Hallitussika ei muista, mitä porsaana röhki

"Iso sika ei muista porsaana olua", kuuluu vihantilainen sananparsi.Sanansa syöneet ja kiertoilmauksien taakse piiloutuvat päättäjät häivyttävät todellisuutta ja samalla heikentävät omaa uskottavuuttaan.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) puolusteli hallituksen koulutusleikkauksia eilisessä A-studiossa sanomalla, että edellinen hallitus leikkasi vielä enemmän. Päähallituspuolue keskustan kansanedustaja Markus Lohi puolestaan puolusti Facebookissa lapsilisien leikkaamista indeksijäädytyksillä sillä, että edellinen hallitus leikkasi lisiä suoremmin.

Sekä Grahn-Laasonen että Lohi tuntuvat sanovan, että edellinen hallitus leikkasi kamalasti ja että se oikeuttaa nykyisen hallituksen leikkaamaan samoista paikoista vielä lisää. Aivan kuin se olisi hyväkin selitys, että kaikkien huonoksi tietämän hallituksen virheitä toistetaan nyt mutta vähän eri tavalla.

– Toivottavasti tulppa lähtee paatista ja päästään eteenpäin, pääministeri Juha Sipilä sanoi eilen kuultuaan, että yhteiskuntasopimuksesta päästään sittenkin neuvottelemaan.

Kun tulppa lähtee paatista, paatti uppoaa. Niin kova äyskärimies ei ole Sipiläkään, että siinä tapauksessa mentäisiin minnekään muualle kuin pohjaan. Sipilän lausahdus oli luonnollisesti viaton kömmähdys, mutta kuvastaa osaltaan sitä, mitä on odotettavissa, kun maakravut ohjaavat valtiolaivaa. Siitä on valtiomiesmäinen suoraselkäisyys kaukana.

Selittely ja asioiden väänteleminen osoittavat lähinnä epäkunnioitusta kansalaisia kohtaan. Johtajan jämäkkyys tai päättäjän pyyteettömyys eivät ole niitä asioita, joita venkoilusta ensimmäiseksi tai edes toiseksi tulee mieleen. Päinvastoin homma näyttäytyy vastuunpakoiluna ja poliittisena kähmintänä. Ei ole mikään ihme, että monesta tuntuu, että heitä viilataan koko ajan linssiin.

Sipilän hallitus leikkaa ja leikkaa rajusti. Sitä ei voi millään korupuheilla muuksi muuttaa. Sopeuttaminen, kipeät leikkaukset, uudistaminen ja muut suositut kiertoilmaukset tarkoittavat kaikki yksinkertaisesti sitä, että yleisesti hyvinvointia heikennetään.

Ilman kohteliaita kiertelyjä puheet välttämättömistä leikkauksista voi huoletta todeta suoranaiseksi valehtelemiseksi.

Leikkauspolitiikka ei ole välttämättömyys. Elvytys olisi myös aidosti käytettävissä oleva vaihtoehto. Suomelle kyllä lainataan rahaa ja vieläpä hyvin halvalla. Siitä voidaan kaikin mokomin olla eri mieltä, että onko lainaelvytys parempi vai huonompi ratkaisu kuin leikkaaminen, mutta missään nimessä mitään välttämättömyyksiä kumpainenkaan ei ole. Ne ovat kuin ovatkin arvovalintoja, vaikka asiaa kuinka pyörittelisi.

Iso sika ei muista porsaana olua, kuuluu vihantilainen sananparsi.

Kokoomus sikaili jo edellisessä hallituksessa, mutta suuriksi hallitussioiksi kasvaneet keskusta ja perussuomalaiset näkyvät unohtaneen, mitä ne vielä vuosi sitten oppositiopossuina röhkivät.

Leikkauspolitiikan kannattajat sanovat, että kansa oikeutti nyt harjoitettavan politiikaan äänestämällä hallituspuolueet valtaan. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä keskusta ja perussuomalaiset eivät tee sitä, mitä ennen vaaleja uhosivat.

Koulutuslupaukset ja alle 1000 euroa tienaavilta ei saa leikata – julistukset ovat kyllä jääneet mieliin. Ne ja monet muut sanat on syöty. Se pitäisi nyt avoimesti myöntää eikä piiloutua vaikeaselkoisten kiertoilmauksien taakse. Tätä ei kansa vaaleissa tilannut.

Musta ei muutu valkoiseksi puhumalla, myönsi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk), kun oppositio hiillosti häntä hallituksen aikeista leikata kymmeniä miljoonia vammaisten vanhusten palveluista.

Leikkausaie on sietämätön, mutta sentään Rehulasta löytyy sen verran ihmistä, että hän myöntää, mitä on tekeillä.

Samaa sopisi kokeilla muidenkin. Ehkei päätöksistä sen suositumpia tulisi, mutta silloin sentään useampi tietäisi, mistä sitä keskustelua käydään.

Päivitys 18.3.2016 klo 16.30
Kuin vahvistaakseen tämän kirjoituksen sanoman, hallitus ajaa Iltalehden mukaan kierrellen ja peitellen jo kertaalleen lopullisesti kuopattua hallintarekisteriä.

– Hallituksen esityksessä ei puhuta suoraan hallintarekisteristä, mutta käytännössä laki mahdollistaisi hallintarekisteröinnin sellaisen arvopaperikeskuksen kautta, joka tarjoaa toisen EU-maan toimiluvalla hallintarekisteröintipalveluita Suomessa, Iltalehti kertoo.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vakuutteli joulukuussa, että hallintarekisterin valmistelua ei viedä enää eteenpäin.

– Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa, hän julisti.

Vihantilainen saattaisi tähän sanoa, että nähtävästi on olemassa niitäkin sikoja, jotka eivät muista sitäkään, mitä ovat sanoneet jo ohitettuaan possuvaiheen.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Lapsilisiä viedään jälleen leikkuriin – kotihoidon tukikin kiikarissa (17.3.2016)

Hallitus heittää vammaiset vanhukset susille (16.3.2016)

Aiheesta internetissä:

Yle: Ministeri Grahn-Laasonen: Tulevaisuudessa vähemmän yliopistoja (17.3.2016)

Markus Lohen Facebook-kommentti (17.3.2016)

Demokraatti: ”Tämä säästö on vastenmielisimmästä päästä” – Rehula myönsi: ”Musta ei muutu valkoiseksi puhumalla” (17.3.2016)

Kirjastovirma: Saatakko sanua – sananparsia Vihannista (viitattu 18.3.2016)

Suomen Uutiset: Soini: Kaikkein köyhimmiltä ei pidä leikata mitään (30.1.2015)

Nyt: Näin uusi hallitus lupasi kuvissa, ettei leikkaa koulutuksesta – leikkaavat kuitenkin (29.5.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa