Kärkkäinen ja MV-lehti yhteistyössä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
MV-lehti teki mustamaalausjutun Juha Kärkkäisen toimittaman aineiston pohjalta.

MV-lehti teki mustamaalausjutun Juha Kärkkäisen toimittaman aineiston pohjalta.Magneettimedian juutalaisvastaisista kirjoituksista ryvettynyt tavarataloketju Kärkkäinen mainostaa törkysivusto MV-lehden nettisivuilla. Kärkkäisen pääomistaja ja toimitusjohtaja on toimittanut sivustolle juttuaineistoa. Roskajulkaisu mustamaalaa toimittajaa, joka julkeaa esittää kysymyksiä.

Törkysivusto MV-lehti tuottaa jälleen rahaa. Se on saanut haalittua mainostajia paikkaamaan keväisen mainostajien joukkopaon jättämää aukkoa. Yksi uusista mainostajista on tavarataloketju Kärkkäinen, joka muistetaan muun muassa juutalaisvastaisia kirjoituksia julkaisseen Magneettimedia-lehden kustantajana.

Kärkkäisen mainos on näyttävästi esillä MV-lehden nettisivuilla. Ketjun pääomistaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen perustelee vain lyhytsanaisesti yrityksen ratkaisua ruveta tukemaan mainosrahoilla kyseenalaisista toimintatavoista tunnetun sivuston toimintaa.

– Meille tarjottiin edullisesti mainostilaa suositulta sivustolta, Kärkkäinen vastaa kysymykseen siitä, kuinka hänen yrityksensä on päätynyt mainostamaan sivustolla.

Monet suomalaiset yritykset kielsivät mainostensa näyttämisen rasistisena pidetyn ja varastettuja juttuja julkaisevan MV-lehden sivuilla viime keväänä. Lopulta myös mainosverkostonsa kautta mainoksia jakanut Google veti mainospaikkansa kokonaan pois sivustolta.

MV-lehden sivuilla näkyy nyt Kärkkäisen lisäksi esimerkiksi nettipelifirmojen mainoksia. Osa sivuston mainoksista on peräisin mainosverkostoilta.

Magneettimedian kustantaja J. Kärkkäinen Oy tuomittiin syksyllä 2013 yhteisösakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehden päätoimittaja Juha Kärkkäinen sai tuomion samasta syystä. Myöhemmin hovioikeus piti tuomiot ennallaan, eikä korkein oikeus myöntänyt asiassa valituslupaa. Tuomiot liittyivät Magneettimediassa julkaistuihin juutalaisvastaisiin juttuihin, joita oikeus piti vihapuheena.

Nykyään Magneettimediaa julkaisee kansallissosialistiseen Suomen Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvä Pohjoinen Perinne ry. MV-lehdellä on lehdessä oma osionsa. Ylen mukaan Juha Kärkkäinen on ainakin vielä keväällä avustanut Magneettimedian paperilehden tekemisessä.

Paljon yhteistä

MV-lehden ylläpitäjällä Ilja Janitskinilla ja Magneettimedian entisellä päätoimittajalla Juha Kärkkäisellä on paljon yhteistä. Kumpikin on perustellut julkaisutoimintaansa sillä, että heidän julkaisuissaan kerrotaan ja on kerrottu asioista, joista valtamedia vaikenee. Kärkkäisen tapaan myös Janitskinin taustasta löytyy rikostuomioita.

Kummallakin vaikuttaa myös olevan jotakin juutalaisia vastaan. Kärkkäinen julkaisi oikeudessakin juutalaisvastaisiksi todettuja kirjoituksia. Janitskin kertoi Image-lehden huhtikuisessa jutussa avoimesti, että uskoo juutalaisten ohjailevan valtamediaa ja sen johtavan esimerkiksi tiedon pimittämiseen Palestiinan tilanteesta.

MV-lehden sisältöön Juha Kärkkäinen ei kuitenkaan suostu ottamaan kantaa.

– Mikä vika sivuston sisällössä on? hän tyytyy kysymään.

Esimerkiksi Kalevassa viime keväänä julkaistun Lännen Median jutun mukaan tutkija ja toimittaja Johanna Vehkoo kuvailee MV-lehteä vihauutissivustoksi ja feikkiuutissivustoksi, joka yhdistelee jutuissaan muun muassa keksittyjä uutisia, huhuja ja salaliittoteorioita.

