Kipeät leikkaukset tehty – seuraavien kanssa pidetään hauskaa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Sipilä. Kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Juha Sipilä. Kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0. Pitäisikö tässä uskoa, että hallitus pyörittelee seuraavat kolme vuotta peukaloitaan, jos kaikki ei suju prosessikaavioiden mukaan?

Hallitus ja erityisesti pääministeripuolue keskusta viestittää, että leikkaukset on nyt tämän vaalikauden osalta tehty. Sekä pääministeri Juha Sipilä että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ovat todenneet tämän julkisesti.

– Oma tavoitteeni oli saada kipeät säästöpäätökset ja reformien linjaukset tehtyä ensimmäisen vuoden aikana. Ne on tehty, Sipilä kirjoitti pari viikkoa sitten kotisivuillaan.

Tarkoittaakohan tämä kuitenkin ennemmin sitä, että jatkossa lakataan viimein hokemasta mantraa kipeistä leikkauksista, ruvetaan nautiskelemaan ja todetaan avoimesti, että hauskaahan se loppupeleissä on?

Tuskin sentään hallituksen johdossa voidaan niin naiiveja olla, että kuviteltaisiin, että mikään ei voi suistaa suunnitelmia raiteiltaan.

Tumputko suorina?

Hiljattaisen kehysriihen säästöjä perusteltiin sillä, että aiemmat indeksijäädytykset eivät ole inflaation puutteessa iskeneet arvioidulla teholla. Etuuksia leikattiin suoraan, kun se ei tapahtunut huomaamattomasti itsestään, kuten oli laskeskeltu.

On hankala uskoa, että hallitus seuraisi tulevat kolme vuotta tumput suorina, jos sattuisi käymään niin, että aivan koko maailmankaikkeus ei suostukaan kulkemaan insinööripääministerin prosessikaavion osoittamalla tavalla.

Hallituksen tavoitteista paljon on sidottu yhteiskuntasopimukseen, jota nykyään kilpailukykysopimukseksikin kutsutaan. Sen tarkoituksena on alentaa työstä maksettavaa korvausta.

Viime keväänä laaditussa hallitusohjelmassa on määritetty ehdollisia lisäsäästöjä liki miljardin euron edestä sen varalle, että yhteiskuntasopimusta ei synny. Nyt pitäisi ilmeisesti kuvitella, että hallitusohjelmaa on niiltä osin lakattu noudattamasta. Mitähän tästä mahtaa sanoa hallituskumppani kokoomus, joka jo ennen vaalejakin julisti vielä paljon kepuakin kovempaa leikkauskiimaa?

Entä mitä sanovat ammattiliitot, jotka voivat nyt esittää sopimuksen ehdoksi mitä vain vaatimuksia, kun kaikki vastatoimet, kuten pakkolait ja lisäsäästöt on haudattu?

No ei tietenkään

Ammattiliitto Pro ilmoitti eilen, että se voi irtautua yhteiskuntasopimuksesta, jos hallitus ei vedä takaisin oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) viime viikolla tekemiä esityksiä, joita liitto kutsuu työttömiä kyykyttäviksi.

– Maan hallituksen kannattaa siivota esityksistään työttömien työnäyte ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen, jos Pro halutaan toukokuun lopussa mukaan kiky-sopimukseen, liiton puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa liiton tiedotteen mukaan.

On hyvin mahdollista, että koko yhteiskuntasopimus kaatuu, jos Pro ja sen 120 000 jäsentä jättäytyvät sen ulkopuolelle.

Taipuuko hallitus liiton tahtoon nyt, jotta sopimus saadaan aikaiseksi? Entä taipuuko se seuraaviin sopimuksen ehdoksi asetettaviin vaatimuksiin, joita ehkä joku toinen liitto esittää? Luopuuko hallitus kokonaan sekä sopimuksen varaan lasketuista tavoitteista että varasuunitelmaksi asetetuista lisäleikkauksista ja pyörittelee seuraavat kolme vuotta peukaloitaan?

Tietenkään se ei tee niin.

Jos uusiin leikkauksiin ajaudutaan vaikkapa yhteiskuntasopimuksen kaatumisen myötä, voi Sipilä välttää leimautumisen nykyistäkin tukevammin valehtelijaksi vain toteamalla, että leikkaaminen ei tee kipeää, vaan se on hauskaa.

Säästöjä monetkaan äänestäjät tuskin arvostaisivat, mutta toisihan se rehellisyys sentään mukavaa vaihtelua kaiken kurjuuden keskelle.

Kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Juha Sipilä: Hallituksen työ etenee prosessikaavion mukaisesti (5.4.2016)

Ammattiliitto Pro: Pron hallitus suivaantui puolen vuoden ilmaisesta työstä (19.4.2016)

Verkkouutiset: Näin meitä kuritetaan, jos yhteiskuntasopimusta ei synny (27.5.2015)

Sipilän hallituksen hallitusohjelma

Yle: Sipilä: Suunnitelmaa B ei ole – pakkolakeja ei ehditä valmistella (5.3.2016)

Yle: Hallitus leikkaa lisää: Bensa kallistuu ja kiinteistövero nousee (5.4.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X