Väyrynen hotkii Soinin herkut

Jaa artikkeliTilaa Seura
Paavo Väyrynen. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.

Paavo Väyrynen. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.Paavo Väyrynen sukeltaa puolueellaan irtopistepallomereen. Erityisesti suurpersu Soinin olisi syytä olla huolissaan.

Kepuänkyrä Paavo Väyrynen osui herkkuhyllylle. Vanhan opportunistin kantti ei kestänyt kävellä ohi. Oli liian hyvä tilaisuus kokeilla vielä kerran.

Väyrynen täyttää tänä vuonna 70. Hän on vanha mies. Presidenttiä hänestä ei tullut, mutta muuten hän on saavuttanut politiikassa liki kaiken.

Useimmat antaisivat tuossa vaiheessa jo olla. Väyryselläkin eläkepäiville riittäisi kosolti puuhasteltavaa. Hänellä on iltapuhteiksi muitakin bisneksiä kuin politiikka. Tilaisuus on kuitenkin liian otollinen, jotta vireä vanhus viitsisi edes yrittää etsiä itsestään nöyryyden jättää sitä hyödyntämättä.

Näistä aineksista syntyy Kansalaispuolue – kunhan kannatuskortit on kerätty, mikä on Väyrysen kohdalla pelkkä muodollisuus.

Huteran pallin kiskoja

Persut ovat myyneet perseensä ja keskusta lipunut Sipilän johdolla vähintäänkin kokoomuksenkin rinnalle äärioikeaan. Kummankin puolueen kannattajissa on niitä, jotka eivät sellaisesta tykkää. Heidän kannatuksensa varaan Väyrynen laskee perustaessaan ikioman puolueen.

Väyrysen esittämät linjaukset repivät suorastaan avoimesti kepun ja persujen touhuun pettyneitä. Erityisesti jälkimmäisille tämä on pahempi juttu, koska veto kohdistuu rasistien lähdettyä niihin harvoihin vielä jäljelle jääneisiin, jotka ovat pitäneet suurpersu Timo Soinia parhaana toivona EU:ta vastaan. Kannatuksensa pitkälti menettäneen puolueen puheenjohtaja istuu ulkoministerinä huteralla pallilla, jota Väyrynen kiskoo nyt kaksin hänen altaan.

Ero yhteisvaluutta eurosta, vähemmän oikeistolainen talouspolitiikka, itsekkäämpi Venäjä-politiikka, vähemmän Helsinki-keskeinen politiikka, Nato-vastaisuus ja jopa tiukempi maahanmuuttopolitiikka ovat irtopisteiden pallomereen sukeltavan Väyrys-puolueen keskeisiä teesejä. Täsmälleen samoihin aseisiin tarttuisi Timo Soini, ellei olisi itse hallituksessa. Väläytteleepä Väyrynen jopa suoraa demokratiaakin, jolla mukaan saadaan kiskottua pikkupuolueissa puuhastelleita.

Keskustankin kannatuksesta Väyrynen syönee siivun, mutta tapakepulaisia on niin paljon, että mikään kuolinisku se ei puolueelle ole. Toisin on perussuomalaisilla. Kun Väyrynen saa liikkeensä liitoon ja jos ja kun persujen rasistisiipi irtautuu lopullisesti Soinin varjosta, saattaa nakkimukimies olla puolueessaan pian yhtä yksinäinen kuin Väyrynen on vielä toistaiseksi omassaan.

Opportunisti ei toimi hyvissä ajoin

Väyrysellä on kannatusta. Viime kevään eduskuntavaaleissa melkein 7000 lappilaista uskoi häneen, vaikka vanhat metkut tiedetään hyvin. Jälleen kerran monen muun kohdalla olisi tulkittu poliitikon pettäneen äänestäjänsä, mutta Väyrysellä on varaa haistattaa heille pitkät ja jättää ottamatta vastaan paikka, johon hänet valittiin.

Väyrynen ilmoitti, ettei lähdekään eduskuntaan. Hänen tilalleen nousi Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä (kesk). Hän erosi tehtävästä pari viikkoa sitten, koska tilalle ei meinannut millään löytyä sijaista. Ajatuksena oli, että vakituinen paikka saattaisi houkutella paremmin. Nyt Väyrynen ilmoittaa, että hän ottaa sittenkin jossakin vaiheessa vastaan eduskuntapaikkansa, kun on tullut selväksi, että Kärnällä ei ole enää työpaikkaa, johon palata. Mikko Kärnä toki itse vakuuttelee, että ei harmita ollenkaan.

– Minusta ja tulevaisuudestani ei edelleenkään kenenkään tarvitse olla huolissaan, vaan tiedän, että Paavo pitää minut hyvissä ajoin tietoisena omista mahdollisista ratkaisuistaan, Kärnä kirjoitti Facebookissa.

Melkein saattaisi kuvitella, että Kärnä puhuu jostakin ihan muusta Paavosta: Väyrynen ja hyvissä ajoin samassa lauseessa ovat historiallisesti liki yhtä absurdi yhdistelmä kuin keskustapuolue ja pidetyt vaalilupaukset. Opportunisti Väyrynen ei toimi hyvissä ajoin, vaan silloin, kun on paras hetki toimia.

Ovela ketku

Väyryselle täytyy nostaa hattua, sillä harvalla on otsaa mennä ja tulla eduskuntaan mielensä mukaan ja milloin minkäkin puolueen riveistä, kuten Väyrynen tekee.

Lisäksi täytyy ihastella Väyrysen taitoa varmistaa näkyvyys jatkossakin. Hän ilmoittaa, että ei aio erota keskustan paikallisyhdistyksestä. Tämä pakottaa puolueen joko antamaan julkimyyrän nakertaa perustuksiaan tai sitten ryhtymään erottamisprosessiin, jonka Väyrynen kyllä osaa valjastaa ja venyttää julkisuuden maksimoimiseksi.

Aivan erityisen huomion ansaitsee Väyrysen silmä näennäisesti pikkujutuille. Hän kertoo jatkavansa keskustan paikallisyhdistyksessä Keminmaalla, vaikka on täsmälleen tietoinen siitä, että paikallisia moinen ärsyttää. Väyrysen nimi pysyy huulilla, kun ihmiset rientävät korjaamaan, että se on Keminmaassa, ei -maalla.

Ovela ketku. Vielä kerran, Väyrynen.

Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Wikimedia CommonsCC BY-SA 3.0.

Lue myös:

Persut myivät perseensä (14.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Seura: Paavo Väyrynen ponkaisi taas esiin – lue Seuran henkilökuva tästä ikiliikkujasta (4.2.2016)

Paavo Väyrynen: Kansalaispuolue täydentää edustuksellista demokratiaa (5.2.2016)

Paavo Väyrynen: Vapaus valita (4.2.2016)

Mikko Kärnän Facebook-päivitys (4.2.2016)

Mikko Kärnän Facebook-päivitys (18.1.2016)

MTV: Uuden puolueen perustanut Väyrynen: Olen Kekkonen, joka etenee sateessa ja myrskyssä (5.2.2016)

Yle: Perussuomalaisiin pettyneistä suurin osa nyt nukkuvien puolueessa (5.2.2016)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X