Näin helppoa on sanoa rasistisille katupartioille #eikiitos

Jaa artikkeliTilaa Seura
Yhteisöllisyys ja vapaaehtoistyö ovat hyviä asioita. Rasististen katupartioiden palveluksille sanon #eikiitos.

Yhteisöllisyys ja vapaaehtoistyö ovat hyviä asioita. Rasististen katupartioiden palveluksille sanon #eikiitos.Ministerien Sipilän johdolla pitäisi osata sanoa yksiselitteisesti ”ei kiitos” rasistisille katupartioille. Saman voimme sanoa myös me muut. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) otti kantaa paljon puhuttuihin katupartioihin. Hän ei pystynyt yksiselitteisesti sanomaan, ovatko väkivaltarikollisvetoiset avoimen rasistiset katupartiot hyvä vai huono asia. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) ei ole saanut itsestään irti sen enempää, vaan kiertelee sanomisissaan muiden selän taakse.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on esittänyt tiukan vastustavan kantansa tällaisiin partioihin. Muilla ministereillä näkyy olevan hankalampaa. Ulkoministeri Timo Soini (ps) tuomitsi rasistiset partiot, mutta käytännössä tämä näyttäytyy varsin kaksinaamaisena, kun hänen johtamansa puolueen paikallisvaikuttajan annetaan kaikessa rauhassa pelehtiä avoimen rasistista agendaa ajavan Soldiers of Odin -katupartiojärjestön johtotehtävissä ja julistaa liikkeen muukalaisvastaista agendaa.

Monet puolustelevat Soldiers of Odinin kaltaisten äärijärjestöjen toimia sillä, että keneltäkään ei voi kieltää kävelemistä kaduilla. Se on ihan totta. Myös väkivaltarikostaustaisilla rasisteilla on vapaus liikkua kaupungissa kuin kenellä tahansa meistä. Se on täysin laillista.

Laillisuus ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö jotakin toimintaa voisi paheksua. Veroparatiisiketkut toimivat usein täysin laillisesti, mutta heidän toimensa on aivan sopivaa tuomita julkisesti ei-toivottaviksi. Samoin pitäisi pystyä tekemään niiden kohdalla, jotka naamioivat rasististen tavoitteidensa ajamisen turvallisuudesta huolehtimiseksi.

Sellaisille katupartioille voimme sanoa, että emme halua teitä kaduillemme, vaikka laillista estettä toiminnallenne ei olekaan. Väkivaltarikollisten rasististen katujengien tarjoamalle suojelulle voimme sanoa napakasti ei kiitos.

Sipilä sekoitti joko tahallisesti tai tahattomasti rasistiset katupartiot lasten kouluun saattelemiseen ja muuhun arkipäiväiseen. Nämä asiat pitää pystyä erottamaan toisistaan. Kukaan tuskin on sitä mieltä, että yhteisöllisyys, vapaaehtoistyö tai toinen toisistamme huolehtiminen olisivat huonoja asioita. Mikään tasapuolisuuden periaate ei kuitenkaan velvoita hyväksymään ihan mitä hyvänsä noiden sinänsä kunnioitettavien toimien piiriin, vaikka niitä sellaisina yritettäisiinkin markkinoida.

Puolueiden puheenjohtajat ja muut keskeiset vaikuttajat ovat virallisten asemiensa lisäksi arvojohtajia. Hajanaisessa tilanteessa arvojohtajuutta tarvitaan; sen ei saa antaa livetä lisää hajanaisuutta aiheuttaville opportunisteille.

Soinin on kauniiden sanojen lisäksi näytettävä myös käytännössä, mikä hänen puolueensa linja on. Sipilän on pystyttävä tekemään itsensä, puolueensa ja hallituksensa kanta asiasta selväksi.

Pitkiä sepustuksia tämä ei vaadi. Yhden tviitin mittainen kannanotto kertoo tarpeellisen.

Yhteisöllisyys ja vapaaehtoistyö ovat hyviä asioita. Rasististen katupartioiden palveluksille sanon #eikiitos.

Saa tuota käyttää muutkin: mitä useampi asian sanoo julki, sitä kuuluvammin meidän tavallisten suomalaisten kanta tulee selväksi.

Päivitys 13.1.2016 klo 13.30:
Pääministeri Juha Sipilä täsmensi kantaansa pian tämän kirjoituksen jälkeen julkaistussa Ylen jutussa sanomalla, että hänen mielestään ulkomaalaisvastaisia katupartioita ei tarvita.

Päivitys 13.1.2016 klo 17.20:
Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Alexander Stubb tuomitsee rasistiset katupartiot jyrkästi. Hän väläyttää jopa niiden kieltämistä. Stubb kertoo Ylelle, että hallitus kokoontuu keskustelemaan asiasta ja selvittää, että partioiden kieltäminen lain puitteissa mahdollista.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Yle: Pääministeri Sipilä katupartioista: Keskustelu saanut liian suuret mittasuhteet (12.1.2016)

Jari Lindström: Vastaan tai en, sitä tulkitsen (8.1.2016)

MTV: Orpo huolissaan poliisin resursseista – ”Suomen turvallisuusympäristö muuttunut” (12.1.2016)

Yle: Ulkoministeri Timo Soini katupartioista: ”Mitään tunnuksia ei tarvitse olla” (12.1.2016)

Iisalmen Sanomat: Odinin soturit kohta kaduilla Iisalmessa (11.1.2016)

Iisalmen Sanomat: Kyyrö: Suomen tehokkain katupartio (12.1.2016)

Yle: Sipilä tuomitsi ulkomaalaisvastaiset katupartiot: ”Niitä ei tarvita” (13.1.2016)

Yle: Stubb: Hallitus keskustelee katupartioiden kieltämisestä (13.1.2016)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X