Tosi perussuomalainen tykkää kyykyttää

Jaa kaverilleTilaa Seura

Timo Soini kesäkuussa 2015. Kuva: rajaus ja muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: OSCE Parliamentary Assembly. CC BY-SA 2.0.Tosi perussuomalaisia ei olekaan niin kovin paljoa. Kymmenen prosenttia saattaa olla persujen oikea kannatus.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini uskoo tulevaisuuteen, vaikka hänen puolueensa kannatus on romahtanut jo kahden mielipidemittauksen mukaan.

– Tiedän ja tunnen kokeneen puolueemme kentän. Tosi Perussuomalainen ei periksi anna, hän kirjoittaa blogissaan.

Voi olla niinkin, mutta mielipidemittaukset osoittavat, että niitä tosi perussuomalaisia ei sitten lopulta olekaan niin kovin paljoa. Vähemmän kuin vihreitä. Vähän enemmän kuin vasemmistoliittolaisia.

Viimeksi näitä lukemia löytyi Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta. Aikaisemman samoja numeroita kertoi Ylen tilauksesta Taloustutkimus, joka on persujen mielestä ilmeisen luotettava yritys, koska puolue käytti sitä itsekin selvittäessään suomalaisten mielipiteitä maahanmuutosta.

Viesti on selvä. Luotto on mennyt. Kannattajat ovat kadonneet. Eikä niitä näillä näytöillä voi otaksua juuri uusia kertyvän.

Kannatus syötiin sanojen kyytipoikana

Persut söivät monet sanansa suostumalla hallituksessa rankasti köyhiltä leikkaavien keskustan ja kokoomuksen sanelemiin ratkaisuihin. Pienituloiset saavat kyytiä, mutta niin vain Kreikalle riittää.

Itse Timo Soini julisti vielä vähän ennen viimeisintä Kreikan tukipäätöstä, että Euroopan vakausmekanismin käyttäminen laskettaisiin Suomen vastuiden kasvattamiseksi ja että se ei kävisi päinsä. Vaan eipä auttanut siinäkään asiassa kuin takkia kääntää. Asiaa on yritetty selitellä parhain päin, mutta äänestäjät eivät ole niin tyhmiä kuin luullaan. Kyllä he ainakin muutaman kuukauden muistavat. Sellainen näkyy kannatuksessa.

Maahanmuuttokriitikoiden luotto taas meni, kun Suomeen virtasi ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, vaikka nimenomaan tästä asiasta metelöinyt puolue oli vahdissa. Ei unohdu tämäkään hetkessä.

Kehnon politiikan lisäksi persuja ovat ravistelleet silkasta typeryydestä kummunneet skandaalit. Hallitus ei ollut edes kasassa, kun veteraanipoliitikko Toimi Kankaanniemen törkyviestittely tuli julki. Olli Immosen kesäisen taistelu-uhon viimeistä näytöstä ei ole vieläkään nähty. Kohut eivät pääse unohtumaan, kun niitä tulee koko ajan uusia.

Perussuomalaisten hallitustaipaleen suurin saavutus on autoveron laskeminen. Se tulee maksamaan 200 miljoonaa euroa, mikä näyttäytyy lähinnä irvokkaana hyvätuloisten hankintojen tukemisena, kun samaan aikaan lähes kaikkialta muualta leikataan. Summa riittäisi kattamaan esimerkiksi varhaiskasvatukseen tehtävät säästöt vuosikausiksi tai sen turvin voitaisiin perua ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset.

Autoveron alentaminen osoittaa, että tehtävät leikkaukset ovat kuin ovatkin arvovalintoja, eivät välttämättömyyksiä. Pitämällä kiinni rikkaiden luksusharrastusten rahoittamisesta perussuomalaiset asettuu ankarasti esimerkiksi lapsia ja työttömiä vastaan.

Ja tämä on nimenomaan perussuomalaisten arvovalinta. Sillä puolue todistaa, että sen arvot ovat jäätävän kylmät. Pieni ihminen ei ole persuille minkään arvoinen.

Torilla tarvitaan ihmeitä

Kymmenisen prosenttia voi hyvinkin olla perussuomalaisten oikea kannatus, kun pitkään oppositiossa paisuneen puolueen hölötykseen uskoneet ovat nähneet Soinin joukkion todelliset kasvot.

Talouskasvu voi piristyä hallituksen taloutta näivettävästä linjasta huolimatta. Joitakin merkkejä siitä on jo nähtävissä. Tämä saattaa pelastaa perussuomalaisten tipahtamisen lilliputtipuolueiden joukkoon seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Juha Sipilän (kesk) ja Alexander Stubbin (kok) johtama oikeistohallitus tuskin muuttaa kuitenkaan merkittävästi suuntaansa. Pieni ihminen on todennäköisesti jatkossakin tulilinjalla, kun talousrikollisille ja veronkiertäjille rakennetaan parempia toimintaedellytyksiä. Tätä politiikkaa tukevat ainakin toistaiseksi vielä ne Soinin mainitsemat tosi perussuomalaiset.

Perussuomalaiset on onnistunut vaalikampanjoillaan saavuttamaan äänestyksissä mielipidemittauksia parempia tuloksia. Seuraavalla kerralla toreilla voidaan joutua esittämään ihmetekoja, jos merkittävästi yli sen tosi perussuomalaisten kymmenen prosentin verran äänestäjiä meinataan houkutella piirtämään äänestyslipukkeeseen perussuomalainen numero.

Meno tosin on sen verran hyytävää, että ainakaan seuraavien eduskuntavaalien ajankohtaa ei voi kovin luotettavasti arvioida edes vuoden tarkkuudella.

Kuva: rajaus ja muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: OSCE Parliamentary Assembly. CC BY-SA 2.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Persut myivät perseensä (14.7.2015)

Soinin hillotolppa lahosi käsiin (8.10.2015)

Immosen taistelu tarkoittaa taistelua (28.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisia keväällä äänestäneistä enää alle puolet äänestäisi puoluetta (23.10.2015)

Yle: Politiikan mannerlaatat siirtyivät: Perussuomalaisten suosio romahti, SDP pomppasi kakkoseksi (8.10.2015)

Suomen Uutiset: Taloustutkimus: 25-50-vuotiaat kriittisimpiä maahanmuutolle – ”eniten menetettävää” (14.10.2015)

Timo Soini: Itku pitkästä ilosta (24.10.2015)

Seura: Ökyrikkaat verorikolliset saaneet jopa kymmenien tuhansien veronpalautukset – ja päälle syytesuojan (19.10.2015)

Aamulehti: Hallintarekisterilaissa yllätys: Osan sijoituksista saisi piiloon heti (23.10.2015)

Iltalehti: Tällaisia viestejä Toimi Kankaanniemi lähetteli (18.5.2015)

Uusi Suomi: Olli Immonen palaa PS-ryhmään? – ”Laitoin hakemuksen vetämään” (20.10.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X