Stubbin ministeriö johtaa Avoin hallinto -hanketta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Alexander Stubb vuonna 2009. Kuva: Magnus Fröderberg. CC BY 2.5 DK.

Alexander Stubb vuonna 2009. Kuva: Magnus Fröderberg. CC BY 2.5 DK.Valtiovarainministeriö johtaa Avoin hallinto -hanketta. Ihan oikeasti.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) valehteli kiistellystä hallintarekisterihankkeesta. Hän myönsi puhuneensa eduskunnalle pötyä väittäessään, että 90 prosenttia asiantuntijalausunnoista puoltaisi hanketta, joka mahdollistaisi pörssiyhtiön osakeomistusten piilottamisen esimerkiksi veroparatiiseihin.

Stubbin johtama valtiovarainministeriö puolestaan yritti ohjailla asiasta käytävää julkista keskustelua ohjaamalla huomion pois siitä, että toteutuessaan hallintarekisterihanke heikentäisi omistusten läpinäkyvyyttä. Asia kävi ilmi Aamulehden haltuunsa saamasta valtiovarainministeriön viestintäosaston asiakirjasta.

Avoimuus on suomalaisen hallinnon perusarvo, todetaan järjestyksessään toisessa Avoimen hallinnon toimintasuunnitelmassa. Sen toimeenpano aloitettiin heinäkuun alussa. Myös tätä hanketta johtaa valtiovarainministeriö, jota johtaa valtiovarainministeri Alexander Stubb.

On melkoisen irvokasta, että samat toimijat yhtäällä valehtelevat ja pyrkivät sumuttamaan ja toisaalla ovat edistävinään hallinnon avoimuutta.

Tekemistä riittää

Kesällä kansalaiset ja media älähtivät, kun kävi ilmi, että Fennovoima halusi salattavaksi tietoja selvityksestä, joka kertoo ydinvoimabisnekseen mielivän yrityksen kotimaisuudesta. Oppositiopoliitikot älähtivät, kun hallitus pimitti heidän mukaansa tärkeitä tietoja Kreikka-neuvotteluista. Valtiovarainministeri Stubb turvautui Kreikka-asioissakin valehtelemiseen.

Avoimuus ei ole välttämättä aivan ensimmäisten asioiden joukossa, jotka tulevat suomalaisen hallinnon toimintatavoista mieleen, vaikka yhä useampi sitä osaa toivoa, odottaa ja edellyttää. Päinvastoin kansalaiselle voi hyvinkin syntyä vaikutelma, että hallinto pyrkii salaamaan kaiken, jonka se vain lain puitteissa voi.

Valtakunnan korkeimman johdon lisäksi pimittelyä harjoitetaan luonnollisesti muuallakin. Esimerkiksi Kittilässä kunta on kaikkien muiden sotkujen lisäksi pimittänyt asiakirjoja niin paikallispoliitikoilta kuin medialtakin. Kotkassa jouduttiin ihmettelemään, kun kaupunki salasi laajasti taloudellisesti merkittävään Kantasataman rakennushankkeeseen liittyviä tietoja.

Julkeimmillaan salailu tunkeutuu demokratian ytimeen. Sitä tapahtuu hallinnon sisällä.

Kerro minulle, Stubb

Kansanedustaja Timo Harakka (sd) moitti heinäkuisen Kreikka-kiistan pyörteissä jyrkin sanoin valtiovarainmisteri Alexander Stubbia. Harakan mielestä Stubb ei ollut antanut eduskunnan suurelle valiokunnalle riittävästi tietoa päätöksenteon pohjaksi Kreikan lainaneuvotteluihin liittyen. Samaan asiaan puuttui myös suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd). Hän kuvaili pöyristyttäväksi tapaa, jolla hallitus oli pihistellyt tietoa valiokunnalta.

