Somalia muuttui sisäministeriön päätöksellä turvalliseksi maaksi?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomella on kaksi erilaista virallista näkemystä Somalian turvallisuudesta.

Suomella on kaksi erilaista virallista näkemystä Somalian turvallisuudesta.Somalian turvallisuudesta on Suomessa kaksi erilaista virallista näkemystä. 

Maailma näyttäytyy varsin erilaisena riippuen siitä, tarkasteleeko sitä sisäministeriö vai ulkoministeriö. Sisäministeriön alainen maahanmuuttovirasto katsoo, että Somalia ei ole enää niin kovin vaarallinen, mutta ulkoministeriö pitää kiinni vanhasta näkemyksestään, jonka mukaan Somalian turvallisimmatkin kolkat ovat vaarallisia. Samanlaisia näkemyseroja oli aiemmin myös Irakin kohdalla.

Maahanmuuttovirasto kertoo tiedotteessaan, että Somalian ja erityisesti sen pääkaupungin Mogadishun turvallisuustilanne on parantunut. Virasto kertoo, että tämä linjaus vaikuttaa maasta tulevien turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyyn. Maan katsotaan siis olevan ainakin osin nyt niin turvallinen, että pelkkä Somaliasta kotoisin oleminen ei enää riitä turvapaikan saamiseksi.

Ulkoministeriö totesi edelleen voimassa olevassa matkustustiedotteessaan elokuussa *, että Somaliassa on niin vaarallista, että sinne ei pidä matkustaa. Tiedotteessa maasta piirtyy hyvin vaarallinen kuva: esimerkiksi Mogadishussa on terrori-iskuja, ja Somalian etelä- ja keskiosissa on kuolonuhreja vaativia taisteluita eri osapuolien välillä. Maahanmuuttovirasto kertoo kuitenkin, että Etelä- ja Keski-Somaliassa on nyt aiempaa rauhallisempaa.

Kahdessa kuukaudessa on siis tapahtunut turvallisuustilanteen merkittävä parantuminen, ja ilmeisesti sen katsotaan olevan pysyvää sorttia. Ainakin sisäministeriön mielestä. Ulkoministeriö piti turvallisuustilannetta vielä pari kuukautta sitten arvaamattomana. Ja tämä näkemys on siis edelleen voimassa.

Suomi ylläpitää yhtä aikaa kahta erilaista arviota Somalian turvallisuudesta. Maa on turvallinen tai vaarallinen riippuen vähän siitä, missä yhteydessä ja kenen kannalta asiaa tarkastellaan. Länsimaalaisiin mainitaan ulkoministeriön tiedotteessa kohdistuvan uhkia, mutta suurin osa varoittelusta käsittelee kaikkia koskevaa yleistä turvallisuustilannetta.

Virallinen Suomi ilmaisee siis, että suomalaisten ei pidä mennä Somaliaan kuolemaan, mutta somalialaiset joutavat jäämään vaaralliseen maahan, jos ei jotakin erityistä muuta syytä turvapaikkaan ole.

Johdonmukaisuuden ja uskottavuuden nimissä Suomen kannattaisi pitäytyä yhdessä näkemyksessä. Jos turvapaikkapolitiikkaa halutaan kiristää, olisi se syytä tehdä avoimesti – ei vetoamalla turvallisuusnäkemyksiin, joita koko virallinen Suomi ei pysty jakamaan. Jos valtio on sitä mieltä, että suomalaisten henki on somalialaisia arvokkaampi, niin asia olisi syytä sanoa ääneen ilman kikkailuja.

Suomen kahdet erilaiset turvallisuusarviot kertovat, että ne ovat pelkkiä keppihevosia. Niillä ratsastellaan kohti haluttuja päämääriä. Pakasta valitaan se arvio, joka kulloiseenkin tarpeeseen parhaiten sopii.

Hieman erikoisen sävyn kahteen erilaiseen viralliseen näkemykseen tekee se, että suuremmista vaaroista kertoo maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin johtama ulkoministeriö. Tiukempaan turvapaikkaseulaan johtavasta turvallisemmasta Somaliasta kertovaa tarinaa puolestaan levittää maahanmuuttoon vapaamielisemmin suhtautuvan kokoomuksen Petteri Orpon johtama sisäministeriö.

Kansalaisten kannalta kaksi eri arviota aiheuttaa luottamuspulan: joko sisäministeriön tai ulkoministeriön näkemys on väärin – vai onko kumpikaan sinne päinkään?

* Päivitys 27.10.2015 kello 15.00
Ulkoministeriö on päivittänyt Somalian matkustustiedotetta pian tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen. Uudessa arviossa ulkomaalaisiin kohdistuvia riskejä korostetaan aikaisempaa enemmän, mutta muuten tiedote vastaa pitkälti aiempaa.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Maahanmuuttovirasto: Myös somalialaisten turvapaikkapäätöksissä painotetaan yksilöllistä tilannetta (27.10.2015)

Ulkoministeriö: Somalia: matkustustiedote (27.10.2015)

Maahanmuuttovirasto: Irakilaisten turvapaikkahakemuksissa ratkaisevaa yksilöllinen tilanne, ei lähtöalue (20.10.2015)

Ulkoministeriö: Irak: matkustustiedote (21.10.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

 

X