Eristääkö Soini EU:n ja Venäjän toisistaan?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Soinin alkuperäinen kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0.

Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Soinin alkuperäinen kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0.Itärajan sulkeminen riippuu ulkoministerin onnistumisesta.

On mahdollista, että Suomi sulkee Venäjän vastaisen rajan. Se eristäisi Venäjää entisestään naapureistaan. Tämä lisäisi idän ja lännen välistä vastakkainasettelua. Se voi olla jopa Venäjän tavoite: ulkoisiin uhkakuviin perustuva Venäjän sisäpolitiikka nojaa siihen, että valtaapitävät saavat hääriä rauhassa, kun kansa yhdistyy pahoja juonivia ulkovaltoja vastaan.

Itärajan sulkeminen tarkoittaisi myös sitä, että EU kääntäisi selkänsä apua tarvitseville.

Tässä yhtälössä on avainasemassa kokematon ulkoministeri Timo Soini (ps). Hupsuja sutkauttelevasta populistista pitäisi sukeutua valtiomies, joka neuvottelee ulkosuhteiden umpisolmut auki.

”Joku Venäjän puolella tätä järjestelee”

Venäjältä saapuu Suomeen enenevässä määrin turvapaikanhakijoita. Vahvistamattomien väitteiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:llä on näppinsä pelissä. Asiasta on kertonut esimerkiksi STT:n haastattelema venäläinen rajavartija. Hänen mukaansa myös Venäjän rajavartiosto on mukana juonessa.

Timo Soini ei ainakaan suoraan syytä Venäjän valtiota, mutta hänen näkemyksensä kuitenkin on, että ihmissalakuljetus Venäjältä on ilmiselvästi järjestettyä toimintaa.

– Saimme siitä lisätietoa ja käsitys on se, että joku varmaan Venäjän puolella tätä järjestelee ja säätelee, Soini sanoi Suomen Uutisten mukaan.

Vielä elokuussa Venäjän rajavartioston toiminta sai ulkoministeri Soinilta suitsutusta.

– Venäjä hoitaa raja-asiansa sillä lailla kuin ne pitäisi kaikkien muidenkin hoitaa, Soini sanoi Iltalehden mukaan.

Ei hoida enää. Elleivät asialla ole suoraan valtiolliset toimijat, katsoo Venäjä vähintäänkin ihmissalakuljettajien operaatioita läpi sormien. Samoin tapahtuu Turkissa. Pakolaiskriisin suojissa häärivän ihmissalakuljetusbisneksen annetaan jatkua, vaikka maissa muuten ihmisten tulemista, menemistä ja olemista kontrolloidaan meikäläisestä vinkkelistä tarkasteltuna jopa mielivaltaisesti.

Päätös EU:n ulkorajan mahdollisesta sulkemisesta ei ole ulkoministerin vastuulla, mutta hänen onnistumisestaan paljolti riippuu, mihin ratkaisuihin Suomi lopulta päätyy. Samalla kaatuu Soinin vastuulle se, rupeavatko EU ja Venäjä katselemaan toisiaan muurin takaa.

Venäjä ei ole turvallinen maa

Ulkoministeri Soinin mukaan Venäjän vastaisen rajan sulkeminen on todellinen vaihtoehto. Toiset eivät enää miettisi, vaan toimisivat välittömästi. Yksi heistä on kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen, joka vaatii rajan sulkemista heti.

– Emme voi antaa EU:n ulkorajan, mikä on vastuullamme, vuotaa näin jos samaan aikaan arvostelemme Välimeren maita samasta, Heinonen linjaa.

Ongelmallista on se, että Venäjä ei ole kaikkinensa turvallinen maa. Vladimir Putinin valtakaudella kansalaisoikeuksista on tullut Venäjällä häilyvä käsite. Maassa esiintyy seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa vakavaa vainoa, joka vaikuttaisi olevan Venäjän valtion hyväksymää tai jopa tukemaa. Myös uskonnonvapaus ja sananvapaus ovat heikoilla kantimilla.

