Suomesta tulee vapaaottelu

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomi lopetetaan.

Suomi lopetetaan.Hallitus lopettaa ihmisten yhteiskunnan. Tilalle synnytetään markkinoiden terraario.

Suomi ottaa teräviä askelia kehityksessä, jonka seurauksena maa muuttuu ihmiskeskeisestä yhteiskunnasta markkinoiden terraarioksi. Julkisten palvelujen alasajon rinnalla tätä laukkaa joudutetaan työmarkkinoilla.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti torstaina, että se vetäytyy niin sanottuun yhteiskuntasopimukseen tähtäävistä neuvotteluista. Ja minkäpä vuoksi AKT neuvottelisi: jos kerran keskitetyt ratkaisut on haudattu, miksi vatuloida vielä yhden kanssa – ja vieläpä sellaisen, joka ottaa työntekijöiltä ja antaa työnantajille? Miksi ei siirtyä suoraan tulevaisuuden silppusopimiseen, kun niin ne asiat kuitenkin jatkossa hoidetaan?

Ratkaisun vallinneen sopimuskulttuurin romuttamisesta teki Elinkeinoelämän keskusliitto EK. AKT oli ensimmäinen työntekijäjärjestö, joka sopeutui uuteen tilanteeseen.

Tämän kaiken orkestroi Juha Sipilän (kesk) ja Alexander Stubbin (kok) johtama libertaarihallitus.

Loppu sopimiselle

Suomessa on vallinnut järjestelmä, jossa työmarkkinajärjestöt ovat sopineet työehdoista keskenään. Työntekijät ovat järjestäytyneet ja porukalla päättäneet, millä ehdoilla suostuvat töitä tekemään. Työnantajat ovat järjestäytyneet ja porukalla päättäneet, millä ehdoilla töitä työntekijäporukoille tarjotaan.

Luonnollisesti molemmat osapuolet ovat halunneet itselleen koko ajan lisää hyvää. Sitten on neuvoteltu kaikkia tyydyttävä kompromissi. Aika ajoin on neuvoteltu uudestaan ja tehty uusi kompromissi.

Ajan myötä porukat ovat kasvaneet suuriksi, kun pienet järjestöt ovat lyöttäytyneet yhteen. Syntyneiden suurien porukoiden kesken on neuvoteltu sopimuksia, jotka ovat määritelleet ehdot, jotka koskevat valtavan suurta osaa työntekijöistä ja yrityksistä.

Valtio on tunkenut nokkansa soppaan vaihtelemalla tehtävän diilin mukaisesti sitä, kuinka paljon se vetää välistä veroina. Valtiolla olisi toki koko ajan ollut valta määrätä yhtä ja toista muutakin, mutta pääosin se on tyytynyt myötäilemään työmarkkinaosapuolien ratkaisuja. Esimerkiksi mistään minimipalkasta ei määrätä lailla. Valtion puolesta työstä saa luvan kanssa maksaa ihan niin vähän tai paljon kuin haluaa.

Näin ovat Suomen työmarkkinat toimineet karkeasti yksinkertaistettuna. Ja tälle halutaan nyt tehdä pikaisesti loppu.

Kun halvalla saa

On nimittäin olemassa vaihtoehto. Siinä asioista ei enää sovitakaan porukalla, vaan jokainen työntekijä neuvottelee työnantajan kanssa erikseen ehdot, joilla työtä tekee. Tämä on työnantajien etu, koska silloin vaateliaat duunarit voi surutta pistää kävelemään ja ottaa markkinoilta halvempi tilalle. Tarjontaa pysyvän massatyöttömyyden vallitessa riittää. Ja jos eivät suomalaiset kyykytykseen suostu, niin aina löytyy mukautuvaisempia ulkomailta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, että se ei enää jatkossa tee keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja. Ollenkaan. EK hautasi päätöksellään keskitetyn sopimisen kulttuurin lopullisesti. Se on EK:n jäsenten etu.

EK edustaa 16 000:ta jäsenyritystä, ja niiden etu on päästä sanelemaan työn ehdot mahdollisimman pienelle porukalle. Yritysten tavoite on tehdä omistajilleen voittoa. Ei mikään muu. Niiden etu on voida pistää vaikka koko työväki pihalle, jos muualta saa halvemmalla.

Keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen aikana tämä ei ole ollut mahdollista, vaan seurauksena työntekijät muissakin yrityksissä olisivat solidaarisuudesta lopettaneet työnteon. Tällaisen solidaarisuuden mahdollistava järjestelmä ollaan nyt kuoppaamassa. Eväät tähän tarjoilee maan hallitus.

Libertaarihallitus EK:n asialla

Suomen nykyinen hallitus ajaa vahvasti EK:n asiaa. Hallitus koostuu markkinauskovaisista ja heitä hännystelevistä tahdottomista yhtiömiehistä.

Hallitusta johtaa pääministeri Juha Sipilä, joka on yritystoiminnalla vaurastunut ja sittemmin rikkautensa salaperäisiin vakuutuskuoriin kätkenyt miljonääri. Hän uskoo markkinavetoiseen yhteiskuntaan. Sipilän aisaparina häärii vielä avoimemmin libertaari valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Parivaljakon palvoma oikeistolibertarismi tarkoittaa yksinkertaistettuna juuri sitä, mitä EK:kin hakee: markkinat määräävät kaikesta, ja valtion tehtävä on lähinnä suojella markkinoita.

Hallituksen kolmatta puoluetta johtaa ulkoministeri Timo Soini (ps). Hänelle käy ihan kaikki, kunhan vain hallituksessa saa olla. Ja koska nakkimuki ja jytky ja jatkojytky.

Hallitus on ilmoittanut, että elleivät työmarkkinajärjestöt saa sovittua keskitettyä ratkaisua, määrää valtio työehtojen heikentämisestä lailla. EK:lla ei näin ollen ole mitään porkkanaa edes neuvotella, koska se saa joka tapauksessa haluamansa.

Libertaarihallituksen aatteellinen tavoite on huolehtia, että mahdollisimman paljon päätösvaltaa siirtyy markkinoille, vaikka se tapahtuisikin ihmisten kustannuksella. Hallituksen kaavailemat lait ovat EK:n etu siinäkin mielessä, että niillä voidaan päättää asiat markkinoiden eduksi vaikka pysyvästi. Asioista sovittaessa niistä joutuu neuvottelemaan määräajoin uusiksi.

Mahdollisuuksien markkinat

Suomen yhteiskuntajärjestelmä on tähän saakka ollut monimutkainen sekoitus kapitalismia ja sosialismia. Kalliit julkiset palvelut on rahoitettu kalliilla veroilla, joita on kerätty markkinoilta, joiden toimintaa raskas julkinen sektori rajoittaa.

Sipilän hallitus vie Suomea kohti avoimempaa kapitalismia. Eikä matkaa haluta tehdä madellen, vaan nyt harpotaan.

Työmarkkinoilla tämä saattaa tarkoittaa sitä, että villin sopimisen hengessä työntekijät voivat lyödä perseensä penkkiin. Nähtäväksi jää, kuinka markkinat tilanteen ratkaisevat: löytyykö työvoimareservistä riittävästi korvaajia kapinallisille?

Toivoa sopii, että hallitus on ihan oikeasti sisäistänyt, mitä se on tekemässä. Muutos ihmisten yhteiskunnasta markkinoiden viemäksi vapaaotteluksi on valtava muutos. Siinä matsissa raskassarjalainen saa mätkiä kertaalleen jo tyrmäämäänsä höyhensarjalaista mielensä määrin uudestaan ja uudestaan.

Tämä voi merkitä sellaista epävakautta, että se ei ole enää yritystenkään etu. Mahdollisuuksia on joka suuntaan.

Joka tapauksessa sitä yhteiskuntaa, johon olemme tottuneet, haudataan nyt vauhdilla. Se Suomi lopetetaan.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

 

Aiheesta internetissä:

AKT: EK:n päätös oli sinetti: AKT jää ulos yhteiskuntasopimuksesta (26.11.2015)

EK: EK:n sääntömuutos viitoittaa tietä kohti paikallista sopimista (25.11.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

 

 

X