Ottaisitko Putinin ydinpommin kotipihaasi?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Putinin ohjailema yhtiö yrittää huijata Suomea.

Putinin ohjailema yhtiö yrittää huijata Suomea.Pyhäjoella haisee. Eikä se löyhkä enteile hyvää satoa. 

Jos se näyttää paskalta, haisee paskalta, maistuu paskalta ja kuulostaakin paskalta, niin kyllä se silloin on Putin. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, tapasi presidentti Paasikivi sanoa aikoinaan.

Nyt täällä haisee Putin, ja se on sellainen tosiasia, jonka pohjalta sitä viisautta pitäisi ruveta etsimään.

Pyhäjoelle kaavailtua uutta ydinvoimalaa puuhaava Fennovoima esitteli tiistaina omistajansa. Kenellekään ei ole epäselvää, että suurinta valtaa yhtiössä käyttää venäläinen, valtiojohtoinen Rosatom. Ja mikä on Venäjän, on Vladimir Putinin.

Eduskunta on kuitenkin asettanut voimalayhtiölle vaatimuksen, jonka mukaan vähintään 60 prosenttia sen omistuksesta pitäisi olla suomalaista tai edes EU- tai Eta-alueelta. Kun suomalainen Fortum jättäytyi hankkeen ulkopuolelle, tuli Fennovoimalle hätä. Lupaa voimalalle ei heruisi, jos lisää eurooppalaista omistusta ei äkkiä löytyisi.

Fennovoima kaivoi sitä varten esiin kroatialaisen pienyrityksen Migrit Solarna Energijan. Tiedotusvälineet ja aktiiviset kansalaiset tekivät tehtävänsä: pian kävi ilmi, että kroatialaisyrityksellä on tiukat siteet Venäjälle ja että sillä ei ole mitään rahkeita toimia ydinvoimalahankkeen merkittävänä omistajana.

Asiasta kertoivat ainakin Vihreä LankaUusi SuomiKalevaYleHelsingin Sanomat ja MTV.

Diktaattorin etäispesäke

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi Uuden Suomen mukaan tiistaisessa tiedotustilaisuudessa, että hänen johtamansa ministeriö tarvitsee aikaa yhtiön taustojen selvittämiseen.

Virallisesti näin varmasti on. Meillä kaikille muille on päivänselvää, että kysymyksessä on Putinin ohjaileman Rosatomin etäispesäke.

Meille kaikille on myös yhtä lailla selvää, että Vladimir Putin on valloitussotia käyvä diktaattori. Hän on esimerkiksi valloittanut naapurimaaltaan Ukrainalta Krimin niemimaan ja yrittää parhaillaan vallata maalta myös muita alueita.

Yle uutisoi eilen myös, että Putinin Venäjä tutkii, oliko Viron, Latvian ja Liettuan itsenäisyyden tunnustaminen vuonna 1991 lain mukaista. Aiemmin juurikin Krimin liittäminen aikoinaan Ukrainaan on todettu samanlaisessa prosessissa laittomaksi, joka on yksi perusteista, jolla Putin on oikeuttanut itselleen alueen hiljattaisen liittämisen Venäjään. Putinin Venäjä on uhka naapureilleen.

Kukaan ei halua kotipihalleen Putinia rakentelemaan terveissäkin käsissä vaarallista ydinvoimalaitosta.

Normitorjunta pommin eteen

Liisa Laine kirjoitti erinomaisessa maanantaisessa Kalevan kolumnissaan hankaluuksista, joita intoilevat byrokraatit olivat kasanneet pienimuotoista yritystoimintaa harjoittamaan halajavien tielle. Ouluun ei meinaa millään saada perustetuksi pientä kioskia.

Normeja on taatusti tarpeen purkaa, jotta papereita pyörittelevät virkamiehet eivät pääse päsmäröinnillään näivettämään kaikkea yritystoimintaa. Virkamiehet on päinvastoin valjastettava mahdollistamaan sitä.

Mutta ihan kaikkia normeja ei ole syytä purkaa. Ainakaan sellaisia, jotka ovat keskeisen tärkeitä meidän kaikkien turvallisuutemme tähden.

Siitä normista, joka määrää Pyhäjoen ydinvoimalan kotimaisuusasteesta ei pidä luopua – eikä varsinkaan virkamiehiä pidä usuttaa etsimään porsaanreikiä, jotka mahdollistaisivat ilmiselvän huijauksen onnistumisen.

Viisainta on lopettaa koko ydinvoimalahanke tähän paikkaan. Maailma on muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun prosessi nytkähti käyntiin vuonna 2010. Fennovoiman hanke on muuttunut merkittävästi senkin jälkeen, kun eduskunta joulukuussa 2014 hyväksyi voimalan periaatepäätöksen. Viimeisimpänä julki tullut ketkuilu kroatialaisbulvaanien kanssa osoittaa, että prosessille on syytä panna nyt lopullinen piste.

Vaikka ydinvoiman lisärakentamista kannattaisikin, niin tuskin monikaan haluaa asettaa keskelle Suomea kiristysruuvia hullun despootin käyttöön.

Sipilän hallitus on linjannut hallitusohjelmassaan tukun asioita, joita merkittävä osa kansasta vastustaa. Hallitus ei kuitenkaan toistaiseksi ole osoittanut taipumisen merkkejä.

Tässä asiassa Sipilän ei kuitenkaan sovi kävellä suomalaisten yli. Nyt puhutaan turvallisuudesta.

Me emme halua Putinin ydinpommia kotipihaamme.

*************

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Oulu säästää päiväkodeista – sijoittaa ydinvoimaan?

Aiheesta internetissä:

Vihreä Lanka: Venäläisnimet johdossa, pieni pääoma, ei työntekijöitä – tällainen on Fennovoiman uusi osakas (30.6.2015)

Uusi Suomi: Fennovoiman uuden omistajan kytkökset johtavat Venäjälle (30.6.2015)

Kaleva: Ville Niinistö: ”Kuka suomalainen haluaa tällaisen ydin­voi­ma­hank­keen?” (30.6.2015)

Yle: Tällainen on uuden ydinvoimalan kroatialainen omistaja (30.6.2015)

Helsingin Sanomat: Fennovoiman uuden kroatialaisomistajan jäljet johtavat Moskovaan (30.6.2015)

Yle: Venäjän syyttäjä syynää Baltian maiden itsenäisyystunnustukset (30.6.2015)

Liisa Laine / Kaleva: Kioskiluvan käsittämätön vaikeus (29.6.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

X