Ja niin edelleen.

Venäjältä on tullut ja tulee Suomeen ihmisiä, joilla on aidosti perusteltu syy hakea ja saada turvapaikka. Rajan sulkeminen edes siltä osin, että turvapaikanhakijat ajettaisiin yksin tein takaisin olisi inhimillisesti tarkasteltuna arveluttava ratkaisu: olot Venäjällä ovat sellaiset, että sieltä saapuvan turvapaikanhakijan ei voi katsoa olevan lähtökohtaisesti vailla tarvetta suojelulle.

Venäjän masinoiman tai aktiivisesti hyväksymän turvapaikanhakijavyöryn vuoksi suljettava raja estäisi vainottujen auttamisen. Tämä olisi äärettömän kova arvovalinta.

Parrasvaloissa Timo Soini

Avautuuko Venäjältä EU-alueelle eteläisen kanavan lisäksi toinen turvapaikanhakijoiden reitti? Venäjä ei sitä ainakaan kovin aktiivisesti näytä estävän, mikä pakottaa Suomen tekemään koko Euroopan unionin kattavia linjauksia. EU:n ytimestä kauas ajautunut maa joutuu hajanaisen hallituksen voimin vartioimaan valtioliiton ulkorajaa ja päättämään, linnoittautuuko EU katselemaan naapuriin muurin takaa.

Avainasemassa on EU-änkyrä ulkoministeri Soini. Hän sysää osavastuuta tilanteen ratkaisemisesta sisäministeri Petteri Orpolle (kok), pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, mutta nyt ollaan kuitenkin selkeästi ulkoministerin tontilla. Soinin onnistumisesta ulkosuhteiden hoidossa riippuu, mihin toimiin Suomi ja samalla EU rajansa suhteen ryhtyvät.

Viime kesänä arveltiin, että Soini valitsi ulkoministerin pestin arvokkaampana pidetyn valtiovarainministerin salkun sijaan siksi, että ei epäsuositut leikkauspäätökset eivät henkilöityisi häneen. Nyt Soiniin saattaa henkilöityä paljon enemmänkin kuin pienen maan harjoittama talouskuritus.

Timo Soini on kovassa paikassa. Hänen olisi onnistuttava toimessaan niin, että ihmisten ja talouden yhteistyö EU:n ulkorajan yli voi jatkua. Rajan sulkeminen merkitsisi Venäjän eristymistä entisestään. Se lisäisi Venäjän ja EU:n ja yleensä lännen välistä vastakkainasettelua. Suomesta olisi helppoa tehdä siihen syntipukki.

Jos Suomi sulkee rajan, on kysymys Soinin epäonnistumisesta. Näin on siitä huolimatta, että kukaan muu ei välttämättä onnistuisi hommassa yhtään sen paremmin.

Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Suomen Uutiset: Soini: Ihmissalakuljetus järjestettyä toimintaa Venäjän puolelta (23.1.2016)

Aamulehti: Venäläinen rajavartija liftasi suomalaisen kyytiin ja kertoi kummia turvapaikanhakijoista (23.1.2016)

Yle: STT: Venäläinen rajavartija kertoo FSB:n organisoivan turvapaikanhakijoita rajalle (23.1.2016)

Yle: Soini väläyttää kovia keinoja itärajalle – jopa rajan sulkeminen mahdollista (23.1.2016)

Iltalehti: Venäjällä vainotaan Jehovan todistajia (25.8.2015)

Amnesty: Sananvapaus ja ihmisoikeudet Venäjällä

Iltalehti: Soini Ylellä: Venäjästä otettava mallia – ”hoitaa raja-asiansa kuten muidenkin pitäisi” (23.8.2015)

Helsingin Sanomat: Venäläishomot hakevat entistä useammin turvapaikkaa myös Suomesta (20.1.2015)

Helsingin Sanomat: HS löysi Turkista ihmissalakuljettajien rannan – pakolaisten hätä pyörittää miljardien bisnestä (24.1.2016)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X