Aylan Kurdi, Kim Phuc ja mieliä muuttavat kuvat

Jaa artikkeliTilaa Seura
Niken kengät kertovat joidenkin mielestä ihmisestä kaiken.

Niken kengät kertovat joidenkin mielestä ihmisestä kaiken.Kuva kertoo sen, mihin sanat eivät pysty. Aina kuvien tulkintoja ei kannattaisi edes yrittää pukea sanoiksi. 

Neljä ihmistä kuoli ja useita loukkaantui, kun Etelä-Vietnamin ilmavoimien lentäjä tiputti heidän päälleen napalmia. Uhrien joukossa oli useita lapsia. Lentäjä luuli ihmisjoukkoa vihollissotilaiksi. Todellisuudessa kyse oli kotikylästään pakenevista siviileistä ja Etelä-Vietnamin sotilaista.

Yksi uhreista oli 9-vuotias Kim Phúc, joka sai hyökkäyksessä pahoja palovammoja. Tyttö repi palavat vaatteet päältään ja juoksi alastomana pitkin tietä.

– Liian kuuma, liian kuuma, Phúc huusi.

Paikalla oli uutistoimisto AP:n valokuvaaja Nick Ut. Hän vei Phúcin sairaalaan. Siellä arveltiin, että tytön saamat vammat olivat niin vaikeita, että hän kuolisi. Muiden muassa professori Aarne Rintalan tekemien ihonsiirtojen ansiosta tyttö kuitenkin toipui.

Ennen kuin Nick Ut vei Phúcin sairaalaan, hän oli ottanut tiellä juosseesta tytöstä valokuvan. Tuo kuva vuodelta 1972 symboloi Vietnamin sodan kauhuja. Se muistuttaa edelleen monia niistä kärsimyksistä, joita konflikteihin täysin syyttömät ihmiset joutuvat kokemaan.

Euroja lopullisempi hinta

Kim Phúc asuu nykyään Kanadassa. Hänellä on kaksi lasta. Phúc on perustanut nimeään kantavan järjestön, joka auttaa sotien ja terrorismin lapsiuhreja. Hän on myös Unescon hyvän tahdon lähettiläs.

Aylan Kurdi ei perusta koskaan säätiötä tai perhettä. Hän ei päässyt Kanadaan. Hän hukkui 3-vuotiaana, kun hän yritti perheineen paeta Syyriasta Euroopan kautta Kim Phúcin nykyiseen kotimaahan *. Hänen ruumiinsa huuhtoutui turkkilaiselle hiekkarannalle.

Kuva elottomasta lapsesta symboloi vuoden 2015 maailmaa. Rantakuvaan on taltioitunut vain tuokio todellisuudesta, mutta me kaikki osaamme kuvitella, mitä on tapahtunut ennen kuvaushetkeä. Kuvaan tiivistyy se euroja ja dollareita lopullisempi hinta, jonka tämän päivän kriisit maksavat.

Suomalaisten maahanmuuttokriitikoiden suosimalla Hommaforumilla kuvaan reagoitiin kyynisyydellä ja sarkastisella huumorilla. Keskustelijat olivat laajasti sitä mieltä, että Aylan Kurdi sai, mitä tilasi. Monien mielestä lapsen perheineen olisi pitänyt pysyä sijoillaan ja että kuolemaan syypäitä ovat lapsensa hukuttaneet vanhemmat ja eurooppalaiset suvakit. Perheen tiedettiin olleen matkalla nautiskelemaan eurooppalaisesta vieraanvaraisuudesta. Myös kuvan aitous kyseenalaistettiin.

– Mistä tiedät, että lapsi ei nuku tai nukkuu tuossa kuvassa? Mistä tiedät, että mies ei olisi vatsastapuhuja ja lapsi olisikin puunukke? kyseli eräs keskustelija (sittemmin poistetussa kommentissa) Helsingin Sanomien kuvaa käsittelevään uutiseen liittyvässä keskustelussa.

