Soinilla hiekkaa piparissa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0.Sellaista tuskan parahdusta pukkaa, että liekö sitten livahtanut hiekkaa suurpersun pipariin. Ainakin se olisi kunniallisempi selitys kuin se, että Suomen ulkoministeri yrittää painostaa häntä arvostelevan median hiljaiseksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini kiukuttelee jälleen. Tällä kertaa hän on pistänyt suuren lehtitalon boikottiin. Soini ei myönnä haastatteluita Hufvudstadsbladetille eikä saman kustantamon muille lehdille. Syyksi Soini ilmoittaa sen, että lehti antaa palstatilaa kolumnisteille, jotka ovat vihjailleet hänen olevan rasisti.

Soini on linjannut, että boikotti koskee myös haastatteluita, joissa hän esiintyy ulkoministerinä. Alati kutistuvan populistipuolueen puheenjohtajalle moinen käytös on tietysti sopivaa, mutta valtioneuvoston jäseneltä sopisi odottaa enemmän. Soini ei nimittäin kohdista kritiikkiään pelkästään Hufvudstadtsbladetiin, vaan tulee samalla lähettäneeksi viestin koko medialle:

Suomen ulkoministeri yrittää ohjailla lehdistöä jättämään häntä kritisoivat kirjoitukset julkaisematta.

Ministereiden haastattelut ovat lehdille monella tapaa arvokkaita. Soinin boikotti voidaan tulkita jopa taloudelliseksi painostamiseksi, jos vain Soinille ja hänen politiikalleen myötämieliset julkaisut saavat jatkossa nauttia ministerin kannanotoista.

Soini ei yksilöi niitä kirjoittajia ja niitä kirjoituksia, joissa hän väittää vihjaillun, että hän olisi rasisti. Jos tällaisia kolumneja todellisuudessa on julkaistu, on kritiikki toki paikallaan. Soini nimittäin mitä todennäköisimminkään ei ole rasisti. Hänen ei tarvitse olla, sillä hän on voinut ulkoistaa sen homman muulle puolueväelle.

Rasistien äänet ja tuki puolueelle haalitaan sallimalla joidenkin kansanedustajien ja eritoten kuntatason persujen avoimen rasistinen öyhötys. Sellaiseen Soini puuttuu hyvin harvoin, eivätkä hänen johtamansa puolueen muutkaan johtotason toimijat ota asioihin kantaa kuin korkeintaan vastentahtoisesti. Tarvitaan hyvin poikkeuksellisia kannanottoja, että joku erotettaisiin perussuomalaisista ja silloinkin vasta kuukausien vatuloinnin jälkeen.

Mutta Soini itse ei luultavasti rasisti ole. Hän vain aktiivisesti sallii rasismin johtamassaan puolueessa.

Boikottivouhotus on varsin kummallinen ratkaisu ministeriltä, vaikka jossakin kolumnissa hieman kärjekkäämpää kieltä olisikin käytetty. Ministerin tulee sellainen kestää.

Ulkoministeri ei voi olla ylisuuri vauva, vaan kyseessä on instituutio itsessään ja sellaisena osa suomalaista demokratiaa. Ulkoministeri on suurempi ja enemmän kuin Soinin sinänsä valtava persoona. Jos tämä ei jollekin ministerin arvokkaaseen asemaan asettuvalle sovi, on niin herkkähipiäisen henkilön viisaampi kohdistaa pikimmiten tarmonsa muihin haasteisiin, joita maailmasta kyllä löytyy.

Mutta ei kai arvostettu puoluejohtaja Soini sentään noin lapsellinen voi olla? Siinä kummalliset itkut hän parkaisee, että moista käytöstä on hankala käsittää aikuiselta mieheltä, ellei taustalla ole jotakin muutakin, jotakin loogisempaa selitystä.

Olisiko voinut käydä esimerkiksi niin, että persujohtaja on mennyt vaikkapa haukkaamaan joulumielisyyksissään piparkakkua, jonka sekaan on ehkä livahtanut jokin hiekanjyvä, joka sitten on tehnyt pipiä puoluejohtajan hampaaseen ja sitten siihen liittyvässä tuskan parahduksessa on livahtanut julki myös omituisia boikottihoureita?

Kovin uskottava selitys tuo ei ole, koska boikotti on kestänyt jo kuukausia, mutta hiekkaa piparissa -selitys olisi silti kunniallisempi tarina kuin kiukuttelu siitä, että joku julkeaa arvostella keskeistä päättäjää lehdessä.

Ne ovat aivan muut maat, jotka painostavat päättäjien arvostelijat hiljaisiksi.

Päivitys 23.12.2015 klo 12.30:
Muutettu ingressiä ja korjattu kirjoitusvirheitä.

Kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Viron ulkoministeriöCC BY 2.0.

 

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Hufvudstadsbladet: Utrikesministern bojkottar KSF Media (22.12.2015)

Helsingin Sanomat: HBL: Timo Soini boikotoi KSF Median lehtiä rasistivihjausten vuoksi (22.12.2015)

STT / Kaleva: Mediatutkija: Soini ei voi vaatia mediaa sensuroimaan itseään (22.12.2015)

Helsingin Sanomat: Ulkoministeri Timo Soinin Hufvudstadsbladet-boikotti lain mukaan kyseenalainen (23.12.2015)

Debaattilehti: Sdp:n Maarit Feldt-Ranta kysyy ulkoministeri Soinin KSD Median boikotista (23.12.2015)

Yle: Soini väläyttää Hbl-boikotin purkua: Keep on knocking, ehkä ensi vuonna tärppää (23.12.2015)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X