Demokratia Stubbille epämiellyttävä yllätys

Jaa artikkeliTilaa Seura
Alexander Stubb vuonna 2011. Kuva: Johannes Jansson. CC BY 2.5 DK.

Alexander Stubb vuonna 2011. Kuva: Johannes Jansson. CC BY 2.5 DK.Valtiovarainministeri ei oikein tykkää kansanvallasta.

Valtiovarainmisteri Alexander Stubb (kok) oli pettynyt, kun kuuli, että kansalaisilta aiotaan kysyä mielipidettä ja ottaa se vielä huomioonkin.

– Kreikan ilmoitus kansanäänestyksestä oli epämiellyttävä yllätys, Stubb kommentoi Ylelle.

Ministerin lausunto liittyi Kreikan pääministerin ilmoitukseen järjestää kansanäänestys, jossa kansalaiset saavat kertoa mielipiteensä maalle esitetyistä ehdoista lainaohjelman jatkamiseksi. Stubbin mukaan kansanäänestys tekee keskustelut lainaohjelman jatkamisesta mahdottomiksi.

Olipa Kreikan tilanteesta mitä mieltä hyvänsä, on hyvin huolestuttavaa, että Stubbin kaltainen merkittävä vaikuttaja kokee demokratian vastenmieliseksi. Jos jokin maa haluaa kuulla kansan mielipiteen jostakin maalle tärkeästä asiasta, luulisi tätä ratkaisua haluttavan kunnioittaa – vaikka se sitten tarkoittaisikin asioiden hankaloitumista.

EU:lta ja yhteisvaluutta eurolta putoaa pohja, jos niitä ylläpidetään jäsenmaiden kansalaisten tahdon vastaisesti. Koko Euroopan unioni menettää merkityksensä, mikäli siitä rakennetaan jumalainen mahti, joka voi ohittaa ihmisten mielipiteen.

Länsimainen demokratia pohjautuu siihen, että valta on kansalla. Päättäjät palvelevat kansaa, ei toisinpäin. Joskus kansalaiset äänestävät tyhmästi. Sitä sattuu jatkuvasti Suomessakin. Mutta sellaista se on, demokratia. Ainakin ne virheet tehdään porukalla eikä jonkun hölmön keisarin toimesta.

Stubbia kansanäänestykset tietysti ymmärrettävästi jurppivat. Hän itse nousi alkujaan vallan keskiöön lähinnä Johanna Tukiaisen vuoksi – ei siksi, että kansa olisi niin päättänyt. Kun Suomessa viimeksi keväällä annettiin kansan puhua, koki Stubbin johtama puolue rökäletappion. Kansan luottamus kokoomukseen oli äänestystuloksen perusteella romahtanut.

Siinä mielessä kansanäänestykset yleensä saattavat tuntua Stubbista epämiellyttäviltä, mutta minkäänlainen yllätys sen ei pitäisi olla, että juuri Kreikassa kuullaan kansan mielipidettä

Maassa on harjoiteltu demokratiaa jo 2500 vuotta – pitempään kuin missään muualla. Jos jollekin maalle maailmassa pitää sallia kansanäänestys, on se Kreikka.

Kansalaiset ovat nostaneet päättäjät valtaan. Kansalaiset voivat heiltä sen vallan myös ottaa pois. Niin kauan kuin kansa kertoo mietteistään rauhallisesti, kannattaa olla tyytyväinen ja kuunnella. Sellaistakin on maailmassa nähty, että ihmiset ovat menettäneet tyyneytensä, kun heidän mielipiteensä on ohitettu.

Sellaisessa tilanteessa ei ole enää kenelläkään kivaa.

Kuva: Johannes Jansson. CC BY 2.5 DK.

*************

Mitä mieltä sinä olet Kreikan tilanteesta ja sen uusista käänteistä? Kerro mielipiteesi Isän pikajunan Facebook-sivulla.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Kiitos tästä, Johanna Tukiainen
Siitä, kuinka Alexander Stubb oikeasti pääsi vallan keskiöön.

Aiheesta internetissä:

Yle: ”Ovi Kreikalle sulkeutui – varasuunnitelmasta tuli pääsuunnitelma” (27.6.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

X