Sivusto julkaisee myös luvatta muiden sisältöjä. Journalisti-lehti kertoi viime viikolla, että mediatalot Sanoma ja Otavamedia ryhtyvät selvittämään juttuvarkauksia oikeusteitse. Viime keväänä MV-lehti julkaisi luvatta Isän pikajunan jutun.

Näiden tietojen jälkeenkin Juha Kärkkäinen kieltäytyy ottamasta kantaa MV-lehden sisältöön tai toimintatapoihin.

Ennen kieltäytymistään hän on ehtinyt lähettää sähköpostikirjeenvaihdon MV-lehdelle. Yhteistyö Juha Kärkkäisen ja törkysivuston välillä laajenee näin todistettavasti koskemaan myös sisältöä.

Sopimatonta menettelyä

Minusta kertovaa juttua jaettiin myös Twitterissä.

– Jussi Korhonen (Seura-lehti/Otava) on aloittanut mainostajien painostamisen, kirkuu MV-lehden otsikko.

Toimintatapa on tuttu. Myös Lännen Median MV-lehteä käsittelevän jutun tehnyttä toimittajaa mustamaalattiin julkaisun sivuilla. Juttu on muutenkin malliesimerkki MV-lehden toiminnasta.

Otsikossa oikein menee vain nimi: en ole painostanut, vaan esittänyt kysymyksiä, kuten toimittajilla hyvin usein on tapana tehdä. En edusta Seura-lehteä, Otavamediaa enkä varsinkaan Otava-konsernia, vaan kirjoitan blogiani freelancerina.

– Mainostajiltamme saatujen vinkkien mukaan Jussi Korhonen on syyllistymässä lain rikkomiseen, syyttää minua koskevan jutun ingressi.

MV-lehti puhuu siis yksittäisen mainostajan sijaan mainostajista. Muiden mainostajien olisi ollut hankala vinkkejä julkaisulle lähettää, sillä Kärkkäinen on niistä ainoa, johon olen ollut yhteydessä. Tässä kohtaa julkaisu siis suorastaan valehtelee.

Jutussa siteerataan lakia sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa. Lailla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että toimittaja esittää kysymyksiä liikeyrityksen omistajalle. Koko komeus kruunataan luvatta julkaistuilla kuvilla.

Ilja Janitskin kertoo Markkinointi&Mainonnan tuoreessa haastattelussa MV-lehden julkaisevan faktaa ja että hän tekee julkaisua hyvää hyvyyttä. Ilmeisesti sekä faktalle että hyvyydelle on olemassa jokin määritelmä, jota ei sanakirjoista löydä.

Tasapuolisuuden nimissä

Koska muilta mainostajilta ei ole voinut vinkkejä minun tekemisistäni tulla, MV-lehden jutun ingressi kertoo, että Juha Kärkkäinen on vinkannut minun olevan syyllistymässä lain rikkomiseen.

– Tasapuolisuuden nimissä lähetin kysymyksenne myös MV-lehteen, Juha Kärkkäinen kertoo sähköpostitse.

Yritän kysäistä, että kokeeko Kärkkäinen, että minun esittämäni kysymykset ovat jonkin lain vastaisia. Juha Kärkkäinen ei vastaa.

– En ota kantaa minkään median sisältöön enkä myöskään kysymyksiinne, hän napauttaa kirjeenvaihdon osaltaan päätökseen.

MV-lehti ei ole laadukas tai edes totuudenmukainen julkaisu, joten on mahdollista, että sen sanavalinnat antavat tapahtumista väärän kuvan. Ehkä Juha Kärkkäinen ei ole todellisuudessa vinkannut minun olevan syyllistymässä mihinkään. Voi olla, että vihjaus menee Kärkkäisen piikkiin aiheetta.

Joka tapauksessa MV-lehden juttu on tehty Juha Kärkkäisen toimittaman aineiston pohjalta. Näin ollen ainakin tässä tapauksessa Kärkkäisen ja MV-lehden yhteistyö on todistettavasti liittynyt myös julkaisun sisältöön.

Kuvavaras iskee jälleen

Jutussa on kuvakaappaukset Kärkkäiselle lähettämistäni sähköpostiviesteistä. MV-lehti on pikselöinyt niistä kaikki kohdat (paitsi yhden), joissa esiintyy tavarataloketju Kärkkäisen tai sen omistajan nimi. Minun puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni on uljaasti jätetty näkyviin.

