Näin meitä huijataan

Jaa artikkeli
Kuvakaappaus YouTubessa levitettävästä propagandavideosta.

Kuvakaappaus YouTubessa levitettävästä propagandavideosta.Videon voima on niin väkevä, että moni uskoo sen todistusvoimaan, vaikka ei olisi koko tallennetta edes katsonut. 

Vasemmistolainen väkivalta on parempaa. Aylan Kurdi kuoli, koska hänen isänsä halusi uudet hampaat. Muslimit mellakoivat Pariisissa. Näin meille väitetään. Ja mehän uskomme, jos todisteeksi esitetään oikein video.

Satakunta vuotta sitten amerikkalaiset keksivät ruveta väittämään, että yksi kuva vastaa vähintään tuhatta sanaa. Videossa kuvia on usein 25 jokaista sekuntia kohden. 25 000 sanaa per sekunti. Ei ihme, että video on niin tehokas viestinnän väline.

Ja meitä huijataan, koska me uskomme liikkuvan kuvan ja äänen yhdistelmään.

Isän pikajunan Facebook-sivulle linkitettiin  alkuviikosta video, jossa näkyi riehuvia ihmisiä. He olivat katkaisseet liikenteen, heittelivät autonrenkaita ja tuletkin oli tehty.

– Tätäkö suvakit haluavat Suomeenkin? videon linkittänyt uteli saatetekstissä.

Video saatteineen katosi, kun kysyin, että mahtoiko linkittäjä tarkoittaa taksikuskien lakkoa. Siitä tallenteessa nimittäin oli kysymys. Siinä näkyi mieltään osoittaneiden taksinkuljettajien toimia Pariisia ympäröivällä kehätiellä. Kuskeja kismitti muun muassa Uber-palvelun aiheuttamat kyytien vähenemiset.

Samaisesta tilanteesta on julkaistu video myös rasistisella vihasivustolla. Siinäkin yhteydessä varoitellaan, että sama voi olla edessä Suomessa.

Herkullista videossa on jakajien kannalta se, että lähikuvissa näkyy ihmisiä, jotka eivät ole vitivalkoisia. Näin ollen tallenne sopii mainiosti vihaa ja väkivaltaa lietsovien agendaan todisteeksi ulkomaalaisten pahuudesta.

YouTubessa joku videon riehuvista taksikuskeista julkaissut väittää siekailematta, että kyse on muslimimaahanmuuttajista. Kommenteissa väite oikaistaan, mutta kuinkahan moni videon katsonut niitä kommentteja lukee?


Usko liikkuvan kuvan todistusvoimaan on niin väkevä, että pelkällä videon otsikolla saadaan hyväuskoiset taivuteltua uskomaan vääristeltyjä tai täysin perättömiä väitteitä. Suomessa paras esimerkki tästä on väite siitä, että nykyinen kansanedustaja Li Andersson (vas) olisi sanonut oikein televisiossa, että vasemmistolainen väkivalta on parempaa kuin äärioikeiston.

Tarina kiertää vuodesta toiseen, vaikka se kuinka monta kertaa oikaistaisiin. Ken sen todenperäisyyttä rohkenee epäillä, saa äkkiä eteensä todisteeksi videon – videon, joka todistaa, että Andersson ei puhu väitetysti, vaan sanoo vasemmistolaisen väkivallan olevan erityyppistä ja päälle vielä tuomitsee kaiken poliittisen väkivallan.

Mutta kukapa niitä jorinoita jaksaisi kuunnella. Videon otsikko sanoo, että Vasemmistolainen väkivalta on vaan parempaa, joten tottahan sen on silloin oltava niin, kun kyseessä on oikein video. Eihän sitä silloin tarvitse katsoa tai varsinkaan kuunnella.

Syksyllä maailma herkistyi, kun kuva Turkissa hukkuneesta 3-vuotiaasta syyrialaispojasta Aylan Kurdista levisi kaikkialle. Hän oli perheineen pyrkinyt lukemattomien muiden tavoin meren yli Kreikkaan, mutta menehtynyt matkalla. Hiekkarannalla kasvot maata kohti makaavasta elottomasta pojasta tuli pakolaiskriisin symboli.

Ja tähän tarttuivat myös muukalaisvihamieliset. He maalasivat kuvasta todisteen kaikkien pakolaisten ahneudesta ja sitä myöten pahuudesta. He syyttivät kuolleen pojan isää. He väittivät, että Aylan Kurdi kuoli, koska hänen isänsä halusi Eurooppaan saadakseen ilmaiseksi uudet hampaat. Todisteeksi tästäkin tarjoiltiin video, jonka otsikossa väite esitetään.

Itse videossa ei näin sanota, mutta kukapa sitäkään videota katselisi tai kuuntelisi: kun asia selvästi seisoo otsikossa, niin tottahan sen on oltava: onhan kyseessä oikein video.

