Palkat leikkuriin ja krapulasaikuttajat kuriin

Lisää työtä samalla palkalla, lupaa hallitus.Hallitus pistää julkisen sektorin ahneen roskaväen kuriin.

Varsinkin julkisella sektorilla työstä maksetaan jatkossa huomattavasti nykyistä nihkeämmin. Hallituksen johtokolmikko pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) esitteli tiistaina paketin, jolla se tavoittelee mittavia tulonsiirtoja julkisen sektorin työntekijöiltä yksityisen sektorin työnantajille: työnantajamaksut alenevat, ja tämä rahoitetaan lisäämällä julkisen sektorin työmäärää ilman, että palkka nousee.

Kysymyksessä on niin sanottu fiskaalinen devalvaatio. Tämän ansiosta työn teettäminen tulee jatkossa halvemmaksi. Aikaisemmin uumoiltiin, että työnantajamaksujen alentaminen olisi rahoitettu arvonlisäveron korottamisella, mutta tästä aikeesta hallitus luopui. Arvonlisäveron korotus olisi edistänyt tasaverokehitystä ja iskenyt erityisen voimakkaasti sosiaalietuuksien saajiin, koska tällöin hinnat olisivat nousseet, mutta etuudet olisivat pysyneet aiempien indeksijäädytyspäätösten vuoksi ennallaan.

Nyt valittu toimintatapa kurittaa ankarasti julkisen sektorin työntekijöitä. Vuosilomapäivät tippuvat 38:sta 30:een. Kun lisäksi vielä pakottavalla lainsäädännöllä arkipyhien eli loppiaisen ja helatorstain asema romutetaan tekemällä niistä palkattomia tai jonakin muuna aikana työllä korvattavia vapaita, paiskii julkisen sektorin työntekijä jatkossa vuosittain jopa kaksi viikkoa enemmän töitä samalla rahalla.

Toisin sanoen valtiontalouden tervehdyttämistalkoisiin voi siis käytännössä joutua pahimmillaan osallistumaan kahden viikon palkattomalla työllä.

Lisäksi leikkaukset iskevät ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin, joten itse asiassa moni joutuu hallituksen kaavailemien toimien toteutuessa paiskimaan lisääntyneet työt rahassakin mitattuna nykyistä pienemmällä palkalla.

Hallituksen ratkaisu ei tunnu erityisen kohtuulliselta esimerkiksi kunnallisen päiväkodin työntekijän kannalta. Hänen työmääräänsä lisättiin jo aiemmin, kun samainen hallitus päätti kasvattaa yhden varhaiskasvattajan vastuulla olevien lasten määrää seitsemästä kahdeksaan. Nyt hänelle lätkäistään vielä velvoite tehdä aikaisempaa raskaammaksi käyvää työtä samalla palkalla jopa kymmenen päivää aikaisempaa enemmän vuodessa.

Entäpä hoitajat: onko heidän työtaakkansa jonkun mielestä liian vähäinen tai palkkansa liian suuri? Parin viikon vuosittaisen lisätyön lisäksi Sipilän poppoon jumppa vaikuttaa suoraan monien hoitajien tilipussiin: ihmiset on hoidettava sunnuntaisinkin, ja sunnuntailisillä on tuntuva vaikutus palkkaan. Niistä lisistä hallitus aikoo nipsaista neljänneksen.

Joutosakki kyykkyyn

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini huokaili hallituksen tiedotustilaisuudessa helpottuneena siitä, että bensaveroa ei sentään oltu jouduttu korottamaan. Sekin oli hänen mukaansa ollut pöydällä.

Onhan se tosiaan kyllä hyvä, että ei sentään bensan hintaa nosteta. Sehän se tässä sentään kaikkien vaakakupissa enemmän painaa kuin julkisen sektorin naisvaltaisen työvoiman kyykyttäminen.

Hallitus iskee kirveensä myös sairauslomiin. Ensimmäinen sairauslomapäivä on tulevaisuudessa palkaton. Eräs opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) hallituksen ratkaisuja suitsuttanutta Facebook-päivitystä kommentoinut yrittäjä puki varmasti sairauslomaleikkauksen monissa herättämät tunteet sanoiksi: ”Vihdoinkin saadaan motivaatio- ja krapulasaikuttajat kuriin”.

Niin. Se valtiovallan viesti nyt on: Työntekijöiden vikaa kaikki. Varsinkin julkisella sektorilla työskentelevät hoitajat ja muu sellainen joutosakki on laitettava kuriin.

Vaihtoehtojahan tietysti olisi, jos niitä haluaisi nähdä. Kaikki varmasti muistavat, että hallitusohjelmassa esimerkiksi syydetään 200 miljoonaa euroa autoveron alentamiseen, mikä hyödyttää lähinnä vain niitä, joilla on varaa sijoittaa kymmeniätuhansia uuteen autoon.

Mutta kukapa niistä vaihtoehdoista välittäisi, kun on mahdollisuus pistää ahne roskaväki aisoihin. Sosiaalietuuksien saajat laitettiin ojennukseen jo hallitusohjelmassa. Nyt kyykkyyn menevät julkisen sektorin pienipalkkaiset raatajat.

Päivitys 8.9.2015 klo 22.57
Lisätty hoitajia käsittelevä kappale, maininta ylityö- ja sunnuntailisien leikkauksista ja väliotsikko.

Lue myös:

Sipilä pakottamassa yleislakkoon (9.9.2015)
Panoksena eivät ole pelkät lomat ja palkat – vaakalaudalla on vapaus. Sipilä pelaa uhkapeliä, jossa jonkun on taivuttava.

Oliko yhteiskuntasopimus sumutusta? (1.9.2015)

Aiheesta internetissä:

Yle Areena: Hallituksen tiedotustilaisuus (8.9.2015)

Valtioneuvosto: Hallituksen esitykset toimista kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi (8.9.2015)

Sipilän hallituksen hallitusohjelma

*************