­nis­te­riu­ra päättyi valehteluun

Suomen Kuvalehti: Totaalityrmäys Soinille: Sipilä kieltäytyy nostamasta pääomaveroa

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

X