”Pommeja vaan kehiin”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ilkivallalle löytyi ymmärtäjiä.

Ilkivallalle löytyi ymmärtäjiä.Väkivalta, vandalismi ja riehuminen. Juti-kortti ja joukkovoima. Huonoa politiikkaa vastaan voi käydä vain paremmalla.

Kokoomuksen puheenjohtajan valtiovarainministeri Alexander Stubbin kodin ikkunoita rikottiin tiistain vastaisena yönä. Stubbin perhe oli tapahtumahetkellä kotona. Ylen mukaan poliisi on ottanut teosta epäiltynä kiinni kaksi tekopaikan lähettyvillä asuvaa miestä. Iltasanomat kertoo, että miesten epäillään ampuneen Stubbin asunnon ikkunoita ilmakiväärillä.

Teon motiiveista ei ole varmuutta, mutta monet arvelevat sen liittyvän politiikkaan. Yle kertoi aiemmin, että poliisin mukaan teko oli kohdistettu nimenomaan tarkoituksellisesti Stubbin kotiin.

Teko tuomittiin laajasti, mutta ymmärtäjiäkin löytyi. Osa ennakoi tämän olevan vasta alkua. Osa jopa toivoi sitä.

– Eiks se vähän oo et sitä saa mitä tilaa, kirjoitti eräs kommentoija.

– Tämä tulee lisääntymään se on aivan varma. En usko et menee montaa vuotta kun joku ministeri ammutaan, arvioi toinen.

– Toivottavasti se oli Viikatemies ystävineen, haaveili kolmas.

– Pommeja vaan kehiin. Ette te pölvästit muuten köyhien puolia pidä ikinä, yllytti neljäs.

Lausahdukset ovat perussuomalaisten Facebook-sivulta. Puolue tuomitsi painokkaasti Stubbin kotiin tehdyn iskun, mutta kommentoijien joukossa oli monia riehumiseen suvaitsevaisemminkin suhtautuvia.

Joukkovoimaankin tiivistyi tyhmyyttä

Lauantaina Helsingissä järjestetään Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -mielenosoitus. Se vastustaa leikkauspolitiikkaa ja vaatii riittävää toimeentuloa sekä ihmis- ja perusoikeuksia kaikille. Mielenosoitusta on ilmoittautunut tukemaan suuri joukko erilaisia järjestöjä ammattiyhdistysväestä Unicefiin ja poliittisiin järjestöihin.

Joukkovoiman Facebook-ryhmässä on noin 7000 jäsentä. Ryhmässä on käyty monipuolisesti keskustelua erilaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä mutta erityisesti Juha Sipilän (kesk) hallituksen leikkauspolitiikasta.

Stubbia vastaan kohdistettu hyökkäys huomioitiin myös joukkovoimalaisten parissa. Myös tässä ryhmässä muutamat ilmaisivat ymmärryksensä ja jopa hyväksyntänsä teolle. Facebook-ryhmän ylläpito poisti tällaiset viestit ja keskustelut nopeasti.

Juti-kortti viuhuu

Vuonna 2013 itsenäisyyspäivänä joukko vihaisia ihmisiä puki kasvojensa peitoksi jääkiekkolegenda Timo Jutilaa esittävät naamiot. He lähtivät näyttämään Tampereella poikkeuksellisesti järjestetyn itsenäisyyspäivän vastaanoton innoittamina, että he eivät hyväksy pienen sikailevan porhokerhon touhuja.

Protestin suunniteltu viesti saattoi olla keskustelun arvoinenkin, mutta sitä ei muista kukaan. Se menetti merkityksensä. Kansan kollektiiviseen muistiin painui mielikuva tuhoa ympärilleen kylvävistä riehujista.

Tuo muistikuva vedetään esiin aina, kun edes suunnitteilla on mielenilmaus humaanien, vihervasemmistolaisiksi moitittujen arvojen puolesta. Jääkiekkomailojen kanssa riehuvat idiootit kaivetaan puolustukseksi, jos joku julkeaa tuomita vaikkapa natsien väkivaltaisuudet: mutta kun kiakkovieraatkin, sanotaan – ikään kuin yksien idioottimaisuus jotenkin oikeuttaisi typeryydet kaikille muillekin.

