Hallituskolmikko antoi almuja

Jaa kaverilleTilaa Seura

Sipilän hallitus oli olevinaan solidaarinen.Sipilä, Stubb ja Soini olivat olevinaan solidaarisia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoivat hallituksen johtokolmikon tiedotustilaisuudessa, että ministerit aikovat lomauttaa itsensä viikoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus ryhtyy toimiin, jonka seurauksena ministerit luopuvat viikon palkasta.

Hyväntekeväisyys on tietysti näinä aikoina, ja muulloinkin, kunnioitettava asia. Lomautuspuheet ovat kuitenkin räkäisy niiden julkisen sektorin pienituloisten naamoille, joille samainen hallitus lätkäisi vasta toissapäivänä jopa kaksi viikkoa vuosittaista palkatonta työtä lyhentämällä lomia ja romuttamalla arkipyhät.

Nämä toimet eivät olleet kertaluontoinen hyväntahdon ele, kuten hallituksen lomautus, vaan ne ratkaisut on tarkoitettu pysyviksi. Ministereiden luovuttamat muutamat tuhannet eurot ovat pikkuraha sen rinnalla, mikä vaikkapa sairaanhoitajan kahden viikon vuosittaisen ilmaisen työn arvo on jo muutamassa vuodessa.

Hallitus ilmoitti myös, että ylempää pääomatuloverokantaa kiristetään prosenttiyksiköllä ja että niin sanottu solidaarisuusvero, joka on voimassa vain määräajan, koskee jatkossa nykyistä useampaa. Verotuksen progressio siis kiristyy hieman – ainakin joksikin aikaa.

Päätökset ovat pieni askel oikeudenmukaisempaan suuntaan. Hyvin pieni askel.

Jos ministerit oikeasti haluaisivat osoittaa solidaarisuutta heikommin pärjääville, he sitoisivat palkkansa vaikkapa takuueläkkeen, opintorahan ja lapsilisien ostovoiman kehitykseen.

Takuueläke nousee, mutta yleisesti pienituloisilta ja köyhiltä on viety rankasti ja lopullisesti. Heidän inhimillisissä konkursseissaan pukumiesten almut eivät tunnu missään.

Lisäys 10.9.2015 klo 18.10
Eduskunnan puhemiehistö Maria Lohela (ps), Mauri Pekkarinen (kesk) ja Paula Risikko (kok) esittää, että kansanedustajat osallistuvat säästötalkoisiin hallituksen tavoin. Puhemiehistön esityksen mukaan tarkoitus olisi pidättää edustajien palkkioista viikon palkkiota vastaava summa syksyllä ja vastaava summa vuodenvaihteen jälkeen.

Puhemiehistön esitys on parempi kuin hallituksen vastaava, koska se tarkoittaisi palkkioiden leikkaamista tuplasti pidemmältä ajalta kuin mihin ministerit ovat valmiita. Siltikään se ei yllä likikään samaan, mitä julkisen sektorin työntekijöiltä viedään pysyvästi.

Puhemiehistön esitys huokuu päällisin puolin solidaarisuutta, mutta sisällöltään se on liki yhtä ylimielinen kuin hallituksen hurskaat lomautuspuheet.

Lisäys 11.9.2015
Pääministeri Juha Sipilä kertoi Iltasanomille, että ministerit luopuvat viikon palkasta kerran vuodessa neljän vuoden ajan. Tämä on jälleen askel oikeaan suuntaan, mutta ei silti edelleenkään vastaa sitä, kuinka varsinkin julkisen sektorin työntekijät osallistuvat lamantappotalkoisiin.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä. 

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Palkat leikkuriin ja krapulasaikuttajat kuriin (8.9.2015)

Aiheesta internetissä:

Yle: Näin hallitus ottaa hyväosaiset mukaan talkoisiin: Solidaarisuusvero laajenee, ylempi pääomaverokanta nousee (10.9.2015)

Suomen Uutiset: Kansanedustajat mukaan säästötalkoisiin (10.9.2015)

Iltasanomat: Sipilä lupasi IS:lle: Ministereiden viikon palkka-ale toistetaan neljänä vuonna (11.9.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X