Vieläkö monikulttuurisuus on rikkaus, Alexander Stubb?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Stubbin linja kyseenalaistetaan kokoomuksessa julkisesti. Alexander Stubbin kuva: Magnus Fröderberg / Nordic Co-operation website (norden.org). CC BY-NC-SA 4.0.

Stubbin linja kyseenalaistetaan kokoomuksessa julkisesti.Antaako Alexander Stubb puolueensa vajota perussuomalaisen vihapolitiikan apuriksi? Uskaltaako heikko johtaja tulpata puolueesensa lipumisen patamustasta sinimustaksi?

– Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muuta, kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Alexander Stubb tviittuili viime heinäkuussa.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra on toista mieltä. Häntä puheenjohtajan puheet hävettävät.

– Meillä kokoomuksessa on myös vastakkaisia näkemyksiä. Jotkut ovat nielleet monikulttuurisuusideologian madon koukkuineen päivineen. Ihan hävettää tunnustaa, että näin on, Kopra linjasi eilen kaupunkilehti Imatralaisessa.

Stubbin kesäinen tviitti otti kantaa perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen kohuttuihin kirjoitteluihin. Immonen ennakoi tuolloin Suomeen sisällissotaa ja julisti monikulttuurisuuden vastaista taistelua. Puoli vuotta myöhemmin asenneilmapiiri Suomessa ja myös Stubbin puolueessa on muuttunut niin, että kokoomuskansanedustajakin voi tulla kaapista ja ilmoittautua taistelemaan Immosen rinnalla.

Kopran ulostulon perussuomalainen sävy ei jäänyt huomaamatta. Koko ajan sinimustemmaksi muuttuvan persuleirin kansanedustaja Jani Mäkelä (ps) ylisti vielä toistaiseksi patamustan kokoomuksen Kopran sanoja.

– On hienoa, että järki alkaa voittaa (tai edes herätä) muissakin hallituspuolueissa, Mäkelä tviittasi.

Hyssyttelijät hyväksyvät hiljaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini vakuuttelee, että hänen puolueensa ei ole rasistinen. Käytännössä Soini kuitenkin antaa ääripään mellastaa puolueessaan mielensä mukaan. Harjauspuheista huolimatta Olli Immoselle ei koitunut sotahuudoista mitään konkreettisia seuraamuksia, ja nyttemmin persukansanedustajia esiintyy jopa rasististen lietsontatilaisuuksien vetonauloina.

Vielä kesällä Alexander Stubb vaikutti ottavan tiukan linjan. Hän muistutti hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan Suomi on avoin ja kansainvälinen, kieliltään ja kulttuuriltaan rikas maa. Stubb julisti, että hän itse ja kokoomus hallituspuolueena ovat sitoutuneet työskentelemään tämän vision eteen.

Tuolloin kysymyksessä oli piikki Immos-kohun keskellä riutuneille perussuomalaisille. Se oli helppo tulkita vaatimukseksi pistää Immosen kaltaiset ojennukseen.

Toisin kävi. Perussuomalaisten fundamentalistien kieli käy koko ajan kovemmaksi. Keskitysleiripuheita ei vaivauduta enää edes kunnolla peittelemään. Tältä osin kokoomus ja myös pääministeripuolue keskusta ovat antaneet hallituskumppanilleen vapaat kädet.

Hyssyttelyn ilmapiirissä julkiselle muukalaisvihamielisyydelle haetaan rajoja nyt myös kokoomuksessa. Esimerkiksi kansanedustaja Wille Rydman (kok) on toistellut aiemmin lähinnä europarlamentaarikko Jussi Halla-aholta (ps) tuttuja teesejä ja haukkunut muun muassa monikulttuurisuutta ideologiseksi huijaukseksi.

Heikoilla johtajilla pyyhitään pöytää

Siinä missä Wille Rydmanin linjaukset edustavat nurkkakuntaisuutta yleisemmällä tasolla, uskaltaa hänen kansanedustajakollegansa Jukka Kopra iskeä suoraan puheenjohtaja Stubbiin.

Eikä ihme: Stubbin asema on kokoomuksessa olennaisesti heikentynyt. Esimerkiksi syksyn sote-kriisi päättyi Stubbin ja kokoomuksen osalta nöyryyttävään tappioon, kun keskusta jyräsi maakuntamallinsa läpi, eikä kokoomus saanut vastineeksi yhtään mitään. Puolueen kannatus on laskenut. On jopa arveltu, että valtiovarainministeri saisi ensi kesän puoluekokouksessa lähtöpassit puheenjohtajan paikalta.

Heikon johtajan auktoriteetti on helppo kyseenalaistaa: hänen on oltava mielin kielin joka suuntaan, jos meinaa paikkansa pitää. Saman on joutunut toteamaan Timo Soini, jolla ei ole oikein varaa kannatuksensa menettäneessä puolueessa asettua poikkiteloin yhdenkään tukijan kanssa, vaikka tämä mitä ajaisi.

Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muuta ei oikein enää riitä. Nyt pitäisi Stubbilla ruveta olemaan vähän muutakin. Nyt pitäisi löytyä voimia vetää puolueen linjoja ja kertoa, onko kokoomuskaan enää sitoutunut hallitusohjelman kirjauksiin.

Nyt nähdään, onko Stubbilla taitoa, voimaa ja halua ruveta tulppaamaan puolueessaan kytevää umpimielisyyttä vai vajoaako kokoomus Soinin hiljaisesti tukeman perussuomalaisen vihapolitiikan apuriksi.

Alexander Stubbin kuva: Magnus Fröderberg / Nordic Co-operation website (norden.org)CC BY-NC-SA 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Immosen taistelu tarkoittaa taistelua (28.7.2015)

Vanhanen paljastaa: kokoomus ei saanut sote-sovusta mitään (8.11.2015)

Aiheesta internetissä:

Imatralainen: Kansanedustaja Kopra rikollisista turvapaikanhakijoista: Leima takapuoleen ja ulos maasta (21.2.2016)

Alexander Stubbin tviitti (25.7.2015)

Olli Immonen: Turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeutta rajoitettava (2.2.2016)

Yle: Ulkoministeri Timo Soini katupartioista: ”Mitään tunnuksia ei tarvitse olla” (19.1.2016)

Wille Rydmanin Facebook-päivitys (19.1.2016)

Alexander Stubbin Facebook-päivistys (26.7.2015)

Jani Mäkelän tviitti (21.2.2016)

Iltasanomat: Soini astuu julkisuuteen IS:n erikoishaastattelussa: ”Immonen harjataan siellä huolella” (27.7.2015)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X