Lapsilisiä viedään jälleen leikkuriin – kotihoidon tukikin kiikarissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lapsilisiä ollaan jälleen leikkaamassa. Kokoomuksesta tähyillään jo kotihoidontukeakin.

Lapsilisiä ollaan jälleen leikkaamassa. Kokoomuksesta tähyillään jo kotihoidontukeakin.Lapsiperheet ovat jälleen joutumassa leikkausten kohteiksi. Kokoomuksesta ollaan jo varovaisesti hivuttautumassa kotihoidontuenkin kimppuun. Keskustalle se oli aiemmin pyhä, mutta muutenkin perheet hylänneelle puolueelle ei olisi enää suuri askel luopua siitäkin periaatteesta.

– Pienten lasten äitinä ja päättäjänä voin sanoa, ettei hallituksen perhepolitiikkaa hiekkalaatikoilla ymmärretä, kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk) sanoi.

Tuolloin elettiin kevättä 2014. Oppositio teki välikysymyksen, jossa arvosteltiin voimakkaasti muun muassa kokoomuksen ja sosialidemokraattien johtaman hallituksen päätöstä leikata lapsilisiä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi, että lapsilisien leikkaaminen oli ollut hallituksen kehysriihen karkein virhe. Välikysymys ei menestynyt, ja leikkaukset toteutettiin.

Vuosi välikysymyksen jälkeen Vehkaperän puolue keskusta nousi Juha Sipilän luotsaamana uuden hallituksen johtoon. Edellisen hallituksen tekemiä lapsilisäleikkauksia ei peruttu. Päinvastoin keskusta riensi heti ensitöikseen leikkaamaan niitä vielä lisää määräämällä niiden arvon romahtamaan poistamalla niiden indeksikorotukset pysyvästi.

Nyt, vajaata vuotta myöhemmin, keskustajohtoinen hallitus on jälleen menossa perheiden kukkarolle. Mirja Vehkaperä ei ole varmaankaan paljoa hiekkalaatikoilla viime aikoina notkunut tai sitten hän ei vain välitä siitä, että ei tämän hänen puolueensakaan johtaman hallituksen perhepolitiikkaa siellä ymmärretä sen paremmin kuin edellisenkään.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Sipilän hallitus kaavailee pistävänsä lapsilisät verolle. Tämä tarkoittaisi suoraa leikkausta lapsiperheiden käytettävissä oleviin rahoihin, vaikka lapsilisäsummaa ei sinänsä leikattaisikaan.

Vielä suorempi leikkaus olisi niin ikään suunniteltu muutos, jolla poistettaisiin lapsilisien porrastus. Nyt yhtä lasta kohti maksettu lisä on viidenteen lapseen saakka sitä suurempi, mitä useampi lapsi perheessä on. Tätä kaavaillaan poistettavaksi.

Aiemmin on esitetty lapsilisäuudistusta, jossa maksettavaa summaa korotettaisiin niin, että verotuskaan ei pienentäisi pienituloisimpien perheiden käyttöön jäävää rahamäärää. Helsingin Sanomien jutussa ei ainakaan mainita, että tämänhetkinen suunnitelma pitäisi moista sisällään. Muutenkaan minkään tuen korotus ei vaikuta kovin todennäköiseltä hallituksen tähän mennessä antamien näyttöjen perusteella.

Keskusta teki Smolnassa arvovalinnan

Lapin Kansa kertoo, että keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Elsi Katainen ja Markus Lohi kiistävät jyrkästi Helsingin Sanomien tiedot kaavailluista lapsilisäleikkauksista.

– Lapsilisiin puuttuminen torjuttiin jo vuosi sitten Smolnan hallitusneuvotteluissa. Tämä oli ja on edelleen Keskustalle arvovalinta, Lohi sanoo Lapin Kansan mukaan.

Lohi viittaa niihin samaisiin hallitusneuvotteluihin, joiden tuloksena keskusta itse asiassa päätyi leikkaamaan lapsilisiä lakkauttamalla indeksikorotukset kokonaan. Keskusta teki jo tuolloin sen arvovalinnan, että lapsilisät ovat kuin ovatkin leikattavissa ainakin silloin, kun homma pystytään naamioimaan. Verollepano ja porrastuksen poistaminen ovat juuri niitä temppuja, joilla tämä voidaan toteuttaa.

Tämän lisäksi hallitusohjelmaan on listattu vielä joukko ehdollisia lisäsäästöjä. Niihin kuuluu lapsilisiin kohdistuva peräti 120 miljoonan euron leikkaus. Tästä sovittiin Smolnassa. Keskusta puolueena ja Elsi Katainen ja Markus Lohi henkilökohtaisesti tekivät tämän hallitusohjelman hyväksyessään sen arvovalinnan, että lapsilisiä toden totta voidaan leikata – eikä edes vain yhtä kertaa.

Ennen oli ennen

Keskusta porskutti vaalivoittoon viime vuoden vaaleissa pitkälti lapsia ja perheitä kosiskelleen oppositiopolitiikan turvin. Perheiden puolustaminen oli puolueelta harkittu ja johdonmukaisesti toteutettu oppositiopolitiikan linjanveto, joka tehtiin Juha Sipilän noustessa puheenjohtajaksi vuonna 2012.

