Viranomaiset uhkaavat lehdistönvapautta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sananvapaus ei ole selviö. Hyökkäykset sitä vastaan on torjuttava.

Sananvapaus ei ole selviö. Hyökkäykset sitä vastaan on torjuttava.

Suomalaisviranomaiset hyökkäävät sananvapautta ja demokratiaa vastaan. On aiheellista kysyä, ansaitseeko Suomi asemansa lehdistönvapauden kärkimaana.

Toimittajat ilman rajoja -sananvapausjärjestön tuoreimmassa sananvapausindeksissä Suomi komeili jälleen kärkisijalla. Suomessa lehdistönvapaus on parhaalla tolalla koko maailmassa.

Tai siis ainakin oli viikko sitten, kun ykkössija julkistettiin. Sen jälkeen sananvapauteen on Suomessa kohdistettu aikaisempien lisäksi uusia vakavia uhkia.

Yle kertoi eilen, että verohallinto painostaa sitä pakkokeinojen uhalla rikkomaan lähdesuojan. Viranomaiset uhkaavat tehdä kotietsintöjä toimituksen lisäksi toimittajien koteihin. Jopa toimittajien perheenjäsenten tietokoneet uhataan tonkia.

Aiemmin tällä viikolla naamioituneet huligaanit hyökkäsivät kivittämällä Ylen toimittajien kimppuun Fennovoiman ydinvoimalatyömaan liepeillä.

Kun ottaa huomioon, että tätä ennen virallinen Suomi on lisäksi tehnyt selväksi, että se on korkeintaan vastahankaisesti halukas puuttumaan millään tavalla viime vuonna suureen yleiseen suosioon tulleeseen toimittajien uhkailemiseen, painostamiseen ja mustamaalaamiseen, voi hyvällä syyllä kysyä, että ansaitseeko Suomi todella paikkansa sananvapauden kärkimaana.

Ja voiko viralliselta Suomelta muuta odottaakaan, kun maan hallituksessa istuu puolue, joka puheenjohtajaansa myöten toteuttaa jatkuvasti nimekkäiden ja näkyvien vaikuttajiensa tähdittämiä kampanjoita ja muita tempauksia lehdistöä ja yksittäisiä toimittajia kohtaan?

Sananvapaudesta kannattaa nauttia. Tällä menolla siitä ei pian ole paljoa nautittavaa jäljellä.

Lähdesuojan rikkominen vaarantaa demokratian

Verohallinto vaatii lähdesuojan rikkomista, jotta se voisi saada haltuunsa niin sanottuihin Panama-papereihin liittyvää aineistoa. Vaatimus on poikkeuksellinen. Ylen mukaan vastaavaa painostusta ei ole tapahtunut missään muussa maassa, missä toimittajat ovat olleet osallisina tietovuotoaineiston tutkimisessa.

Suomen journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas totesi liiton nettisivuilla julkaistussa kirjoituksessaan, että verohallinnon uhittelemat kotietsinnät olisivat lainvastaisia ja että Euroopan ihmisoikeussopimuksesta kumpuava lähdesuoja on rikottavissa vain välttämättömistä syistä.

Lähdesuojalle on demokratian kannalta erinomaisen hyvä ja tärkeä syy. Vapaa lehdistö valvoo vallanpitäjiä. Kansalaisten on voitava luottaa, että esimerkiksi korruptioon ja muihin vallankäytön vääristymiin liittyviä tietoja voidaan saattaa lehdistön julkaistaviksi ilman pelkoa seuraamuksista.

Panama-papereiden kohdalla ei ole mitä todennäköisimminkään kysymys siitä, että joku suomalaisen valtakoneiston sisältä olisi vuotanut tietoa ja hänen paljastumisensa asettaisi hänet itsensä tavalla tai toisella vaaraan.

Lähdesuojan rikkominen tässä tapauksessa loisi kuitenkin ennakkotapauksen. Se kertoisi, että viranomaiset voisivat jossakin toisessa tapauksessa pakkokeinoja käyttämällä kaivaa esille sen henkilön, joka vaikkapa tästä samasta viranomaisesta on kiusallisia tietoja paljastanut.

Näin voitaisiin tehdä esimerkiksi tapauksessa, jossa jollakin olisi esittää todisteita poliisin rötöksistä. Kuka uskaltaisi kertoa poliisiväkivallasta, jos poliisi voisi kaivaa halutessaan tiedon vuotajasta?

Lehdistön rooli vallan vahtikoirana vesittyisi näin pahemman kerran, kun tietovuodot seuraamusten pelossa tyrehtyisivät eikä valtaapitävien tarvitsisi enää julkisen paineen poistuessa olla niin kovin tarkkana. Sisäpiiri ei paljastaisi oman asemansa tai turvallisuutensa menettämisen pelossa salaisuuksia, vaikka ne olisivatkin vastoin moraalia tai lakia yleisesti tärkeää tietoa.

Viranomaisille ja poliitikoille jäisi nykyistä vapaammat kädet likaiseen peliin.

Median vastuulla on, että se ei käytä saamiaan tietoja väärin. Tämänkin vuoksi lehdistö valvoo itse itseään. Lisäksi sen on jo pelkän uskottavuutensa vuoksi toimittava vastuullisesti. Uskottavuutta voidaan kuitenkin murtaa myös ulkoa: mikäli viranomaiset ryhtyvät pakkokeinoin murentamaan lähdesuojaa, on tie jatkuvalle painostukselle auki ja syntyy kuva valtaapitävien pelolla kontrolloimasta mediasta.

Sellaisesta löytyy esimerkkejä maailmalta, läheltäkin, hyvin paljon. Suomesta ei saa tulla sellaista maata.

Verohallinnon uhkailemat pakkokeinot on torjuttava Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja suomalaisen demokratian vastaisina hyökkäyksinä.

Päivitys 1.5.2016
Vaihdettu lähdettä, johon viitataan Jussi Salokankaan esittämien arvioiden yhteydessä. Aiemmin lähteeksi mainittiin Yle.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Yle: Suomi seitsemättä kertaa peräkkäin lehdistönvapauden ykkönen (20.4.2016)

Yle: Aktivistit paiskoivat toimittajaa kivillä ydinvoimamielenosoituksessa – video (26.4.2016)

Yle: Verottaja uhkaa Yleä kotietsinnällä Panama-paperien tietoihin pääsemiseksi (29.4.2016)

Yle: Journalistiliiton lakimies: Verottajan kotietsinnät olisivat lainvastaisia (29.4.2016)

Suomen Journalistiliitto: SJL:n lakimies Panama-jutusta: ”Verottajan kotietsinnät olisivat lainvastaisia” (29.4.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

 

X