Vanhanen neuvoo hallitusta välttelemään vastuuta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vanhanen, Matti kesk. Kuva: Eduskunta.

Vanhanen, Matti kesk. Kuva: Eduskunta. Hallituksen pitäisi syytellä muita sen sijaan, että se vastaisi omista teoistaan, presidentiksi hinkuva Matti Vanhanen viestii.

Kuvitellaanpa, että olisi olemassa neito, ja kuvitellaanpa, että sen nimi olisi Suomi. Neitokainen mennä rallattelisi pitkin maalaistietä menneisyytensä muistaen, mutta tulevaisuuteen luottaen.

Kunnes sen matkan keskeyttäisi paha joukkio, joka raiskaisi Suomi-neidon siihen paikkaan.

Poliisi tutkisi asiaa. Syylliset löydettäisiin helposti, koska nämä olisivat piilottelun sijaan laittautuneet kylän maitobaariin kehuskelemaan teollaan.

Asia etenisi oikeuteen. Siellä tuomari kuulisi puolustuspuheenvuorona liikuttavan tarinan siitä, kuinka raiskaus oli ollut välttämätön ja myös oikeutettu sillä perusteella, että neito on maattu aikaisemminkin. Koska asialla oli tuolloin ollut tapauksen syyttäjä, vaatisivat tuoreemmat raiskaajat, että heidän tekosensa pitäisi sivuuttaa kokonaan ja keskittyä sen sijaan paheksumaan loputtomiin tapausta, jonka tuomio on julistettu ja kärsitty jo ajat sitten.

Aika hullua olisi tuollainen. Eihän Suomi-neidosta sentään tule vapaata riistaa sen perusteella, että joku muukin on sen pyhimpään kajonnut.

Mutta juuri vastaavaa yrittää keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen. Puolueensa presidenttiehdokkaaksi tälläytyvä Vanhanen kehottaa hallitusta vastaamaan SDP:n kutomaan, muun muassa yksityistämistä koskevaan välikysymykseen vetoamalla aikaisempien hallituksien tekoihin.

– Toivon, että hallitus laskee vastaukseensa, paljonko sdp-hallitukset ovat myyneet eli ”yksityistäneet” valtion omaisuutta ja verrattakoon sitä Sipilän hallituksen saldoon. Vastauksen voisi lopettaa siihen, Vanhanen kirjoittaa Facebookissa.

Samaa laulua kuullaan koko ajan. Esimerkiksi koulutuksesta ja lapsilisistä leikattaessa ollaan vedottu siihen, että edellinenkin hallitus leikkasi. Ikään kuin se olisi hyväkin perustelu, että jos jotakin asiaa ollaan kaluttu aikaisemminkin, niin se oikeuttaa iskemään siihen aina uudestaan ja uudestaan.

Kansankielisesti ilmaistuna kysymys on vastuunpakoilusta. Sipilän hallitus lyö lyötyä ja joutaa vastaamaan teoistaan aivan itse syyttelemättä jotakin muuta joistakin muista teoista. Sopii toivoa, että hallitus ymmärtää tämän Vanhasta paremmin vastatessaan välikysymykseen.

Vanhasen itsensä soisi puolestaan kokeilevan, miltä valtiomiesmäinen käyttäytyminen tuntuu ennen kuin vaipuu presidenttiunelmissaan sen syvemmälle. Sormella osoittelevaa lällättelijää ei valtionpäämieheksi mielellään kutsuisi.

Kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Matti Vanhasen Facebook-päivitys (2.5.2016)

Demokraatti: Poikkeuksellinen välikysymys iskee monikärjellä – ”Nyt on viimeinen aika” (2.5.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X