Puolueen pää-äänenkannattaja Suomenmaa listasi Sipilän kruunanneen puoluekokouksen perhepoliittisessa kannanotossa asetettuja tavoitteita. Niitä olivat muun muassa taata perheille riittävä perusturva ja löytää lapsiperheköyhyyteen lääkkeet ja että lääkkeitä olisivat esimerkiksi lapsilisien indeksijäädytyksistä luopuminen ja kotihoidontuen korottaminen peruspäivärahan tasolle, kun lapsi on alle 1,5-vuotias. Pienimmät vanhempainetuudet keskusta vaati nostettaviksi työttömyysturvan tasolle.

Nyt tästä kertovaa juttua ei enää Suomenmaan nettisivuilta syystä tai toisesta löydy. Se on kadonnut aivan samoin kuin koko ylevä perhepolitiikka, jota keskusta vaalivoittoon ratsastaessaan uhosi.

Keskustan kannalta lapsilta ja perheiltä leikkaaminen on itse asiassa hyvin helppoa. Puolue on saanut havaita oltuaan vuoden vallassa, että juuri kukaan ei enää muista heidän oppositiopuheitaan. Lisäksi jo tehdyt leikkaukset ovat osoittaneet, että lapsien ja perheiden asioista ei ole mikään vaikutusvaltaisampi taho järin kiinnostunut.

Hallitusohjelmassa juntatut varhaiskasvatusleikkaukset nostattivat viime kesänä muutamia mielenilmauksia, mutta sen kummempaa ei seurannut. Kukaan ei mennyt lakkoon ja syksyisessä koulutusvälikysymyksessäkin varhaiskasvatus oli silkka sivuseikka. Lapsilisistä tuskin välitetään senkään vertaa.

Seuraavaksi kotihoidon tuki?

Juhana Vartiainen (kok) on arvostellut kotihoidontukea.

Lapset ja perheet ovat keskustan johtamalle hallitukselle helppo ja kiitollinen leikkauskohde. Siksi leikkaukset tuskin tähän jäävät.

Kokoomuksen talousekspertti kansanedustaja Juhana Vartiainen on ehtinyt jo moittimaan meikäläistä lasten kotihoidon tukea. Arvattavasti myös se nousee ennen pitkää leikkauskohteeksi.

Keskusta vastusti kiivaasti edellisen hallituksen ja erityisesti kokoomuksen aikeita iskeä kotihoidon tukeen, mutta kuten on nähty, vanhoilla oppositiopuheilla ei ole juuri edes historiallista arvoa.

Esimerkiksi perheistä aiemmin kauniita puhunut Mirja Vehkaperä osoitti kotikaupungissaan viime joulukuussa, että ainakaan hänellä ei ole mitään periaatteellista estettä lasten kotihoidon tukeen tehtäville leikkauksille. Oulun kaupunginvaltuustossakin istuva Vehkaperä hyväksyi mukisematta kaupungin talousarvion, jossa pienet lapsensa kotona hoitavilta perheiltä vietiin selvää rahaa leikkaamalla kotihoidon tuen kuntalisää.

Jos kotona toimitaan noin, niin miksipä sitten ei valtakunnallisestikin.

Talous ei saa ajaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edelle edes tiukkoina aikoina. On kyse yhteiskunnan arvoista. Siksi Keskusta ei hyväksy perheisiin ja perusturvaan kohdistuvia leikkauksia. Julkisen talouden tasapainottaminen pitää tehdä muilla keinoin.

Noilla puoluevaltuuston linjauksilla keskusta lähti marraskuussa 2012 ponnistamaan pääministeripuolueeksi. Se kannatti. Kannatus kasvoi kohisten. Nyt näemme, millä vakavuudella hurskaisiin puheisiin on syytä suhtautua.

Päivitys 17.3.2016 klo 16.40
Lisätty kappale, jossa kerrotaan, että Markus Lohi ja Elsi Katainen kiistävät Helsingin Sanomien tiedot.

Päivitys 17.3.2016 klo 17.05
Lisätty kappale, jossa kerrotaan hallitusohjelmaan kirjatuista ehdollisista lisäleikkauksista.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

”Keskusta ei hyväksy perheisiin ja perusturvaan kohdistuvia leikkauksia” (29.9.2015)

Kotihoidontuki lakkautetaan kokonaan? (5.1.2014)

Aiheesta internetissä:

Suomen Uutiset: Mäntylä: Lapsiperheet joutuvat hallituksen maksumiehiksi (4.4.2014)

Yle: Tässä se nyt on: lapsilisä ei nouse jatkossakaan (15.10.2015)

Helsingin Sanomat: Hallitus etsii satojen miljoonien säästöjä – lapsilisien verotus esillä (17.3.2016)

Eduskunta: Välikysymys (15.9.2015)

Iltalehti: Keskustan Sipilä: Lapsilisien leikkaus karkein virhe (8.4.2014)

Lapin Kansa: Markus Lohi: Lapsilisiin ei puututa – ”Tämä on keskustalle arvovalinta” (17.3.2016)

Valtioneuvosto: Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen ohjelma 29.5.2015

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X