Jihad levisi Ouluun

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lapsia ja nuoria kohtaan tunnettu viha pääsee Oulussa viimein irti.

Lapsia ja nuoria kohtaan tunnettu viha pääsee Oulussa viimein irti.Hallitusohjelma oli vain alkusoittoa sille, mitä erityisesti pienituloisten perheiden niskaan vielä kaadetaan. Todellinen sota käydään paikallistasolla. Oulu uhoaa toteuttavansa rankat säästöt lapsiperheiden kustannuksella.

Lapsia ja perheitä vihaavat päättäjät pääsevät viimein toteuttamaan itseään Oulussa. Pyhää vihaa ei tarvitse enää peitellä, vaan sen voi antaa rauhassa roihahtaa pyhäksi sodaksi, kun maakunnan oman miehen Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus poistaa raivoa padonneita esteitä.

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää yksimielisesti, että lasten kotihoidon tuen kuntalisää eli Oulu-lisää leikataan runsaalla neljänneksellä. Lautakunnan mielestä pienet lapsensa kotona hoitavat joutavat pärjäämään kolmekymppiä vähemmällä kuukaudessa. Lisä on tällä hetkellä 110 euroa kuukaudessa.

Lisäksi lautakunta esittää, että lasten ja nuorten maksuttomat liikuntavuorot lakkautetaan. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että urheiluseurat perivät jatkossa lasten ja nuorten urheiluharrastuksista aikaisempaakin suurempia maksuja, mikä puolestaan heikentää entisestään pienituloisten perheiden lasten mahdollisuutta harrastaa urheilua.

Erityisen kipeästi päätös osuu tietysti niihin perheisiin, jotka menettävät myös Oulu-lisän leikkauksissa.

Helsingin kuri valuu pohjoiseen

Oppositiovuodet saivat keskustan esiintymään perheiden puolustajana. Näin tapahtui myös paikallistasolla. Puolue oli avainasemassa, kun Oulun kokoomuslaisen kaupunginjohtajan Matti Pennasen hyökkäykset Oulu-lisää vastaan torpattiin kerta toisensa jälkeen.

– Lapsiperheiden köyhyys, pahoinvointi ja nuorten syrjäytyminen lisääntyvät, mutta silti perheiltä leikataan rahaa pois, Oulun kaupunginvaltuutettu Matias Ojalehto (kesk) vaikeroi lokakuussa 2012 vastustaessaan Oulu-lisän lakkauttamista.

Reilut kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Ojalehto on Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja. Lapsiperheiden köyhyys, pahoinvointi ja nuorten syrjäytyminen lisääntyvät edelleen. Nyt Ojalehto heiluttelee kirvestä korkeimman omakätisesti, kun perheiltä leikataan rahaa pois.

Seuraa johtajaa

– Lähes viidesosa Oulun seudun lapsiperheistä on pienituloisia. Oulu-lisällä on merkittävä vaikutus etenkin pienituloisten, kotona lapsensa hoitavien perheiden talouteen, kirjoitti kansanedustaja, Oulun kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk) kotisivuillaan viime vuonna, kun Oulu-lisä oli jälleen kerran liipasimella.

Nyt keskusta on pääministeripuolue, ja paikallispoliitikotkin voivat riisua naamionsa. Oppositiovuosien korpitaipaleella patoutunut viha voidaan nyt vapaasti purkaa lapsiin ja perheisiin – varsinkin niihin pienituloisiin perheisiin, joihin Vehkaperä ja muut keskustalaiset tietävät Oulu-lisän raatelemisen eniten vaikuttavan.

Oulun perheille kyyti on tästä eteenpäin kylmää. He menettivät keskustassa viimeisen puolustajansa.

Vai rohkenisiko Vehkaperä tai joku muu keskustavaltuutettu uhmata johtajaansa? Sitä ei voi pitää kovin todennäköisenä: Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehto on keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirihallituksen puheenjohtaja. Kun Ojalehto käskee, Oulun keskustalaiset tottelevat. Tästä nähtiin esimerkki viime kesänä, kun Ojalehto pisti valtuustosalissa näyttävästi ruotuun puoluetoverinsa, joka oli äänestänyt vastoin ohjeita.

Lapsilla ja perheillä tuskin on puolustajia, kun kaupunginvaltuusto aikanaan nuijii leikkauspäätökset virallisiksi.

Leikkausten vastustajasta leikkaajaksi

Vehkaperä valitteli kirjoituksessaan myös silloisen hallituksen päätöstä leikata lapsilisiä. Nyt hänen oma puolueensa leikkaa päähallituspuolueena lapsilisiä. Paikallistasolla Vehkaperän oma puolue on leikkaamassa sitä vielä muutama kuukausi sitten niin tärkeää Oulu-lisää.

Sipilän hallitus romuttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden, mikä raivaa tilaa päiväkoteihin. Esimerkiksi työttömien lapset voidaan jatkossa heitellä päiväkodeista kesken päivää ulos viemästä kallisarvoisia resursseja. Oululla ei ole enää niin suurta tarvetta kannustaa perheitä valitsemaan kotihoito.

Yllättäen lapsiperheiden pärjäämisellä ja vapaudella valita lastensa hoitomuoto ei ole keskustalaistenkaan mielestä enää merkitystä. Niistä on tullut ilmeisesti myös heidän mielestään sopiva ja suositeltava leikkauskohde. Puolueen Pohjois-Pohjamaan piirihallituksen puheenjohtaja Matias Ojalehto mainosti vuoden 2012 kirjoituksessaan Oulu-lisän olevan kaupungin viesti monimuotoisen lastenhoidon tukemisesta. Se viesti on nyt nähtävästi menettänyt arvonsa.

Valtakunnan tason politiikka valuu kuntiin. Oulun keskustalaiset ovat rynnistäneet omaksumaan Sipilän jääkylmän linjan. Heille on varmasti suuri helpotus, kun paikallispolitiikassakaan ei tarvitse enää vastoin arvojaan esiintyä perheiden ystävänä, vaan todellisia päämääriä voi tavoitella viimein avoimesti.

Pyhä sota lapsia ja perheitä vastaan sai alkusoittonsa hallitusohjelmasta. Todellinen jihad toteutetaan paikallisesti.

Lue myös:

Hallitus kasvattaa päivähoitoryhmiä ja leikkaa lapsilisiä (27.5.2015)

Aiheesta internetissä:

Kaleva: Oulu laittaa nuorten harjoitusvuorot maksullisiksi (22.6.2015)

Matias Ojalehto: Kotihoidontuen oululisä on säilytettävä (16.10.2012)

Yle: Oulu-lisä pysyy ennallaan (31.10.2013)

Kaleva: Oulu-lisä halutaan taas lakkauttaa (13.10.2014)

Yle: Oulu-lisän poisto taas budjettiesityksessä – kaupunginhallituksen puheenjohtaja Moilanen ihmettelee esitystä (13.10.2014)

Kaleva: Valtuuston Sanginjoki-sekoilusta YouTube-hitti – katso video (1.9.2014)

Päätös: Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma vuosille 2017 – 2018

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2016

Yle: Tuhannen lapsen päivähoito-oikeus supistuu – Oululle miljoonasäästöt (22.6.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

 

X