Stubb valehteli Suomen Kreikka-kannasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Alexander Stubb vuonna 2008 - alkuperäinen kuva: Magnus Fröderberg/norden.org

Alexander Stubb vuonna 2008 - alkuperäinen kuva: Magnus Fröderberg/norden.orgAlexander Stubbin puheissa ja eduskunnan julkaisemassa muistiossa on räikeä ristiriita.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) väitti torstaina, että Suomi ei ajanut Kreikan eroa yhteisvaluutta eurosta.

– Suomessa ei ole ollut tätä linjaa. Meidän ensisijainen tavoite oli euron vakaus ja Kreikan pysyminen eurossa. Olimme myös valmiita harkitsemaan Kreikan väliaikaista euroeroa, Stubb sanoi Verkkouutisten mukaan.

Eduskunnan perjantaina julkaisema asiakirja paljastaa kuitenkin, että nimenomaan ja ainoastaan euroero oli Suomen tavoite.

Ristiriidan Stubbin puheiden ja Suomen todellisen kannan välillä havaitsi Helsingin Sanomat.

Eduskunnan julkaisemassa kokousmuistiossa julkaistu Suomen kanta on kokonaisuudessaan seuraava:

*************

Suomen toimintalinja

Suomi katsoo, että Kreikan nyt esittämä uudistusohjelma ei vastaa lainkaan siltä edellytettyä.

Lisäksi, kun otetaan huomioon kansanäänestyksen tulos ja Kreikan tilanteen vaatimat uudistukset, on selvää, ettei ole olemassa edellytyksiä kestävälle ohjelmalle, ja siihen tarvittavalle omistajuudelle eikä riittävää poliittista tahtoa sellaisen täytäntöön panemiseksi.

Kestävä ratkaisu Kreikan talousongelmiin on löydettävissä vaihtoehdossa, jossa Kreikka on väliaikaisesti rahaliiton ulkopuolella. Tässäkin vaihtoehdossa Kreikka tulee tarvitsemaan ulkopuolista apua.

Suomi katsoo, että Kreikan ehdotus ei muodosta riittävää pohjaa periaatepäätökselle EVMohjelmaneuvottelujen aloittamiseksi. Jatkoprosessissa voidaan tarkastella eri etenemisvaihtoehtoja.

*************

Muistiosta ilmi käyvä Suomen kanta on ollut tähän asti salainen. Se liittyy euroryhmän kokoukseen, jossa Kreikan jatko yhteisvaluutta eurossa oli katkolla.

Valtiovarainministeri Stubbin puheiden ja muistiotekstin välinen ero on räikeä. Helsingin Sanomat oli kohtelias eikä syyttänyt Stubbia totuuden muuntelemisesta. Kohteliaisuuteen ei pitäisi olla suurempaa syytä. Suomi ei ole ollut vain valmis harkitsemaan Kreikan euroeroa, vaan Suomi on ajanut sitä aktiivisesti.

Alexander Stubb on valehdellut Suomen Kreikka-kannasta.

Kuva: Muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Magnus Fröderberg/norden.org. Creative Commons Attribution 2.5 Denmark.

Päivitys 18.5.2015
Päivä tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen Helsingin Sanomatkin otti tiukemman linjan: lehti julkaisi jutun otsikolla ”Mikä linjanmuutos?” – Stubb muunteli totuutta ja tylytti toimittajaa Kreikka-tiedottamisessaan.

 

*************

Kerro asiasta kavereillesikin. Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Helsingin Sanomat: Kokousmuistio vahvistaa: Suomi ajoi Kreikkaa ulos eurosta (17.7.2015)

Verkkouutiset: Alexander Stubb: Suomi ei ajanut Kreikan eroa euroalueesta (16.7.2015)

Valtioneuvoston kanslia: Perusmuistio / Eurohuippukokous 12.7.2015

Iltalehti: Suuri valiokunta hyväksyi Suomen Kreikka-linjan – mutta se on salainen (11.7.2015)

Helsingin Sanomat: ”Mikä linjanmuutos?” – Stubb muunteli totuutta ja tylytti toimittajaa Kreikka-tiedottamisessaan (18.7.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

 

X