Vastaavia esimerkkejä on lukemattomia.

Onko tämä totta?

Muukalaisvihamielisen propagandan vakiintunut toimintamuoto on suoltaa julki niin paljon materiaalia, että kenenkään aika ei riitä kaikkien perättömien väitteiden alasampumiseen. Videomuodossa esitetyt valheet ovat erityisen raskaita, koska niiden katsominen vie huomattavasti enemmän aikaa kuin usein lyhykäisten uutismaisten tekstien lukeminen.

Mutta niihin on syytä suhtautua yhtä epäillen kuin muuhunkin meille syötettyyn. On syytä kysyä, mitä videolla todellisuudessa näkyy, kuka sen on kuvannut ja miksi, missä ja milloin video on kuvattu, ja eritoten: mikä on videon valmistajan ja julkaisijan motiivi.

Propagandaa, vääriä ja vääristeltyjä tietoja rummutetaan taukoamattomasti. Niillä muutetaan asenteita niin, että vaikutus ulottuu jopa lainsäädäntöön.

Maanantaina alkaa Sanomalehtiviikko. Tänä vuonna viikon teemana on median luotettavuus ja lähdekritiikki. Onko tämä totta? pohditaan kouluissa ja oppilaitoksissa.

Sitä samaa olisi paikallaan pohtia meistä jokaisen. Kysymys näyttää unohtuvan aika usein myös kansanedustajilta ja muilta päättäjiltä; siinä hanakasti he uskovat ja jopa itse levittävät ilmiselvää propagandaa.

Sori siitä on aika valju vastaus, jos ihmisviha kirjoitetaan lakiin sen vuoksi, että lainsäätäjät ovat typeryyttään nielleet pureksimatta heille syötetyn roskapuheen.

Kuva: Kuvakaappaus YouTubessa levitettävästä propagandavideosta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Iltalehti: Uber-raivo leimahti Pariisissa – liki 20 taksikuskia pidätettiin (26.1.2016)

Sanomalehtiviikko 2016

The Phrase Finder: A picture is worth a thousand words

Niko Peltokangas: Suosituin Li Andersson -meemi olikin trollaus (9.10.2015)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Tässä unohdetaan nyt kertoa että suurin osa taxi-mellakoijista on tummaihoisia, ehkä iso osa muslimeja.
Eihän se merkitse mitään?
Eihän faktoilla ole mitään merkitystä?
2)
Miksi Korhonen ei ihmettele miksi palkatut journalistit eivät selvitä miksi ihmiskauppaa sallitaan merellä ja oliko kuolleen lapsen isä ihmiskauppias? Faktat eivät korhosta ja toimittajia kiinnosta.

”…ehkä iso osa muslimeja” tyyppiset ”faktat” ovat näytelleet maahanmuuttokeskustelussa liiankin suurta osaa ja siksi se näyttää siltä kuin näyttää. Jos tummaihoiset überistä turhautuneet taksikuskit mellakoivat siksi, että ovat tummaihoisia, eivätkä siksi, että ovat überistä turhautuneita, niin miksi valkoihoiset taksikuskit sitten mellakoivat?

Mitä Tuomas sanoi ja: Sitä on kyllä selvitetty niin journalistien kuin eri tason viranomaistenkin toimesta, että miksi esimerkiksi Turkki sallii salakuljettajien toimia niinkin rauhassa kuin he toimivat. Aylan Kurdin tapausta tutkittiin jo syksyllä hyvin monelta kantilta. Hyvin todennäköisesti hänen isänsä ei ollut ihmissalakuljettaja. Vihaa tirskuvat lähteet väittävät tietysti muuta, mutta niiden todistukset vaikuttavat perustuvan enemmän tarkoitushakuiseen arvailuun.

Niinpä, tämä Uder-kahina on useissa foorumeilla tuttu. Toimittajan/kirjoittajan kannalta ikävä piirre vain on se, että näitä ihan oikeita muslimien riehumisia muun muassa Australiassa ja Euroopan eri maissa on videoitu jopa heidän itsensä toimesta noin niin kuin hengennostatuksen takia. Onko se sitten vihasivuston tunnusmerkistön täyttävä asia, kirjoittaja voi itse miettiä sitä jos haluaa

Ilmeisesti niitä ”ihan oikeita” riehumisia ei ole sitten ollenkaan tarpeeksi, kun niitä pitää jatkuvasti keksimällä keksiä lisää. Tosin eipä sillä tavalla syntyisi kuvaa mistään ihan jatkuvasta ja kiihtyvästä riehumisesta, jos todennettavissa olevissa tapauksissa pysyttäisiin. Paniikin lietsominen vaatii enemmän, ja siihen tarpeeseen tällä disinformaatiotehtailulla vastataan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X