”Vuodeosastolle mutiaisia” – Opettaako vasemmisto Soinin harjaamaan?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Vasemmistoliitolle möläyttelevä kunnanvaltuutettu on tilaisuus.
© Copyright © 2015 Jussi Korhonen. All Rights Reserved.

Vasemmistoliitolle möläyttelevä kunnanvaltuutettu on tilaisuus.Möläytellyt kunnanvaltuutettu on vasemmistoliitolle mahdollisuus.

– Vuodeosastolle mutiaisia, Iitin kunnanvaltuutettu Hannu Suhonen (vas) totesi kuuluvasti kunnanvaltuuston keskiviikkoisessa kokouksessa.

Hän toisti varmuuden vuoksi sanomansa pariin otteeseen. Manailusta kertonut Kouvolan Sanomat arvelee puheiden liittyneen siihen, että Suhonen pelkäsi terveysaseman vapaina oleviin tiloihin majoitettavan turvapaikanhakijoita. Suhonen itse kertoi Ylelle tarkoittaneensa hyönteisiä, tarkemmin ottaen satiaisia.

– Vedän tämän tästä edes aina esiin, kun joku vasukki ihmettelee persujen rasistisia puheita, kansanedustaja Juho Eerola (ps) ilkkui Facebookissa jakaessaan Kouvolan Sanomien uutisen.

Eikä ihme. Vasemmistolaiset eivät ole säästelleet sanojaan, kun persut ovat möläytelleet. Vasemmistoliitolla on kuitenkin tilaisuus kääntää mutiaispuheet edukseen. Se voi näyttää esimerkkiä, minkälaisella vakavuudella öyhötykseen sen mielestä kuuluisi suhtautua – semminkin, kun Suhonen ei ole edes vasemmistoliiton jäsen. Nopeutta puolueelta vaikuttaisi ainakin löytyvän aivan toisen malliin kuin perussuomalaisilta.

– Jos olisi puolueen jäsen, ei olisi mahdollisuutta jatkaa tämän jälkeen puolueessa, jyrähti vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vain tunteja sen jälkeen, kun mutiaispuheet tulivat julki.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei jyrähtänyt mitään, kun varakansanedustaja Juha Mäenpää (ps) kertoi, että vastaanottokeskukseksi aiotun rakennuksen tuhoutuminen tulipalossa oli vastaus hänen rukouksiina ja todiste siitä, että Jumala on olemassa. Eikä Soinista ole kuulunut tapauksen tietämiltä edelleenkään puuskahdustakaan, vaikka aikaa on kulunut jo viikko.

Kuin ojentaisi ladatun aseen veriviholliselle

Suhonen on ollut värikäs hahmo Lahden ja Kouvolan välissä sijaitsevan Iitin paikallispolitiikassa. Vuodesta 1973 kunnanvaltuustossa istunut Suhonen on tehtaillut lukemattomia valituksia eri asioista. Niiden ja hänen kiihkeiden, häiritseviksi ja herjaaviksikin koettujen puheidensa on kerrottu viivästyttävän päätöksentekoa. 2000-luvun alussa hänet heitettiin ulos valtuuston kokouksesta. Kun hän ei muuten lähtenyt, paikalle kutsuttiin poliisit, jotka raahasivat hänet tuoleineen pois.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa Suhonen oli ainoa Iitin valtuustoon päässyt vasemmistoliiton ehdokas. Sittemmin hän on jättänyt puolueen.

Värikkäiksi hahmoiksi voi varmasti kutsua myös niitä lukuisia perussuomalaisia, joiden sanailut nousevat jatkuvasti puheenaiheiksi. Värikkyyden ei ole annettu niissäkään tapauksissa olla tuomitsemisen esteenä – eikä se voi olla mikään selitys iittiläisen kunnanvaltuutetunkaan kohdalla.

Juho Eerolan vahingonilon voi hyvin ymmärtää. Vasemmistoliittolaiset ovat olleet usein ensimmäisten joukossa kauhistelemassa, kun eri tavoilla perussuomalaisten toiminnassa mukana olleet ovat töppäilleet. Vasemmistoliitolle rasistisen kouhotuksen salliminen omissa riveissä tai edes niiden liepeillä olisi kuin ladatun aseen ojentaminen verivihollisen käteen. Sen vuoksi puolueen on toimittava ripeästi.

Ja niin se näyttää toimivankin. Vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Aleksanteri Repo ehti tarttua asiaan jo ennen Arhinmäkeä ilmoittamalla, että jatkotoimista keskustellaan jo.

Mutiainen, taistelu ja rukous

Perussuomalaiset ovat suhtautuneet hyvinkin suopeasti sekoileviin jäseniinsä. Afrikkalaismaahanmuuttajien pakkosterilointia ajanut Helsingin varavaltuutettu Olli Sademies erotettiin puolueesta, mutta esimerkiksi kesällä sisällissotaisilla taistelukirjoituksillaan uhonnut kansanedustaja Olli Immonen selvisi käytännössä seuraamuksitta. Sen enempää tuskin on luvassa Juha Mäenpään rukoushorinoistakaan.

Iitin vasemmistovaltuutetun asema tai puheet eivät vedä vertoja Mäenpäälle tai tämän öyhötykselle, mutta ne voivat silti pitkälti vetää maton vasemmistoliiton jalkojen alta, jos puolue ei katkaise loppujakin siteitä häneen pikaisesti. Mutiaisista puhuminen sotii täydellisesti vasemmistoliiton julkisesti vaalimia arvoja vastaan, vaikka Suhonen ei jäsen olekaan.