Lähetän MV-lehden palautelomakkeen kautta viestin, jossa pyydän poistamaan puhelinnumeroni näkyvistä. Viestiin ei vastata. Eikä puhelinnumeroa poisteta.

Tasapuolisuuden nimissä sähköpostikirjeenvaihto löytyy kokonaisuudessaan myös tämän jutun lopusta lähdeluettelon jälkeen.

MV-lehden sivuille on lätkäisty sähköpostien lisäksi kaksi kuvaa minusta. Molemmat itse itsestäni ottamia kuvia, selfieitä. Tuttuun tapaan kuvat on julkaistu luvatta. Toinen kuvista on sivuston sivupalkissa tekstin Rikolliset alla.

MV-lehden ylläpitäjä Ilja Janitskin on saanut Helsingin käräjäoikeudessa useita rikostuomioita. Hänen julkaisunsa varastaa kuviani – ja käyttää niitä luvatta moittiessaan minua rikolliseksi.

Kun viime keväänä pyysin MV-lehteä poistamaan luvatta julkaistun juttuni sivustoltaan, vastasi julkaisu nappaamalla käyttöönsä minua esittävän kuvan. Kuvan oli ottanut asiaan millään tavalla kuulumaton freelancekuvaaja. Hän pyysi kuvansa poistamista sivustolta. Viestiin ei vastattu. Kuvaa ei poistettu.

Mitä Vittua tykkää

MV-lehti tykkää uhkailusta.

MV-lehden Facebook-sivu kulkee edelleen julkaisun vanhalla nimellä Mitä Vittua?. MV julkaisi linkin minua rikoksesta syyttävään juttuun myös Facebookissa. Jaossa näkyi jutun otsikko ja toinen luvatta käyttöön otetuista kuvista. Jako keräsi verrattain vähän tykkäyksiä; kommenttejakin tuli vain muutama.

– Pitäs vissii vähän ottaa letistä kiinni ja pyöräyttää, kirjoittaa eräs kommentoija.

Ajatus sai muutaman tykkäyksen. Yksi tykkääjistä oli Mitä Vittua?.

MV-lehden ylläpitäjä Ilja Janitskin on saanut Helsingin käräjäoikeudessa ainakin kaksi tuomiota väkivaltarikoksista.

Ja minua syytetään painostamisesta.

* * *

Päätän omalta osaltani tämän aiheen käsittelemisen tähän.

* * *

Päivitys 19.8.2015
Sen verran on vielä kohtuullista käsitellä tätä aihetta, että saamieni tietojen mukaan tavarataloketju Kärkkäinen on vetänyt mainoksensa MV-lehden sivuilta.

* * *

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

MV-lehti takoo rahaa varastetulla  materiaalilla (12.4.2015)

Aiheesta internetissä / lähteitä:

Suomenmaa: Magneettimedian taustalla natsijärjestö (29.4.2015)

Image: Mitä%
*&!vittua,
Ilja 
Janitskin? (25.4.2015)

Kaleva: Juha Kärkkäinen puolusti juu­ta­lais­kir­joi­tus­ta: Pätevän miehen kynästä (17.9.2014)

Kaleva: Kärkkäiselle sakkoja juu­ta­lais­kir­joi­tuk­sis­ta – katso aikajanalta Mag­neet­ti­me­dian kohut (21.10.2013)

Kaleva / Lännen Media: Vihasivusto tienaa isoja tuloja tunnettujen suo­ma­lais­yri­tys­ten mainoksilla (28.3.2015)

Journalisti: Otavamedia ja Sanoma oikeustoimiin MV-lehteä vastaan (13.8.2015)

Yle: ”Kansa on kyllästynyt valtamedian vaikenemiseen ja antitotuuksiin”– Nyt puhuu Magneettimedian päätoimittaja (22.4.2015)

Journalisti: Paskamyrsky (7/2015)

Yle: Valheenpaljastaja: Uutista on helppo matkia (23.3.2015)

Finlex: Laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa

Yle: Kärkkäinen tuomittiin Magneettimedian juutalaiskirjoittelusta sakkoihin (21.10.2013)

Yle: Kohuttu Magneettimedia jatkaa ilmestymistään – lehden paperiversio kolahti postilaatikoihin (20.4.2015)

Markkinointi&Mainonta: MV-lehden kustantaja: ”Hyvää hyvyyttä tätä teemme” (13.8.2015)

Turun Sanomat: Asiantuntija valejutuista: Vietävissä olevia löytyy suuri joukko (30.3.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

*************

Sähköpostikirjeenvaihto minun ja Kärkkäisen pääomistajan ja toimitusjohtajan Juha Kärkkäisen välillä perjantaina 14.8.2015

Ensimmäinen viesti, jonka lähetin Kärkkäisen nettisivuilta löytyneeseen osoitteeseen:

Hei

Olen vapaa toimittaja. Olen kirjoittamassa Seura-lehden vekkosivuilla julkaistavaan Isän pikajuna -blogiini juttua arveluttavasta toiminnastaan tunnetusta MV-lehdestä.

