Vanhanen paljastaa: kokoomus ei saanut sote-sovusta mitään

Jaa artikkeliTilaa Seura

Stubbin kuva: Johannes Jansson/norden.org. CC BY 2.5 DK. Vanhasen kuva: Magnus Fröderberg. CC BY 2.5 DK. Sipilän kuva: Santeri Viinamäki. CC BY 4.0.Raha seuraa potilasta -malli jäi sote-neuvotteluissa auki.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen paljastaa, että kokoomus ei saanutkaan sote-kriisin ratkeamisesta hehkuttamaansa palkkiota. Raha seuraa potilasta -malli jäi neuvotteluissa auki. Siihen mahdollisesti johtavaa lakia ruvetaan valmistelemaan vasta myöhemmin, vaikka kokoomus on kehunut, että asiasta olisi jo päätetty.

Sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoi Iltasanomille, että lain valmistelut aloitetaan vasta marraskuussa. Matti Vanhasen Facebook-kirjoituksista käy ilmi, että myöskään poliittista päätöstä lain yksityiskohdista ei sote-kriisin yhteydessä tehty.

– Tuleva laki vasta kertoo valinnanvapauden rajat. Silloin määritetään tarkasti, mitä valinnanvapaus tarkoittaa, Vanhanen kirjoittaa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alusta, mutta ei ole siis vielä lainkaan varmaa, seuraako raha potilasta – ja jos seuraakin, kukaan ei vielä tiedä minne. Valinnanvapaus-lain piti olla vastapalvelus kokoomukselle, joka hyväksyi keskustan vaatimusten mukaisesti huomattavasti haluamaansa suuremman määrän sote-alueita.

Kokoomus väittää tavoittelemansa lain lisäävän potilaan valinnanvapautta. Raha seuraa potilasta -malli voisi parhaimmillaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmiset voisivat valita, asioivatko julkisella vai yksityisellä lääkärillä, ja yhteiskunta maksaisi viulut.

Aivan heittämällä laki tuskin kokoomuksen sanelemassa muodossa menee läpi, sillä monet pelkäävät sen johtavan julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen rapautumiseen ja lopulta niiden yksityistämiseen. Tämä puolestaan muuttaisi terveydenhuollon helposti miljardien eurojen arvoiseksi veroparatiisiyhtiöiden hallitsemaksi terveysbisnekseksi.

Päätöksiä asiasta ei siis ole. Eikä niitä noin vain tule.

Kokoomuksella on tavoittelemastaan laista vasta korkeintaan täsmentämätön lupaus. Toistaiseksi on vasta tyhjää puhetta. Puolueen puheenjohtajan valtiovarainministeri Alexander Stubbin hehkuttamassa suuressa saavutuksessa on kyse toiveesta, että kepu ei tällä kertaa pettäisikään. Keskusta sai lehmänkaupoista liki jättipotin, kokoomus ei mitään.

Kiista sote-alueiden määrästä toi julki, että hallitus horjuu riitaisuuttaan. Sote-sopu lopetti julkisen nahistelun ainakin hetkeksi, mutta kyseessä on parhaimmillaankin vain välirauha. Raha seuraa potilasta -mallista taistellaan kulisseissa vielä pitkään.

Muista kysymyksistä puhumattakaan.

Alexander Stubbin kuva: Johannes Jansson/norden.orgCC BY 2.5 DKMatti Vanhasen kuva: Magnus Fröderberg. CC BY 2.5 DK. Juha Sipilän kuva: Santeri Viinamäki. CC BY 4.0

* * *

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjotus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Iltasanomat: Räjähtääkö tästä uusi sote-riita? Stubbin hehkuttama ”valinnanvapaus” on vielä auki (7.11.2015)

Matti Vanhasen Facebook-päivitys (7.11.2015)

MTV: Video: Stubb kimpaantui toimittajille: ”Nyt minä korostan” (7.11.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X