Kohupersun rukouseuforiasta tuskin seuraa mitään

Jaa artikkeliTilaa Seura
Anteeksi vain ja sitten louskuttamaan uudelleen samaa asiaa.

Anteeksi vain ja sitten louskuttamaan uudelleen samaa asiaa.Puoluesihteeri kertoi tupakoineensa. Ja siihenpä se uusimman kohupersun harjaus taitaa jäädäkin.

Ilmajoen kunnanvaltuutettu, perussuomalaisten varakansanedustaja Juha Mäenpää pyysi eilen anteeksi erikoisia rukouspuheitaan. Anteeksipyyntö tosin vaikuttaa enemmän tavan vuoksi suolletulta selittelyltä – eikä edes kovin hyvältä sellaiselta.

– Aivan mahtavaa. Jumala on olemassa. Rukouksiini on vastattu, Mäenpää kirjoitti tiistai-iltana Facebookissa jakaessaan Satakunnan Kansan jutun, jossa kerrottiin vastaanottokeskukseksi kaavaillun rakennuksen palamisesta.

Mäenpään kirjoituksista nousi kohu, kun Isän pikajuna kertoi asiasta keskiviikkona.

Myöhemmin keskiviikkona Mäenpää kiisti Iltasanomille, että hän olisi edes toivonut rakennuksen palamista. Tuolloin hän jo tiesi, että poliisi oli vahvistanut kyseessä olleen tuhopoltto. Facebook-pahoitteluissaan hän kertoo rukoilleensa palon sijaan sitä, että kansa heräisi ennen kuin joudumme sisällissotaan ja että kyllä tämän pitäisi herättää päättäjätkin.

Ja heti tämän jälkeen hän hautasi hurskastelunsa toteamalla, että palo ei nykyisen maahanmuuttopolitiikan jatkuessa todennäköisesti jää viimeiseksi.

– Jos Suomen hallitus sallii turvapaikanhakijoiden jatkuvan virran Suomeen, ei ole väärin arvella että tällaiset tuhotyöt jatkuvat, Mäenpää kirjoitti.

Toisin sanoen hän toteaa tuhopolttojen jatkuvan, ellei rajoja panna kiinni. Tekijät hän vapauttaa vastuusta ja sysää syyn tapahtuneesta rikollisten sijaan päättäjille. Niille päättäjille, joiden hän arveli palon seurauksena heräävän. Sen palon, jota hän kommentoi kohun nostaneessa Facebook-päivityksessään sanoilla Aivan mahtavaa.

Vastaanottokeskuksen palaminen sopii mainiosti Mäenpään maahanmuuttovastaiseen agendaan. Pahoittelun yhteydessä esitetyt arviot tuhopolttojen jatkumisesta vain vahvistavat tämän. Ja romuttavat koko pahoittelun.

Ainoa tolkullinen tulkinta kohukirjoituksesta on, että Mäenpää on iloinen rakennuksen tuhoutumisesta tulipalossa, että hän on rukoillut sen tapahtumista ja että lisäksi Jumalalla on hänen mielestään jotakin tekemistä asian kanssa. Täsmälleen niin kuin hän kirjoitti. Hänen sanansa ja hänen linkittämänsä uutinen eivät kokonaisuutena anna tilaa muille tulkinnoille.

Eivätkä esitetyt selittelyt asiaa muuksi onnistu muuttamaan.

Mutta entä sitten?

Perusuomalaisten ylimmillä lauteilla Mäenpään aiheuttama kohu harmitti. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoi tupakoineensa ankarasti, ja työmies Matti Putkonenkin oli kuullut asiasta puhuttavan. He ennakoivat, että puoluejohdosta ollaan vielä jossakin vaiheessa Mäenpäähän yhteydessä.

Kesällä kohukirjoittelullaan paheksuntaa herättänyt perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen luvattiin harjata huolella. Puolueen puheenjohtajan Timo Soinin käyttämän ilmaisun sisältöä jouduttiin arvailemaan pitkään, koska Immonen otti isänmaallisesti jalat alleen ja erosi persujen eduskuntaryhmästä. Kun hän lopulta palasi, oli kohu laantunut, ja selvisi, että Soinin harjaus ei tarkoittanut yhtään mitään.