Toivoisin, että kysymykseni välitetään henkilölle, joka niihin Kärkkäisen edustajana on sopivin vastaamaan.

Kysyn seuraavaa:

1. Kärkkäinen mainostaa näyttävästi MV-lehden internetsivuilla. Kuinka päädyitte ratkaisuun ostaa mainostilaa julkaisun sivuilta?

2. Esimerkiksi Google poisti aiemmin mainoksensa MV-lehden sivuilta, kun kävi ilmi, minkälaista sisältöä sivustolla julkaistaan. Onko Kärkkäiselle merkitystä sillä, minkälaisia arvoja yritys mainosrahoillaan tukee?

3. Onko Kärkkäinen sitoutunut MV-lehden välittämiin arvoihin?

Voin käyttää vastauksianne joko suorina lainauksina tai taustatietoina blogissani tai mahdollisesti jossakin muussa mediassa mahdollisesti julkaistavassa jutussa.

Ystävällisin terveisin

Jussi Korhonen

*************

Juha Kärkkäisen vastaus:

Hei,

1. Meille tarjottiin edullisesti mainostilaa suositulta sivustolta.

2. Mikä vika sivuston sisällössä on ?

3. Kärkkäinen ei ole sitoutunut minkään median arvoihin.

Yst,

Juha

*************

Vastaukseni Juha Kärkkäiselle:

Hei

Paljon kiitoksia nopeasta vastauksesta. Esitän tämän viestin lopussa vielä muutaman jatkokysymyksen.

Kyselit kohdan 2 vastauksessasi, että mikä vika MV-lehti -sivuston sisällössä on. Esimerkiksi Kalevan julkaisemassa Lännen Median jutussa sivustosta kirjoitettiin seuraavaa:

”Yhdysvalloissa faktantarkistusta tutkiva toimittaja Johanna Vehkoo kuvailee MV:tä vihauutissivustoksi ja feikkiuutissivustoksi, joka yhdistelee jutuissaan muun muassa keksittyjä uutisia, huhuja ja salaliittoteorioita.– Sivusto on räikeän rasistinen. Siellä puhutaan halventavin termein ihmisistä, levitetään yksityiselämää loukkaavaa tietoa ja puhutaan maahanmuuttajista ihmisryhmänä, jota halvennetaan eri tavoin.” (lähde: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/vihasivusto-tienaa-isoja-tuloja-tunnettujen-suomalaisyritysten-mainoksilla/693237/)

Useat suomalaiset yritykset kielsivät keväällä mainostensa näyttämisen MV-lehden sivuilla. Mainosten jakelusta vastannut Google veti myöhemmin mainokset kokonaan pois sivustolta. (lähde: http://www.journalisti.fi/artikkelit/2015/7/paskamyrsky/)

Sivusto on myös syyllistynyt useita kertoja muiden tekemän materiaalin luvattomaan julkaisemiseen. Eilen uutisoitiin, että Otavamedia ja Sanoma Oy käynnistävät asian selvittämiseksi oikeustoimet. (lähde: http://www.journalisti.fi/artikkelit/2015/9/0.22648400-143927588024/)

Esimerkiksi keväällä MV julkaisi sivustollaan kokonaisuudessaan minun kirjoittamani jutun. Minulta ei kysytty lupaa julkaisemiseen eikä minulle luonnollisestikaan ole tarjottu minkäänlaista korvausta luomani materiaalin hyödyntämisestä MV-lehden liiketoiminnassa. (lisää aiheesta: https://seura.fi/isanpikajuna/2015/04/12/mita-vittua-takoo-rahaa-varastetulla-materiaalilla/?shared=3650-9e44586c-999)

Tämän johdosta esitän seuraavat jatkokysymykset:

1. Tutustuitteko lainkaan MV-lehden sisältöön ennen päätöstä ruveta mainostamaan sivustolla?

2. Onko olemassa jokin linjaus siitä, minkälaisissa julkaisuissa Kärkkäinen mainostaa? Voisitteko mainostaa missä hyvänsä yhteydessä?