Kansalta luonnollisesti salattiin sekä suuren valiokunnan että hallituksen kannat neuvotteluteknisistä syistä. Ylen mukaan Suomen hallitus oli kuulemma ollut jopa kaatua Kreikka-asian tietämiltä, mutta äänestäjät haluttiin jättää asiasta täydelliseen pimentoon.

Salailu ja sumutus on suunnilleen samanlaista myös nyt kohistavan hallintarekisterikikkailun kohdalla. On hyvin perusteltua tulkita menettelytavat jo enemmän toimintakulttuuriksi kuin yksittäisiksi lipsahduksiksi.

Päätöksenteon kannalta tilanne on kummallinen, koska hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta. Hallitus on tavallaan eduskunnalla töissä. Hallitus valmistelee ja panee toimeen. Hallitus ei voi talloa eduskuntaa, joka säätää lait. Tai niin sitä ainakin luulisi.

Veronmaksuhalukkuus vähenee?

Hallitus, joka salailee tietoa eduskunnalta on avoimen hallinnon irvikuva. Avoimen hallinnon suunitelmassa todetaan, että hallinnon avoimuus on ensiarvoisen tärkeää hallinnon luottamukselle ja että luottamuksen menettäminen vaikeuttaisi yhteiskunnan hallittavuutta ja kehittämistä, vähentäisi veronmaksuhalukkuutta ja lisäisi kansalaisten eriarvoisuutta.

Viisaita sanoja. Ne sopisi saattaa myös valtakunnan korkeimman johdon ja erityisesti hallinnon avoimuutta kehittelevän valtiovarainministeriön korkeimman johtajan Alexander Stubbin tietoon. Eriarvoisuuden lisäämisen saattaa vielä hyvinkin kuvitella kuuluvan Sipilän hallituksen tavoitteisiin, mutta tuskin edes se haluaa näinä aikoina vähentää veronmaksuhalukkuutta.

Tai jos haluaa, niin sopisi kertoa edes siitä avoimesti. Osaisipa sitten kansakin sovittaa toimensa sen mukaisesti.

Kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva:  Magnus Fröderberg. CC BY 2.5 DK.

Päivitys 30.11.2015:
Kirjoitus on julkaistu alunperin 13.7.2015. Se on päivitetty kauttaaltaan 30.11.2015. Osa tiedoista on vanhentuneina poistettu ja uusia tietoja lisätty.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Stubb valehteli Suomen Kreikka-kannasta (17.7.2015)

Sipilän outo pimitys – Suojeleeko omia sijoituksiaan? (17.6.2015)

Sipilä hellii talousrikollisia ja veronkiertäjiä (6.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Yle: Stubb johtaa itse mollaamaansa viestintää valtiovarainministeriössä (29.11.2015)

Yle: Mistä tuli luku 90 hallintarekisterikohussa? – Stubb: Sain luvun omasta päästäni (30.11.2015)

Helsingin Sanomat: Fennovoima teki selvityksen kroatialaisesta rahoittajasta – ministeriö ei ainakaan vielä julkista tietoja (6.7.2015)

Avoimen hallinnon toimintasuunnitelma

Yle: Kittilän kunta ei noudata julkisuuslakia (22.6.2015)

Kymen Sanomat: Kotka jatkaa Kantasatama-sopimusten salaamista (1.7.2015)

Kymen Sanomat: Uutisen takaa: Kantasatamassa henki on win-win (10.7.2015)

Helsingin Sanomat: Suomen Kreikka-kantaa ei haluttu kertoa julkisuuteen – Arhinmäeltä eriävä mielipide suuren valiokunnan kokouksessa (11.7.2015)

Helsingin Sanomat: Sdp:n Tytti Tuppurainen: Suuri valiokunta oli ”täysin ulkona tilanteesta” (12.7.2015)

Yle: Suomelta tiukka ”ei” Kreikalle (11.7.2015)

Talouselämä: Suuri valiokunta ”yhtyi valtioneuvoston toimintalinjaan” Kreikka-kysymyksessä – huomenna kuultavana Sipilä (11.7.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

X