Ville Niinistö kiistää tulkinnan vihreiden perustulolinjauksen muutoksesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Kuva: Eduskunta.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Kuva: Eduskunta.Vihreiden puheenjohtaja kiistää tulkinnan, jonka mukaan vihreiden uusissa perustulolinjauksissa opiskelijat jätettäisiin vastoin aikaisempia puheita sittenkin muita heikompaan asemaan. Kotiäitien ja -isien asemassa on kuitenkin Niinistön mukaan harkittavaa. Heille Niinistö voisi harkita lisätukia perustulon päälle.

Lännen Median keskiviikkoisen jutun perusteella saa kuvan, että vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoisi, että puolue ei vastoin aikaisempia linjauksiaan sittenkään nostaisi opiskelijoita muiden kanssa tasavertaiseen asemaan perustulokokeilussa ja että saman kohtalon vihreät soisi myös kotiäideille ja koti-isille.

Opiskelijoille tai kotiäideille ja koti-isille maksettavan perustulon määrää pitäisi vihreiden mielestä harkita tarkkaan. Kyseeseen voisi tulla osittainen perustulo tai opiskelijoiden kohdalla opintosuorituksiin sidottu perustulo, Lännen Media kertoo.

Ville Niinistö sanoo kuitenkin, että ilmeinen tulkinta on väärä.

– Vihreiden mallissa opiskelijoille kuuluu täysi perustulo. Sitä ei tarvitse miettiä yhtään, Niinistö kirjoittaa.

Lännen Median jutusta syntyvä vaikutelma vihreiden muuttuneesta kannasta on jyrkästi ristiriidassa puolueen aikaisempien linjauksien kanssa. Puolue otti kantaa asiaan esimerkiksi helmikuussa.

– [Kokeiltavan perustulon] on oltava vastikkeeton ja riippumaton ihmisen elämäntilanteesta. Pakkoja tai vastikkeellisuuksia ei tule sotkea tähän kokeiluun, vihreiden puoluevaltuuskunnan kannanotossa lukee.

– Jokainen suomalainen olisi oikeutettu perustuloon eikä sen saamiselle ole ehtoja, kannanotossa vielä täsmennetään puolueen kaavailemaa perustulomallia.

Lännen Median jutun perusteella vihreät olisi puheenjohtajansa suulla romuttamassa nuo kauniit aikeensa. Opiskelijat ja kotivanhemmat eivät kuuluisi vihreiden jokaisiin suomalaisiin, vaan heidät heitettäisiin rekan alle.

Niinistön mukaan jutusta syntyvä mielikuva ei kuitenkaan vastaa hänen sanomisiaan, vaan on toimittajan tulkintaa.

– Toin esille joitain pohdittavia asioita kotiäitien osalta, opiskelijoiden osalta vain opintojen etenemisen jonkinlaisen ”ohjaamisen”, hän täsmentää.

Opintojen etenemisen ohjaaminen olisi Niinistön mukaan käytännössä perustulosta irrallinen asia.

Opiskelijoiden alempi perustulo johtaisi käytännössä opintojen maksullisuuteen

Mikäli Niinistön kiistämä Lännen Median tulkinta vihreiden uudesta linjauksesta pitäisi paikkaansa, se tekisi käytännössä opiskelijan perustulosta vastikkeellista. Joutilaana lojuen perustulo juoksisi täysimääräisenä kuukaudesta toiseen, mutta opiskelijan kohdalla se voisi riippua suoritetuista opinnoista.

Osittainen perustulo taas merkitsisi käytännössä lukukausimaksuja: mikäli opiskelijan perustulo olisi pienempi kuin joutilaan, joutuisi tämä käytännössä maksamaan opinnoistaan. Tässä vihreät seurailisi Kelan aikaisempia pohdiskeluja, joissa lukukausimaksuja kaavailtiin opiskelijoiden perustulon heikentämiseksi.

Tavallaan opiskelijat joutuvat tälläkin hetkellä maksamaan itsensä sivistämisestä, sillä työttömyysetuuksilla elää opintotukea leveämmin.

Perustulomalliaan esittelevällä internetsivullaan vihreät kertoo pitkäaikaiseksi tavoitteekseen, että opiskelijoiden sosiaaliturva nostetaan samalle tasolle kuin muilla. Tämä linjaus on ilmeisesti edelleen voimassa, vaikka Lännen Median uutisoinnista muuta saattoi luulla.

Kotiäidit töihin yhdistelmillä

Kotiäitien ja -isien osalta perustulo kuitenkin mietityttää Ville Niinistöä. Hänen mukaansa on vaarana, että kotihoidon hoitorahan kaksinkertaistaminen nykyisestä perustulon myötä ja sen ajallisten rajoitusten poistaminen voisi johtaa siihen, että naiset olisivat pysyvämmin syrjässä työelämästä, kotiäitiyhteiskunta lisääntyisi ja työelämän epätasa-arvo kasvaisi.

– On harkittava sitä kuinka pitkään voi olla (pysyvästi) työmarkkinoiden ulkopuolella perustulolla, jos se johtaisi esimerkiksi kotiäitiyhteiskuntaan, Niinistö pohtii.

Hän täsmentää vielä myöhemmässä Facebook-päivityksessään, että perustulo kuuluisi kuitenkin vihreiden mallissa myös kotivanhemmille täysimääräisenä. Äitien kannustamiseksi palaamaan työelämään Niinistö miettii perustulon ja tukien yhdistelmää.

– Tässä esimerkiksi voitaisiin sovittaa perustuloa osittaisen hoitorahan kaltaisin järjestelyin työelämään palaamiseen kannustavaksi.

Twitterissä Niinistö kertoi tarkoittavansa sitä, että kotivanhemmille voitaisiin maksaa lisätukia perustulon jatkoksi.

Päivitys 30.3.2016 klo 11.33
Ville Niinistö kiistää jyrkästi, että vihreät ajaisi opiskelijoille muita heikompaa perustuloa. Lisää hetken kuluttua. Lue Niinistön kommentit klikkaamalla tässä.

Päivitys 30.3.2016 klo 12.06
Otsikkoa muutettu. Aikaisempi otsikko oli Vihreät hylkäsi opiskelijat ja romutti omat perustulolinjauksensa. Niinistön kommentit lisätty ja koko juttua muokattu muutenkin kauttaaltaan. Aikaisemmin tämä kirjoitus pohjautui Lännen Median juttuun, jossa esitetyn tulkinnan Ville Niinistö kiistää.

Päivitys 30.3.2016 klo 13.40
Lisätty loppuun Niinistön Facebook-päivityksessään ja Twitterissä esittämiä ajatuksia.

Ville Niinistön kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Kela kaavailee lukukausimaksuja suomalaisillekin opiskelijoille (2.11.2015)

Aiheesta internetissä:

Lännen Media / Aamulehti: Perustulo etenee keskiviikkona – vihreät esittää Suomeen 560 euron verotonta perustuloa (30.3.2016)

Vihreät: Onnistunut perustulokokeilu on avain parempaan sosiaaliturvaan (14.2.2016)

Ville Niinistön kommentit Facebookissa (viitattu 30.3.2016)

Ville Niinistön Facebook-päivitys (30.3.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X