Eduskunnan kanta avioliittolakiin selvä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kaksinaamainen Päivi Räsänen maksattaa vaalikampanjansa veronmaksajilla.

Kaksinaamainen Päivi Räsänen maksattaa vaalikampanjansa veronmaksajilla.Vaalikonevastaukset osoittavat eduskunnan kannan tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen iloitsee tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen tähtäävän lakialoitteen menestymistä niin, että vaatii Iltalehden mukaan jopa jo hyväksytyn lain jatkovalmistelujen keskeyttämistä. Räsäsen olisi kuitenkin viisain hillitä riemuaan, sillä Aito avioliitto -liikkeen lakialoitteella ei vaikuttaisi olevan eduskunnassa kaksista kannatusta.

Reilu enemmistö kansanedustajista vastustaa Ylen vaalikonevastausten perusteella kajoamista edellisen eduskunnan hyväksymään tasa-arvoiseen avioliittolakiin, jonka on määrä astua voimaan vuonna 2017. Vaalikonevastaukset annettiin ennen viime kevään eduskuntavaaleja.

Vaalikoneessa esitettiin väittämä Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan. Siihen vastasi kieltävästi 144 kansanedustajaa. Vain 40 edustajaa ilmoitti haluavansa perua tehdyn päätöksen. Loput 16 äänestivät tyhjää tai eivät ottaneet asiaan mitään kantaa.

Viime vaalikaudella perussuomalaisista vain kansanedustaja Arja Juvonen uskalsi uhmata puolueen ankaraa äänestyskuria ja äänestää tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hyvin luultavasti kuri on tälläkin vaalikaudella yhtä tiukka.

Vaalikonevastausten perusteella jo hyväksytyn lain muuttamista vastustaa nyt 9 perussuomalaisten kansanedustajaa. Vaikka heidät ja kantaansa ilmoittamattomat laskisi Aito avioliitto -liikkeen aloitteen kannattajiksi, jäisi edellisen eduskunnan hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain kannattajille enemmistö lukemin 135—65.

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustava lakialoite pyrkii kumoamaan jo kertaalleen hyväksytyn lain ja pitämään avioliiton vain miehen ja naisen välisenä. Aloitetta on kannattanut jo yli 50 000 henkilöä, joten eduskunnan on otettava asia käsittelyyn.

Aito avioliitto -lakialoite voi kuitenkin tyssätä jo eduskunnan lakivaliokuntaanYle kertoo, että valiokunnankaan enemmistö ei vaalikonevastaustensa perusteella kannata tasa-arvoisen avioliittolain peruuttamista.

Saivartelija voisi pettää lupauksensa

Moni vaalikoneessa tasa-arvoisen avioliittolain peruuttamista vastustanut kansanedustaja perusteli kantaansa sillä, että jo tehtyjä päätöksiä pitää kunnioittaa ja että päätöksen kumoaminen halventaisi kansalaisaloitejärjestelmää.

Vaalikoneessa esitetyn väittämän muotoilu tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden saivarteluun. Väittämässä puhutaan samaa sukupuolta olevien avioliitot mahdollistavan lakipäätöksen peruuttamisesta. Tarkalleen ottaen Aito avioliitto -liikkeen aloitteessa on kuitenkin kysymys ehdotuksesta uudeksi laiksi – vaikkakin sen sisältö käsittääkin vain tasa-arvoisen avioliittolain kumoamisen.

Näin ollen kansanedustaja voisi vakuutella rehellisyyttään, vaikka toimisikin vastoin vaalikonevastauksessaan mainitsemaansa kantaa sanomalla tukevansa tai vastuvansa uutta lakialoitetta sen sijaan, että olisi peruuttamassa tai säilyttämässä vanhaa päätöstä.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon saivartelijoita löytyy. Se tuskin yllättäisi ketään, jos kansanedustajat vaikka suuremmallakin joukolla rupeaisivat toimimaan vastoin vaalikampanjoissaan esittelemiään mielipiteitä.

Mutta ei kai takinkääntö vielä niin suosituksi lajiksi ole tullut, että tällä lakialoitteella on mitään mahdollisuuksia?

*************

Mitä mieltä sinä olet? Onko mitään järkeä ruveta repimään avioliittoasiaa uudestaan auki, kun homma on kerran päätetty? Ota kantaa Isän pikajunan Facebook-sivulla.

Kerro eduskunnan kannasta kavereillesikin. Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Iltalehti: Räsänen iloitsee: ”Täydet mahdollisuudet, ettei tasa-arvoinen avioliitto toteudukaan” (19.7.2015)

Yle: Vaalikoneaineisto

Yle: Kansalaisaloite avioliittolaista: Lakivaliokunta päättää, onko järkevää viedä eteenpäin (19.7.2015)

Yle: Lakivaliokunta ei hevin muuta avioliittolakia (19.7.2015)

Kansalaisaloite avioliittolain muutossäännösten kumoamisesta

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

 

 

X