Lapsisaikuttaja lamauttaa, byrokratia tappaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Byrokratia tappaa?

Byrokratia tappaa?Kukaan ei kuole enää koskaan, jos turkulaisten kokemuksista otetaan terveydenhuollossa laajemminkin oppia.

Pienestä se on kiinni.

Sairastuneen lapsen vanhempi ei saa enää Turussa neuvolasta sairauslomalappua puhelimitse. Turun Sanomien mukaan vuosikymmeniä vanhasta käytännöstä on luovuttu, ja jatkossa saikut on haettava terveysasemalta.

Tämä vapauttaa ilmeisesti merkittävästi voimavaroja neuvoloiden ydintehtäviin.

– Muutaman päivän kokemuksella huomaa, että nyt neuvoloissa pystytään tekemään ihan eri tavalla ehkäisevää terveydenhuoltoa, johon meidät on palkattu, ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila sanoo Turun Sanomille.

Turun Sanomien mukaan neuvoloissa on kirjoiteltu noin 750 sairauslomatodistusta vuodessa. Se tarkoittaa keskimäärin reilut kaksi todistusta päivässä. Turun verkkosivujen mukaan kaupungissa on yhteensä 18 neuvolaa. Näin ollen saikkunakki on osunut yksittäiseen neuvolaan keskimäärin noin joka yhdeksäs päivä. Useimmissa Turun neuvoloissa työskentelee useita terveydenhoitajia, joten keskimäärin yksittäisen työntekijän kohdalle saikkulapun kirjoittamista ei ole näiden lukemien valossa osunut edes joka kuukausi.

Tämä taakka kuitenkin ilmeisesti lamautti Turun neuvolapalvelut niin, että siitä vapauttaminen mahdollistaa ehkäisevän terveydenhuollon ihan eri tavalla.

Pienestä se on kiinni. Mikäli kansakunnan terveyttä pystyttäisiin yleisemminkin vaalimaan ihan eri tavalla näin pienillä teoilla, niin jo vain asiaan kannattaisi perehtyä hyvin tarkasti. Ja perehtyessä voisi olla viisasta etsiskellä turhempienkin papereiden kirjoittamisvelvollisuuksia kuin sairaiden lasten vanhempien saikkulaput.

Jos aivan yleisesti terveydenhuollon loputonta byrokratiaa ja monimutkaista, tehotonta ja sekavaa kaiken kirjaamista sinne ja tänne järkeistettäisiin ihan suunnitelmallisesti, vapautuisi voimaveroja ennaltaehkäisevään työhön Turun esimerkin valossa varmasti siinä määrin paljon, ettei täällä enää kukaan kuolisi koskaan.

Jos jo harvakseltaan häiriköivä lapsisaikuttaja lamauttaa, niin siinä tapauksessa byrokratia yleisemmin tappaa ja paljon.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Turun Sanomat: Neuvolat eivät enää kirjoita sairauslomalappuja (4.3.2016)

Turun neuvolat (viitattu 4.3.2016)

 Turun neuvoloiden vastuualueet kaduittain (viitattu 4.3.2016)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X