3. Kun viimeistään nyt olette tietoisia sivuston luonteesta, pidättekö edelleen oikeana ratkaisuna tukea sen toimintaa mainostamalla sivustolla?

4. Hyväksyttekö julkaisun toimintatavat, kuten sisällön luvattoman käyttämisen?

5. Hyväksyttekö varastamisen yleensä? Hyväksyttekö vaikkapa varastamisen myymälöissänne?

6. Kuinka paljon ostamanne mainos MV-lehden sivuilla maksoi tai maksaa?

Voin käyttää vastauksianne joko suorina lainauksina tai taustatietoina Seura-lehden sivuilla julkaistavan Isän pikajuna -blogin jutussa tai jossakin muussa mediassa mahdollisesti julkaistavassa jutussa.

Terveisin

Jussi Korhonen

*************

Tässä välissä Juha Kärkkäinen lähettää viestini edelleen MV-lehdelle. Lähetän hänelle uuden sähköpostin, kun huomaan minusta kertovan jutun ilmestyneen MV-lehden sivuille:

Terve, Juha

Saamieni tietojen mukaan olet ehtinyt lukemaan aikaisemmin lähettämäni kysymykset.

Toivoisin, että vastaisit niihin mahdollisimman pian.

Terveisin

Jussi Korhonen

*************

Juha Kärkkäisen vastaus:

Hei,

Tasapuolisuuden nimissä lähetin kysymyksenne myös  MV-lehteen. Alla oleviin kysymyksiinne en pysty enää vastaamaan sillä väittämänne MV-lehdestä edustaa yksipuolista näkemystä jossa vastakkaista puolta ei ole kuultu ollenkaan.

Yst,

Juha Kärkkäinen

*************

Vastaukseni Juha Kärkkäiselle:

Terve

Kiitos vastauksesta. Esitän kysymyksiä toisessa muodossa.

1. Oletko sinä itse tutustunut MV-lehden sisältöön? Jos kyllä, niin mitä mieltä olet siitä?

2. Tutustuitteko lainkaan MV-lehden sisältöön ennen päätöstä ruveta mainostamaan sivustolla?

2. Onko olemassa jokin linjaus siitä, minkälaisissa julkaisuissa Kärkkäinen mainostaa? Voisitteko mainostaa missä hyvänsä yhteydessä?

3. Pidättekö edelleen oikeana ratkaisuna tukea MV-lehden toimintaa mainostamalla sivustolla?

4. Olet itsekin toiminut media-alalla. Pidätkö hyväksyttävänä menettelynä julkaista lupaa kysymättä muiden luomia sisältöjä?

5. Hyväksyttekö varastamisen yleensä? Hyväksyttekö vaikkapa varastamisen myymälöissänne?

6. Kuinka paljon ostamanne mainos MV-lehden sivuilla maksoi tai maksaa?

7. MV-lehden tuoreen julkaisun mukaan olet vinkannut, että olen syyllistymässä lain rikkomiseen. (”Mainostajiltamme saatujen vinkkien mukaan Jussi Korhonen on syyllistymässä lain rikkomiseen.”) Pitääkö tämä paikkansa: katsooko Kärkkäinen, että kysymykseni ovat jonkin lain vastaisia?

Olen vapaa toimittaja. Voin käyttää vastauksianne joko suorina lainauksina tai taustatietoina Seura-lehden sivuilla julkaistavan Isän pikajuna -blogin jutussa tai jossakin muussa mediassa mahdollisesti julkaistavassa jutussa.

Terveisin

Jussi Korhonen

*************

Juha Kärkkäisen vastaus:

Hei,

En ota kantaa minkään median sisältöön enkä myöskään kysymyksiinne.

Yst,

Juha

*************

Vastaukseni Juha Kärkkäiselle:

Hei

Kiitos vastauksesta.

Terveisin

Jussi Korhonen

*************

Viesteistä on poistettu yhteystietoja ja yksi lähteenä käyttämäni linkki törkysivusto MV-lehden juttuun. Muuten ne ovat kirjoitusvirheineen kokonaisuudessaan tuossa.

* * *

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

 

X