Meitä ei pakolaisten ongelmat liikuta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomalaista ei toisen ihmisen hätä hetkauta.

Suomalaista ei toisen ihmisen hätä hetkauta.Kuinka kukaan saattaa edes kuvitella, että meiltä voisi liietä myötätuntoa turvapaikanhakijoille?

Forssan kaupunginhallitus tyrmäsi maanantaina aikeet perustaa kaupunkiin turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö. Forssan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ihmetteli päätöstä Facebook-päivityksessään.

– Sydämettömyys on yhteiskunnalle paljon suurempi uhka kuin mikään ulkoa tuleva. Mihin tämä maailma on menossa? hän pohti.

Arvoisa ministeri, ei se mihinkään ole menossa. Tällainen tämä maailma ja meidän yhteiskuntamme on.

Emme me suomalaiset ole mitenkään erityisen avuliasta porukkaa. Eikä kyse ole edes rasismista. Saman välinpitämättömyyden seuraukset tuntuvat ihan vitivalkoisten kantasuomalaistenkin nahoissa, vaikka kuinka jotkut meistä yrittävät sitä isänmaallisuudella oikeuttaa.

Jos havaitsemme, että joku tarvitsee apua, on meidän ensimmäinen reaktiomme juosta karkuun tai esittää, että emme ole huomanneet. Tai sitten ihan vain kävelemme ohi muina miehinä. Tai rupeamme keljuilemaan.

Kuudesluokkalainen Maija kaatui pyörällä Nurmijärvellä. Värttinäluu meni poikki ja kyynärluu murtui. Tyttö pyysi apua ohikulkijoilta, mutta kukaan ei auttanut, vaikka vamman vakavuuden saattoi todeta kädestä törröttävästä luusta.

Oulussa diabeetikko kaatui ja löi päänsä. Ihmiset odottivat viereisellä linja-autopysäkillä kyytejään tekemättä elettäkään auttaakseen verta vuotavaa miestä, joka ei päässyt omin voimin pystyyn.

Teinityttö menetti jostakin syystä tajuntansa ja tuupertui kadulle Lahdessa. Vaikka kyse oli vilkkaasta paikasta, sai tyttö virua maassa jopa tunnin ennen kuin joku vaivautui soittamaan apua.

Espoossa vanhempi mies aneli apua maatessaan marketin lattialla. Ihmiset pyyhkivät hänestä ohi suorittamaan ostoksiaan avunpyynnöistä häiriintymättä.

Sokea mies harhaili valkoisen kepin kanssa keskellä vilkasta autotietä Järvenpäässä. Kymmenet autoilijat ohittivat paikan ja reagoivat lähinnä huutelemalla hävyttömyyksiä.

Ja niin edelleen.

On meissä rasistejakin. He halveksivat ihmisen hätää, jos tämä sattuu olemaan väärän näköinen, mutta ei tilanne olisi sen kummempi ilman heitäkään. Valtavan monia meistä vain ei yksinkertaisesti toisten ihmisten kärsimykset liikuta pätkääkään.

Kuinka kukaan saattaa edes kuvittella, että meiltä voisi suuremmassa määrin liietä myötätuntoa pakolaisille – turvapaikanhakijoista puhumattakaan?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Iltalehti: Forssan kaupunki sanoi turvapaikanhakijoiden hätämajoitukselle ei (24.8.2015)

Sanni Grahn-Laasosen Facebook-päivitys (24.8.2015)

Iltasanomat: Kukaan ei auttanut vakavasti loukkaantunutta Maijaa – HS: Tässäkö syy? (22.8.2014)

Keski-Uusimaa: Sokea harhaili keskellä tietä – kymmenet ajoivat pysähtymättä ohi (16.7.2015)

Kaleva: Oululaismies tyrmistyi piit­taa­mat­to­muu­des­ta – kukaan ei auttanut tielle kaatunutta miestä (21.3.2014)

Yle: Teinityttö makasi tunnin tajuttomana kadulla – kukaan ei auttanut (20.3.2015)

Radio Nova: Muut kävelivät apua anovan vanhuksen ohi – mies pysähtyi ainoana auttamaan (9.12.2014)

Yle: Poliisina toimiva forssalaispäättäjä torppasi pakolaiset: En voi tukea katastrofiin johtavaa toimintaa (25.8.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X