Vasemmistolaisessa puheessa ainoa perusteltavissa oleva paikka sanalle mutiainen on sitaatti jonkun muun puheista. Satiaisina sitä ei voi ohittaa – kuten ei myöskään lyriikkana tai euforian seurauksena , kuten perussuomalaiset näyttävät tekevän.

Olli Immosen otsaan iskettiin natsileima, kun hän poseerasi samassa valokuvassa tunnettujen kansallissosialistien kanssa. Mutiais-Suhosen varjo lankeaisi samalla tavalla vasemmistoliiton ylle, jos hänen annettaisiin jatkossakin esiintyä valtuustoryhmässä, joka kantaa puolueen nimeä.

Vihreiden varjossa

Vasemmistoliitto on jäänyt pahasti vihreiden varjoon. Molemmat ovat tuoneet kannanotoissaan esiin humaaneja arvoja, mutta vain toinen on hyötynyt näennäisesti kummankin kannatuksen kannalta mainiosti sopivasta oppositioasemasta.

Maahanmuuttoteemoihin ja hallituksen leikkauspolitiikkaan liittyvät vastakkainasettelut ovat kasvattaneet vihreiden suosiota niin, että puolue on pysytellyt jo pitkään noin 12 prosentin kannatuksessa. Eritoten leikkauspolitiikan vastustamisen olisi luullut satavan vasemmiston laariin, mutta puolue ei ole onnistunut parantamaan kannatustaan, kun virtaviivaisempi vihreät on vetänyt liikkuvia humanisteja taakseen.

Imagollisesti Suhosen tapaisten jäärien niskaan rasismikin vielä jotensakin istuu. Rasistinen vasemmistolainen on kuviteltavissa, vihreä ei. Liberaaleille nykyäänestäjille ihmisoikeuskriittisyys on kauhistus, ja sellaisen roskan tahraama ulkokuori hylkii tehokkaasti puolueen kannattajiksi tavoiteltua väkeä.

Jos vasemmistoliitto haluaa kannatussuosta nousta, sen on viisain nyt esitellä, kuinka roskat siivotaan. Vasemmiston on tehtävä se harjaus, jonka Timo Soinin luultiin Olli Immoselle luvanneen, mutta joka osoittautuikin tuhlaajapojan puhtoiseksi sutimiseksi. Vasemmistoliitto voi nyt näyttää esimerkkiä siitä, kuinka se haluaa, että asiat hoidetaan.

Hannu Suhonen kerjää harjausta ja tarjoaa vasemmistoliitolle mahdollisuuden antaa Soinille ja perussuomalaisille asiaan liittyvä oppitunti.

Päivitys 10.12.2015 klo 13.40:
Lisätty maininnat Suhosen Ylelle kertomasta selityksestä, jonka mukaan hän oli tarkoittanut mutiaisilla satiaisia.

Päivitys 11.12.2015 klo 22.05:
Vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piiri toteaa, että Hannu Suhonen ei voi enää jatkossa asettua puolueen ehdokkaaksi, koska hän on rikkonut ehdokaslomakkeessa antamaansa lupausta toimia puolueen arvojen mukaisesti. Ylen mukaan vasemmistoliitto toivoo lisäksi, että Suhonen ei esiintyisi puolueen edustajana.

Tämä ilmoitus tuli siis kaksi päivää sen jälkeen, kun Suhonen mutiaisista puhui. Perussuomalaisten Juha Mäenpään möläytyksistä on nyt kulunut kymmenen päivää. Mistään harjauksista ei ole edelleenkään mitään tietoa. Timo Soini ei ole ottanut asiaan minkäänlaista kantaa.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Persupäättäjä riemuitsi vastaanottokeskuksen poltosta (2.12.2015)

Immosen taistelu tarkoittaa taistelua (28.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Kouvolan Sanomat: Suhosen mutiaispuheet kuumensivat Iitin valtuustoa (9.12.2015)

Yle: Poliitikko heitti rasistisiksi tulkittuja kommentteja – väittää tarkoittaneensa hyönteisiä (10.12.2015)

Juho Eerolan Facebook-päivitys (9.12.2015)

Suomen Kuvalehti: Henkilökuvassa Helsingin vaalipiirin ääniharava Paavo Arhinmäki (18.4.2011)

STT / Kaleva: Valtuutettu poistettiin poliisivoimin (26.6.2002)

Yle: Valituksia tehtailevasta miehestä tuli riesa – uusimmat valitukset maksaneet kunnalle liki 50 000 euroa (7.7.2015)

Etelä-Suomen Sanomat: Performanssia valtuustosalissa (14.1.2015)

Paavo Arhinmäen Facebook-päivitys (9.12.2015)

Aleksanteri Revon Facebook-päivitys (9.12.2015)

Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset erotti Helsingin varavaltuutetun rasistisen nettikirjoittelun takia (27.11.2015)

Yle: Kansanedustaja Olli Immonen poseeraa kansallissosialistisen liikkeen jäsenten kanssa (17.6.2015)

Yle: SDP hengittää jo keskustan niskaan, perussuomalaisten syöksy syvenee (3.12.2015)

Yle: Kunnallisvaalit 2012 – Kymen vaalipiiri – Iitti – Ehdokkaat vertauslukujärjestyksessä

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X