Perussuomalaisten oman Suomen Uutiset -verkkojulkaisun asiaa koskevasta uutisesta käy ilmi, että perussuomalaisia harmitti enemmän Immosen kirjoituksen aiheuttama kohu, ei niinkään sen sisältö, joka todettiin monitulkintaiseksi. Immonen hurrattiin käytännössä seuraamuksitta takaisin eduskuntaryhmään, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mäenpään kirjoituksesta ei monitulkintaista tai lyyristä saa ilman erikoisen väkevää euforiaa. Hän ei ole kuitenkaan edes kansanedustaja, joten hänen aiheuttamansa kohu laantunee Immosen tapaustakin pikaisemmin, ja kansanedustajan kokemaa harjausta kummempaa tuskin on syytä ennakoida.

Kansallismieliset kiskomaan kannatuskuopasta

Jonakin muuna ajankohtana ja jossakin muussa puolueessa Mäenpään kirjoittelun voisi arvella johtavan jonkinlaisiin seuraamuksiin, mutta nyt ajat ovat sellaiset, että jopa avoimet toiveet tuhopoltoista lähestyvät valtavirtaa. Näitä toiveita Mäenpäänkin Facebook-kirjoitusten kommenteissa on esitetty lukuisia. Ja näitä toiveita esittävät juuri ne ihmiset, joiden kannatuksen mukaan perussuomalaiset kelluvat tai uppoavat.

Ylen tuoreen kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisia kannattaa enää 8,9 prosenttia äänestäjistä. Vihreät ovat karanneet jo kauas, ja kohta ohi pyyhkii vasemmistoliittokin. Puolue joutuu nyt valitsemaan, onko se tuhopolttovimmaisten kansallismielisten etujärjestö vai puolue siinä missä muutkin. Muissa asioissa se ei pärjää kilpailijoilleen edes kohtuullisesti, joten valinta tuskin on vaikea. Kansallismielisten kosiskelun syvenemistä ennakoi myös Timo Soinin Iltasanomille lausumat kannatuslukemia koskevat kommentit.

Kun päivä oli juuri vaihtunut torstaiksi, kansallismielinen Mäenpää kehuskeli Facebook-kommentissaan, että ei ole koskaan saanut enempää positiivista palautetta kuin keskiviikkona.

Ja kun samaan aikaan kansallismieliset juhlivat villisti Akaalla tapahtunutta auto-onnettomuutta, jossa kuoli kaksi turvapaikanhakijalasta ja heitä kuljettanut nainen, on perussuomalaisten helppo kuitata Mäenpään rukoukset olankohautuksella: mitäpä yhdestä rakennuspalon aiheuttamasta riemusta, jos lasten kuolemakin näyttää johtavan hurmokseen puolueen keskeisessä kannattajaryhmässä?

Päivitys 3.12.2015 klo 14.45
Lisätty maininta Timo Soinin tuoreita kannatuslukemia koskevista kommentista.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Persupäättäjä riemuitsi vastaanottokeskuksen poltosta (2.12.2015)

Immonen pakenee isänmaallisesti (26.8.2015)

Immosen taistelu tarkoittaa taistelua (28.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Juha Mäenpään kohuttu Facebook-päivitys (1.12.2015)

Satakunnan Kansa: Turvapaikanhakijoille kaavailtu talo paloi maan tasalle Niinisalossa (1.12.2015) (Google Archive)

Juha Mäenpään Faecbook-kommentti (3.12.2015)

Iltasanomat: Perussuomalainen poliitikko riemuitsi vastaanottokeskuksen palosta Facebookissa: ”Rukouksiini on vastattu” (2.12.2015)

Ilkka: Puoluesihteeri järkyttyi Juha Mäenpään kirjoituksesta (2.12.2015)

Suomen Uutiset: Immonen palaa PS-eduskuntaryhmään (5.11.2015)

Iltasanomat: Soini astuu julkisuuteen IS:n erikoishaastattelussa: ”Immonen harjataan siellä huolella” (27.7.2015)

Aamulehti: Akaan kolarissa menehtyneet lapset olivat turvapaikanhakijoita (2.12.2015)

Yle: Niinisalon vastaanottokeskuksen palo varmistui tuhopoltoksi (2.12.2015)

Yle: SDP hengittää jo keskustan niskaan, perussuomalaisten syöksy syvenee (3.12.2015)

Iltasanomat: Soini IS:lle puolueensa kannatuksesta: ”Nyt ollaan Egyptin korvessa” (3.12.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X