Soinin hillotolppa lahosi käsiin

Jaa kaverilleTilaa Seura

Hillotolpan nokka ei kannattele suuruuteen tottunutta Soinia.Vihervasemmisto rynni ohi perussuomalaisista, jonka sinikeltainen kupla puhkesi omaa mahdottomuuttaan keskikastiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini on nimittänyt vaaleissa mitattua kannatusta hillotolpaksi. Hän ei ole juuri antanut arvoa mielipidemittauksille, jotka eittämättä ovat monesti ennakoineet perussuomalaisille heikompaa vaalitulosta kuin mitä vaalitulos on lopulta osoittanut.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän mielipidemittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt romahtanut. Vielä kevään vaaleissa puolue sai toiseksi eniten kansanedustajia. Nyt se on kannatukseltaan vasta viidenneksi suurin puolue.

Sosialidemokraattien nousu toiseksi eniten kannatusta nauttivaksi puolueeksi palautti vanhan kolmen suuren puolueen asetelman. Eduskuntapaikoiltaan suuri perussuomalaiset tipahti suurten joukosta keskikastiin.

Perussuomalaisten hallituskumppaneidenkin kannatus putosi, mutta ei likikään niin paljoa kuin ensimmäistä hallituskauttaan lusivien persujen. Tämä selittyy ainakin osin sillä, että kokoomuksen ja keskustan kannattajat tietävät vanhastaan, että vallan mukana tulee vastuuta myös puolueen linjaan huonosti sopivista päätöksistä. Kokoomus ja keskusta ovat myös osanneet paremmin sovittaa lupauksensa siihen, mitä oikeasti on mahdollista saavuttaa.

Perussuomalaiset on noussut puhtaasti oppositiosta. Puolue on vuosikausia julistanut puheenjohtajansa johdolla kaikenlaista kannattajia miellyttävää. Se tarttui vallankahvaan sellaiseen aikaan ja sellaisessa seurassa, jotka pakottavat sen syömään vanhat sanansa yksi toisensa jälkeen.

Viimeisimpänä niittinä tähän on turvapaikanhakijoiden vyöry, jolle perussuomalaiset eivät ole voineet tehdä mitään. Portteja vartioi nyt puolue, joka on hankkinut merkittävän osan kannatuksestaan muukalaisvihasta ja joka tosipaikan tullen joutuu seuraamaan katseella, kun maahan saapuu enemmän vierasta väkeä kuin koskaan.

Keskikastissa perussuomalaisten ohi noussut vihreät vaikuttaa nostaneen kannatustaan pysyvästi. Viime kevään vaalikampanja ja räväkkä oppositiopolitiikka on kirittänyt luottoa vihreisiin niin, että tällä hetkellä se huitelee jo kolmatta kuukautta yli 12:ssa prosentissa. Vastaavaa ei ole nähty puolueen historiassa koskaan.

Kun kannatuksessa heti perussuomalaisten perässä tuleva vasemmistoliittokin on parantanut asemiaan, on mittaustuloksen oltava erityisen kirvelevä Timo Soinille, jonka arkkivihollinen vihervasemmisto on.

Nyt vihreiden ja vasemmistoliiton yhteinen kannatus on yli kaksi kertaa niin suuri kuin perussuomalaisten.

Ylimielisyydellä on kova hinta. Kannatuksen romahtamisen lisäksi Soini on menettänyt pitkälti otteen puolueestaan, jonka sisällä on avointa ja julkista kapinaa.

Lopullinen niitti tämä tuskin perussuomalaisille on, vaikka heidän sinikeltainen kuplansa puhkesikin. Puolueen on nyt valittava tarkemmin, ketä kaikkia se voi miellyttää ja kenen asiaa ajaa. Kaikkien kosiskelu kostautuu, kun lopulta joutuu myöntämään avuttomuutensa.

Näytöt on nyt annettu. Äänestäjät on petetty. Uudestaan he eivät enää samaan retkuun mene.

Soinin hillotolppa lahosi käsiin.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Persut repeää (6.10.2015)

Persut myivät perseensä (14.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Yle: Politiikan mannerlaatat siirtyivät: Perussuomalaisten suosio romahti, SDP pomppasi kakkoseksi (8.10.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X