Maahantunkeutujat teurastavat totuuden

Jaa artikkeliTilaa Seura
Dosentti Johan Bäckman suhtautuu niin sanottuun valtamediaan kriittisesti.

Dosentti Johan Bäckman suhtautuu niin sanottuun valtamediaan kriittisesti.Vaarallisimmat maahantunkeutujat vääristelevät tietoa. Siitä hyötyy moni.

Valtamedia valehtelee ja vääristelee. Viranomaiset pimittävät tietoa.

Tähän uskoo tällä hetkellä jo aika moni. Eikä ihme. Tuota sanomaa on nimittäin julistettu Suomessa aktiivisesti jo pitkään. Sosiaalinen media on mahdollistanut salaliittoteorioiden ja totutusta poikkeavan historian levittämisen suurille massoille.

Kampanja on ollut toimiva, sillä yhä useampi kyseenalaistaa koko vallitsevan järjestelmän. Hourupäisimmät uskovat, että kaiken taustalla on jokin mystinen ikiaikainen salaliitto. Sirpaloituvasta totuudesta hyötyvät monet: se on eduksi taloudellista hyötyä hakeville roskasivustoille, sen avulla voidaan edistää erilaisia ideologisia tavoitteita – ja jopa suurvaltapolitiikkaa.

Koko homma kulminoituu huhuihin. Niitä on ollut ennen sosiaalista mediaakin, mutta nykyään huhujen levittäminen onnistuu aikaisempaa helpommin aikaisempaa suuremmalle yleisölle. Huhuja syntyy ihan itsestäänkin, ja tieto ihmiseltä toiselle siirtyessään muokkautuu. Niitä voidaan kuitenkin levittää myös tarkoituksella jonkin päämäärän saavuttamiseksi.

Ajan oloon huhut muuttuvat ihmisten mielissä totuuksiksi, ja pienistä tarinoista kasvaa suuri totuus, jota monet pitävät ainoana. Sillä ei ole tässä vaihtoehtoisessa historiassa merkitystä, että monet huhuista ovat olleet täysin tuulesta temmattuja.

Lopulta huhujen perusteella kirjoitetaan lakeja

Ihmisen mieleen jää jälki vääräksi todistetussa tapauksessa puhutusta raiskaajamutakuonosta, jonka hän alitajuisesti yhdistää seuraavaan vähänkään vastaavaan tapaukseen, jossa on jokin yhdistävä tekijä. Tämäkin tapaus voi olla valetta tai vahvistamatonta tietoa. Jossakin vaiheessa sattuu kuitenkin todistettavasti jotain vastaavaa, joka tulkitaan todisteeksi ihmisen jo valmiiksi arvelemasta ilmiöstä – ilmiöstä, josta valtamedian ja viranomaisten on koko ajan sanottu valehtelevan.

Ja sitten sama tapahtuu jonkin toisen asian kohdalla. Ja sitten käy niin, että viranomaiset valehtelevat, pimittävät tietoa tai ihan vain taitamattomuuttaan epäonnistuvat viestinnässä. Ja sitten käy niin, että niin sanottu valtamedia sortuu suoltamaan virheellistä tietoa.

Kun tarpeeksi kauan joka yhteydessä on toistettu, että valtamedia ja viranomaiset valehtelevat ja pimittävät tietoa, tulee myös tästä monien mielessä todistettu ilmiö, totuus. Aivan kuten raiskaajamutakuonosta. Tämä puolestaan avaa laajat menestymisen mahdollisuudet vaihtoehtoista, valheellistakin totuutta julistaville tahoille.

Tässä markkinaraossa on paljon mahdollisuuksia. Tarjoamalla yleisölle sitä totuutta, mitä se haluaa, voi tienata rahaa. Tai edistää poliittisia tai muita ideologisia tavoitteita.