Kengät kertovat kaiken

Niken tennarit maksavat halvimmillaan vähän yli 20 euroa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin kriisijohtaja Peter Bouckaert näki rantakuvassa hukkuneen kolmevuotiaan paikalla oman lapsensa. Tämän kirjoittaessaan hän summasi niitä tuntoja, joita lukuisat muutkin vanhemmat kokivat kuvan nähtyään. Bouckaert kiinnitti erityisesti huomiota lapsen jalkineisiin: ne muistuttivat häntä aamuisista hetkistä, jolloin hän avustaa kengät omien lastensa jalkoihin.

Kuviin ja kenkiin tiivistyy myös paljolti pakolaiskriisiä koskeva keskustelu, jota Suomessa käydään.

Kyyninen pöyristys tekee kenestä vain kuvajournalistin ja muotiasiantuntijan. Kun kaupungilla kahistelevan kansalaisen tielle sattuu oudon näköinen henkilö, napataan tuulitakin taskusta nokialainen ja sillä kuva.

Tämän jälkeen riennetään Facebookiin arvostelemaan otoksessa esiintyvien henkilöiden vaatteita. Erityisesti kengät tiirataan tarkkaan: Niken tennarit tiedetään niin tyyriiksi, että yhdelläkään suomalaisella ei ole sellaisiin varaa. Maksavathan aidot Niket suomalaisesta kaupasta ostettuna sentään halvimmillaankin yli kaksikymppiä.

Ja tämän jälkeen esitetään varmana tietona, että kuvassa esiintyvät henkilöt ovat raiskaajia. Ulkonäön ja kenkien perusteella. Tietämättä lainkaan, keitä kuvassa on.

Turkkilaiselle rannalle huuhtoutuneen kolmevuotiaan kengät näyttivät varsin siisteiltä. Varmaan nekin olivat valkoihoisten suomalaisten kustantamat. Eihän sellaisia muuten voi saada.

* * *

Lisäys 3.9.2015 klo 18.15:
Hukkuneen syyrialaispojan Aylan Kurdin määränpäästä kertoi verkkosivuillaan kanadalainen National Post -lehti. Lehden mukaan myös pojan äiti ja 5-vuotias veli menehtyivät. Perheen isä selvisi hengissä. Hän kertoi myöhemmin brittiläisen The Guardianin mukaan uutistoimisto AP:lle, että hän aikoo palata Syyriaan.

* Päivitys 9.9.2015
Perheen matkasta ja määränpäästä on liikkunut erilaisia ja ristiriitaisia tietoja. CNN kertoo esimerkiksi, että perhe olisikin ollut matkalla Ruotsiin. Tämän vuoksi tämän kirjoituksen otsikkoa on muutettu muotoon, jossa ei enää väitetä matkan suuntautuneen Kanadaan.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä / Lähteitä:

BBC: Picture power: Vietnam napalm attack (9.5.2005)

The Kim Foundation International

Helsingin Sanomat: Kuolleen syyrialaispojan kuva järkyttää maailmalla (2.9.2015)

Hommaforum: 2015-09-02 HS: Kuolleen syyrialaispojan kuva järkyttää maailmalla

Peter Bouckaert: Dispatches: Why I Shared a Horrific Photo of a Drowned Syrian Child (2.9.2015)

Budget Sport: Nike (viitattu 3.9.2015)

Wikipedia: Phan Thị Kim Phúc (suomeksi)

Wikipedia: Phan Thi Kim Phuc (englanniksi)

Helsingin Sanomat: Aarne Rintala hoiti napalmin polttamia Vietnamissa (5.10.2014)

National Post: Aylan Kurdi drowned off the shores of Turkey. His family was trying to reach Canada (3.9.2015)

The Guardian: Father of drowned boy Aylan Kurdi plans to return to Syria (3.9.2015)

Yle: Hukkuneen syyrialaispojan isä kertoo järkyttävät tapahtumat (4.9.2015)

CNN: Drowned toddler Aylan Kurdi laid to rest in Syrian city he fled (5.9.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X