Parin vuoden takaisesta joulukuisesta illasta muistuttavaa Juti-korttia viuhutetaan siinä missä Hitler-korttiakin.

Vastenmielisyyttä vastaan

Idiootteja on olemassa. Sille ei voi mitään. Ääriryhmien toimia ja niiden syitä on hyvä yrittää ymmärtää, jotta ne voitaisiin estää ennakolta. Minkäänlaista hyväksyntää typerälle riehumiselle ei kuitenkaan pidä suoda. Paikkojen rikkominen ei ole yhtä paha asia kuin ihmisten vahingoittaminen, mutta hyväksyttävää se ei ole sekään.

Ääliömäisellä tuhoamisella ei edes saavuta mitään, vaan se kääntyy itseään vastaan. Kiakkovieraat osoittavat, että vaikutukset ulottuvat vuosien päähän.

Alexander Stubb on tehnyt tyhmää politiikkaa. Sitä vastaan on täysin paikallaan osoittaa mieltä. Sitä vastaan on käytävä paremmalla politiikalla.

Varsinkaan sitä ei kuitenkaan pitäisi kenenkään hyväksyä, että hänen perheensä joutuu tuhovimman kohteeksi. Lapsia pelottelevat vandaalit ovat vastenmielistä sakkia.

Joukkovoiman internetsivuilla kerrotaan, että mielenosoitus on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja että mielenosoituksessa ei hyväksytä minkäänlaista rasismia tai maahanmuuttokriittisyyttä eikä näihin viittaavia tunnuksia.

Väkivallan ja vandalismin tuomitsemista voisi pitää itsestäänselvyytenä, mutta valitettavasti asia ei ole näin. Juti-kortti on kaivettu esiin, ja kärkkäimmät ovat tuominneet Joukkovoima-mielenosoituksen etukäteen äärivasemmiston väkivaltaiseksi tapahtumaksi.

Tämän vuoksi Joukkovoiman olisi viisainta liittää myös selkeästi kaikenlaisen riehumisen tuomitseva kannanotto muiden linjauksiensa jatkoksi.

Ihan jo pelkästään sen vuoksi, että kukaan ei kuvittelisi, että tuhoamalla saisi aikaiseksi muuta kuin hyvien tarkoitusten vesittymisen. Ja eritoten sen vuoksi, että väkivalta ja tuhoaminen ovat vihoviimeistä ääliömäisyyttä.

Päivitys 19.8.2015 klo 22.13
Muutettu toisesta kappaleesta virke ”Myös tässä ryhmässä osa ilmaisi ymmärryksensä ja jopa hyväksyntänsä teolle.” ilkivallan hyväksyjien määrää paremmin kuvaavaan muotoon ”Myös tässä ryhmässä muutamat ilmaisivat ymmärryksensä ja jopa hyväksyntänsä teolle.”

Päivitys 20.8.2015 klo 10.03
Lisätty tieto siitä, että poliisi on ottanut kiinni kaksi epäiltyä.

Päivitys 21.8.2015 klo 10.45
Lisätty tieto siitä, että kiinni otettujen miesten epäillään ampuneen Stubbin asunnon ikkunoita ilmakiväärillä.

* * *

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Yle: Poliisi: Stubbin asuntoon kohdistunut ilkivalta suunniteltua (19.8.2015)

Kiakkovieraat: Kiitos kiakkovieraat 6.12.2013! (7.12.2015) 

Perussuomalaisten Facebook-päivitys (18.8.2015)

Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -mielenosoituksen verkkosivut

Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -mielenosoituksen tukijat

Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan! -Facebook-ryhmä

Yle: Tampereen mellakoista kiinni 28 henkilöä (7.12.2013)

Yle: Poliisi: Kaksi miestä otettu kiinni Stubbin kodin ilkivallasta (20.8.2015)

Iltasanomat: Ilmakiväärillä Stubbin taloa ampuneita esitetään vangittavaksi (21.8.2015)

Iltalehti: Kyseessä humalainen päähänpisto? Stubb-isku: Molemmat epäillyt vangittiin (21.8.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X