Helsingissä raiskattu yleisillä paikoilla ahkerasti myös ennen viime vuotta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ahdistelut ja seksuaalirikokset yleisillä paikoilla eivät ole uusi ilmiö Helsingissä.

Ahdistelut ja seksuaalirikokset yleisillä paikoilla eivät ole uusi ilmiö Helsingissä.Julkisilla paikoilla tapahtunut ahdistelu kuitenkin on uusi ilmiö – ainakin lain silmissä.

Poliisin tietoon tuli vuosien 2009 ja 2014 välillä yhteensä 217 Helsingissä yleisellä paikalla tapahtunutta raiskausrikosta. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastosta.

Tieto on vahvassa ristiriidassa poliisin julkisuudessa esittämien väitteiden kanssa. Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoi brittiläiselle The Telegraph -lehdelle, että kaduilla ja puistoissa tapahtuvat seksuaalirikokset olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin 32 000 turvapaikanhakijaa saapui Suomeen viime vuonna. Koskimäki vahvisti väitteensä myöhemmin STT:lle.

Koskimäki viittaa STT:n jutussa myös poliisin joulukuiseen tiedotustilaisuuteen, jossa kerrottiin, että Helsingissä tapahtui julkisilla paikoilla viime vuonna 14 raiskausta, kun vuonna 2014 niitä oli 9. Jo tämä osoittaa, että aivan tuntemattomia julkisilla paikoilla tapahtuneet raiskaukset eivät olleet ennen viime vuonna Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden tuloa.

– Olen poliisi ja kerron faktat, Koskimäki sanoi STT:lle.

Yleisillä paikoilla tapahtuneiden raiskausten osalta Tilastokeskuksen faktat eroavat syystä tai toisesta merkittävästi niistä, joita Koskimäki levittelee pitkin maailmaa.

Se, että Koskimäki kertoo naisten ahdistelemisen puistoissa olevan uusi ilmiö Helsingin seksuaalirikoshistoriassa on poliisin näkökulmasta hieman ymmärrettävämpi väite: tilastoista tapauksia ei voikaan juuri löytyä ajalta ennen vuotta 2015. Tämä tosin johtuu pitkälti siitä, että seksuaalinen ahdistelu tuli omana pykälänään lakiin vasta syyskuussa 2014. Ennen vuotta 2015 seksuaalisista ahdisteluista ehdittiin langettaa vain yksi tuomio. Siinäkin tapauksessa ahdistelu oli tapahtunut turkulaisen kuntokeskuksen infrapunasaunassa, ei yleisellä paikalla Helsingissä.

Se, että tilastoissa ei merkintöjä ahdistelurikoksista ole, ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, etteikö ahdistelua olisi ollut ilmiöksi saakka aiemminkin. Tätä mieltä ovat ainakin ne lukuisat naiset, jotka ovat avautuneet sosiaalisessa mediassa kokemuksistaan vuosien varrelta.

Jokin pätevä selitys Koskimäellä varmasti puheilleen on. Niitä on hänen näkökulmastaan luultavasti tulkittu jotenkin väärin. Poliitikoilla on puheissaan poliisia enemmän liikkumavaraa, vaikka lyyrisessä muodossa esitetyt väitteet eivät heiltäkään kovin toivottuja ole.Viranomaisilta voi kuitenkin odottaa täsmällistä tietoa. Kyse on siitä, voiko kansalainen luottaa viranomaisen sanaan. Luottaminen on hankalaa, jos tietoja tiputtellaan niin epämääräisessä muodossa, että jokainen voi niiden pohjalta muodostaa aivan oman totuutensa.

Koskimäen kertomat faktat jättävät vähintäänkin tulkinnanvaraa. Ilmeinen tulkinta on se, että hän väittää ennen vuotta 2015 Helsingissä yleisillä paikoilla raiskatuiksi tai ahdistelluiksi tulleiden naisten valehtelevan.

Tuollainen viesti viranomaisilta ei ole ehkä ilmiönä täysin uusi, mutta ei ole liioiteltua edellyttää, että sellaisesta ainakin yritettäisiin päästä pois.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

The Telegraph: Unprecedented sex harassment in Helsinki at New Year, Finnish police report (8.1.2016)

STT / Iltalehti: Apulaispoliisipäällikkö pysyy kannassaan: Naisten ahdistelu puistoissa on täysin uusi ilmiö (9.1.2016)

Helsingin Sanomat: Ensimmäinen tuomio ahdistelusta: Mies työnsi kätensä naisen haaroihin yhteissaunassa (7.6.2015)

Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastot

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X