Lopulta käy niin, että vaihtoehtoisiin todellisuuksiin hurahtaneet äänestävät keskuudestaan edustajia vaikutusvaltaisiin asemiin. Tämän jälkeen vaihtoehtototuuksia masinoivilla tahoilla on pompoteltavanaan ihmisiä, jotka päättävät siitä, minkälaisia lakeja säädetään.

Teuvo Hakkarainen pitää vaihtoehtomedian välittämää kuvaa totuudesta valtamedian versiota luotettavampana.

Vaihtoehtoinen oikeamielisyys

Suomen markkinoille vaihtoehtoista totuutta tyrkyttävät useat internetsivustot. Osaa ohjaa raha, osaa politiikka. Osa on niin taitamattomasti tehty, että vähänkään lukutaitoinen huomaa ne ensivilkaisulla roskaksi. Monet vaihtoehtototuuksiin uskovat eivät kuitenkaan ole järin lukutaitoisia. Heihin vaikuttaa uppoavan mikä hyvänsä, kunhan se vain osuu heidän jo valmiiksi omaksumaansa maailmankuvaan, joka puolestaan perustuu heidän mielissään totuuksiksi muuttuneiden huhujen suureen tarinaan.

Monet Suomen vaihtoehtototuusmarkkinoiden toimijoista operoivat täysin kotimaisin voimin. Useat niistä työntävät tietojaan kuitenkin ulkomailta. Tiedonvälityksen maahantunkeutujiin kuuluu MV-lehden kaltaisia törkysivustoja, mutta niiden joukossa häärii myös Venäjän valtio.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnon harjoittamaa politiikkaa tukevat toimijat iskevät niille markkinoille, jotka muukalaisvihamieliset sivustot ovat avanneet. Kun ihmiset on taivuteltu uskomaan, että viranomaiset ja valtamedia valehtelevat, on jopa helppoa luoda kuvaa Venäjän aggressiivisen politiikan oikeamielisyydestä: sehän näyttää kohdistuvan esimerkiksi niitä muslimeita vastaan, jotka vaihtoehtomedia on pitkällä rummutuksella demonisoinut.

Usein Putin-mielisten toiminnassa on kyse silkasta propagandasta, minkä kuka hyvänsä vähänkään lukutaitoinen huomaa. Mutta, kuten mainittua, lukutaito ei ole vaihtoehtototuuksiin hurahtavien joukossa monestikaan kovin kaksista.

Mitä asialle sitten voi tehdä?

Viranomaisten ja niin sanotun valtamedian täytyy pitää huolta luotettavuudestaan. Niiden ei pidä antaa hutiloinnillaan aseita virheitä hyötymistarkoituksessa kyttääville.

Viranomaisten tulee olla tarkkoja tiedotuksessaan. On oltava avoin ja viestien tulee olla selkeitä. Niin sanotun valtamedian tulee noudattaa omia periaatteitaan ja varmistaa, että faktat ovat kunnossa.

Vielä tärkeämpää on, että ihmiset oppivat lukemaan ja tulkitsemaan heille vyöryvää tietomassaa. Viranomaisten ja valtamedian viesteihin on syytä suhtautua kriittisesti, mutta tärkeää on myös tunnistaa ne maahantunkeutujat, jotka yrittävät muokata sitä kuvaa todellisuudesta, jonka me omin silmin näemme.

Suurin osa meistä kävelee kaduilla kaikessa rauhassa kokematta minkäänlaista uhkaa. Hysteria ja uhka syntyy niistä mielikuvista, jotka meihin iskostetaan – jos me vain suostumme ne omaksumaan. Ja kun me tarpeeksi vakaasti tähän uhkaan uskomme, me luomme ihan itse sellaisen epävakauden, joka muuttuu ennen pitkää sellaiseksi todelliseksi uhaksi, jonka me myös voimme ihan itse kaduilla kävellessämme nähdä.

Ja tästä on jollekin hyötyä.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

“Raiskaajamutakuonoista” tuli osa totuutta (8.8.2015)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X