Ammattitaitosuojan murtaminen mahdollistaa mielivallan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ammattitaitosuojan heikennys mahdollistaa mielivallan.

Ammattitaitosuojan heikennys mahdollistaa mielivallan.TE-toimistot saavat hallitukselta väkevän työkalun, joka mahdollistaa ammattitaitosuojan muuttamisen pärstäkertoimen mukaan mielivaltaisesti annosteltavaksi etuudeksi.

Työttömän ammattitaitosuojaan kaavaillaan merkittävää heikennystä. Hallitus aikoo murtaa nykyisen kolmen kuukauden suojan siten, että työ- ja elinkeinotoimiston päätöksellä työtön voitaisiin velvoittaa ottamaan vastaan myös muun kuin oman alansa töitä heti työttömyyden alettua. Tämä edellyttäisi sitä, että TE-toimisto katsoisi, että työllistyminen omalle alalle ei näytä todennäköiseltä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja hallintoneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä vakuuttelivat maanantaisessa tiedotustilaisuudessa, että ammattitaitosuojaa ei olla poistamassa, vaan että järjen käyttö on sallittua. Kerminen painotti vielä erikseen, että kaavaillussa toimessa ei ole kysymys suojan alistamisesta mielivaltaisille päätöksille.

Käytännössä kysymys on kuitenkin juuri siitä.

Ammattitaitosuojasta tulee harkinnanvarainen etuus, kun päätös yleisten sääntöjen sijaan jätetään tapauskohtaisesti TE-toimiston ja mahdollisesti jopa yksittäisten virkailijoiden tehtäväksi.

Tämä lisää helposti ihmisten eriarvoista kohtelua, kun järkeä käytetään eri TE-toimistoissa ja eri virkailijoiden toimesta eri tavoilla. Pahimmillaan tapauskohtainen harkinta mahdollistaa pärstäkertoimen mukaan annosteltavan ammattitaitosuojan.

Talous- ja tulospaineissa painiskelevilla TE-toimistoilla on jo valmiiksi vahva motiivi tulkita ammattitaitosuojaa tiukimman mukaan.

Todennäköisesti nyt kuultiin ensimmäiset sävelet sinfoniasta, joka kulminoituu aikansa kasvettuaan siihen, että Lindströmin torvi toitottaa käytäntöjen yhtenäistämistä virallisesti. Kun käytäntö muodostaa ammattitaitosuojasta harkinnanvaraisen etuuden, asia naulataan ennen pitkää laiksi.

Kuva: Kuvakaappaus Ylen verkkolähetyksestä tiedotustilaisuudesta 18.4.2016.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Vapise, Bangladesh – Lindström kyykyttää työnäyttelijöillä Suomea hikipajamarkkinoille (13.4.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X