(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Kansanedustaja Juho Eerola (ps). Kuva: Eduskunta.– On sitä parempi, mitä vähemmän houkuttelevana maana Suomi turviksille näyttäytyy, Juho Eerola sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustajan Juho Eerolan mielestä rasistisen Rajat kiinni -kansanliikkeen Facebook-ryhmän väkivaltaan lietsova kirjoittelu on hyvä asia. Eerolan mukaan se voi vaikuttaa päätökseen lähteä hakemaan Suomesta turvapaikkaa.

– Sinänsä ok, jos sosiaalisen median kautta välittyy lähtömaihin mahdollisimman tyly ja nuiva kuva Suomesta. Oli se sitten totta tai ei. On sitä parempi, mitä vähemmän houkuttelevana maana Suomi turviksille näyttäytyy. Huhujen perässä ne pitkälti tänne viime vuonna tulivatkin.

Viime viikonloppuna Rajat kiinni -ryhmässä esiintyi jopa tavallistakin voimakkaampaa kielenkäyttöä, kun monet ryhmän jäsenet epäilivät Ylivieskan kirkkopalon sytyttäjän olleen muslimi. Kommenteissa vaadittiin asian johdosta muun muassa kaikkien muslimien tappamista. Eräs väkivaltaa vaatinut kirjoittaja esimerkiksi kertoi, että hänellä on rynnäkkökivääri ja satoja panoksia.

Eerola esitti kommenttinsa maanantaina Facebook-keskustelussa, joka koski Isän pikajunan sunnuntaista kirkonpolttokeskustelua käsitellyttä kirjoitusta. Koko keskustelun voit lukea täältä.

”Ei minua myöskään haittaa”

Juho Eerola on yksi Rajat kiinni -ryhmän perussuomalaisista kansanedustajajäsenistä. Eerola kertoo, että hän on jäsenenä lukuisissa muissakin ryhmissä, mutta että hän ei ole kiinnostunut perkaamaan asetuksia, jotta voisi estää liittämisen ryhmiin ilman hänen suostumustaan.

– Joihinkin ryhmiin minut on lisätty jopa ylläpitäjäksi. Osa niistä on hieman kyseenalaisiakin. Tästä huolimatta, en jaksa stressata, Eerola kirjoittaa.

Eerolan Facebook-sivuilta käy ilmi, että on jäsenenä lukuisissa kansallismielisissä ja maahanmuuttokriittisissä ryhmissä. Eräs niistä vaatii esimerkiksi Karjalan palauttamista. Kansanedustaja ei kuitenkaan pidä kuulumistaan kyseenalaisiinkaan ryhmiin ongelmana.

– Ei minua myöskään haittaa olla noissa ryhmissä. Ei siitä minulle koskaan mitään päänsärkyä tule. En oikein näe mitään syytä erota aina kaikesta jos joku muu töhöilee.

Nähtävästi Eerolan mielestä ei ole kansanedustajan arvolle sopimatonta kuulua edes sellaisiin ryhmiin, joissa suunnitellaan ja lietsotaan selkeästi lainvastaisia toimia.

– Enkä koe että minun nyt kansanedustajana tarvitsisi toimia jotenkin eri tavoin kuin silloin toimin, kun ihmiset minut eduskuntaan äänestivät.

Toisen kauden kansanedustaja ja viime syksynä puolueensa puheenjohtajistosta tippunut Eerola ei ole huolissaan siitä, että jäsenyys kyseenalaisissa ryhmissä vaikuttaisi hänen maineeseensa.

– Enkä todellakaan ole huolissani maineestani. Ainakaan missään muussa kuin äänestäjieni joukossa. Niitä on toistaiseksi ainakin viimeiset kymmenen vuotta riittänyt. Jos jotkut sellaiset, jotka ei persuja ikuna voisi äänestääkään, pitävät minua mänttinä, niin sou vat?

Kansanedustajan sanomisilla on merkitystä

Toden totta. Mitäpä se minulle tai kenellekään kuuluu, mitä kansanedustaja puuhaa sosiaalisessa mediassa. Vai kuuluuko sittenkin?

Saatan olla vanhanaikainen, mutta pidän kansanedustajan asemaa merkittävänä. Kansanedustaja on henkilö, jonka kansa on valinnut keskuudestaan. Häneen luotetaan niin paljon, että hänet on asetettu päättämään laeista, jotka koskevat meitä kaikkia. Kansanedustajista koostuva eduskunta on minun mielestäni arvokkainta, mitä suomalaisessa demokratiassa on.

Sen vuoksi kansanedustajat ovat aivan erityisessä asemassa. Kansanedustajalta sopii odottaa ja edellyttää arvokkuutta ja tahdikkuutta aivan toisella tavalla kuin joltakin juovuspäissään öyhöttävältä naapurin ukolta. Kansanedustajan sanomisilla on merkitystä – lausuttiinpa ne ajatukset sitten torilla, tupaillassa tai Facebookissa.

Kansanedustajalta voi jopa odottaa johtajuutta ja omalla esimerkillä vaikuttamista. Nyt kansanedustaja Juho Eerola viestittää, että rasistisen väkivallan lietsominen on hyvä juttu. Sen tuskin voi katsoa olevan ainakaan yritys kohentaa viimeisen muutaman kuukauden aikana myrkylliseksi käynyttä keskusteluilmapiiriä.

Kansallismielisten nuivien sinimustalla asteikolla viisari ei ole tähän saakka rävähtänyt Eerolan kohdalla ääriasentoon, kuten on laita joidenkin hänen niin ikään Rajat kiinni -ryhmään kuuluvien puoluetovereidensa kanssa. Vasta viime viikolla Eerola esimerkiksi rinnasti rohkeasti katujengijärjestö Soldiers of Odinin natsiterroristi Anders Breivikiin.

Eerola sanoo, ettei välitä maineestaan muuten kuin äänestäjiensä silmissä. Siinä sakissa rasistisen väkivallan lietsominen saattaa olla kovassakin huudossa, mutta yleisemmin olisi edullista, jos kansanedustaja näkisi asiat laajemminkin.

On meidän kaikkien asia tehdä selväksi, että tässä maassa politiikkaa ei tehdä lynkkausjoukoilla ja rynnäkkökivääreillä. Väkivaltauholle on sanottava painokkaasti ei. Ainakaan siihen ei pidä kannustaa, kuten Juho Eerola näyttää tekevän.

Kansanedustajien arvokkaaseen asemaan asetettujen on seistävä etulinjassa, kun puolustetaan sitä demokratiaa ja sitä vapautta, joka on Suomen menestymisen tärkein raaka-aine. Toistaiseksi vielä marginaalisia ääriryhmiä ei pidä pönkittää kansanedustajan arvovallalla.

Juho Eerolan kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Kansanedustajia väkivallan lietsonnan sallivassa ryhmässä (27.3.2016)

Persukansanedustaja rinnasti Odinit ja Breivikin (24.3.2016)

Aiheesta internetissä:

Facebook-keskustelu, jossa Juho Eerola kommentoi kuulumistaan Rajat kiinni -ryhmään (viitattu 29.3.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X