Vihapuhe-Ridge nai suvakki-Brooken

Jaa kaverilleTilaa Seura

Hallitus-oppositio-linja on suloisesti sekaisin maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä.

Maahanmuutto tuo politiikkaan saippuaoopperaa, kun hallitus–oppositio-rintamat menevät suloisesti sekaisin. Kuka voisi vastustaa kolmatta pyörää – tai neljättä? 

Tiukan oikeistolainen talouslinja yhdistää hallituspuolueita ja sen vastustaminen oppositiota. Muuten homma muistuttaakin sitten enemmän saippuaoopperan käsikirjoitusta, jossa ystävät ja viholliset löytyvät usein samasta paketista ja kolmannen pyörän lisäksi jossakin väijyy neljäs, joka sotkee koko kuvion.

Maahanmuuttokysymyksistä viime aikoina käydyn keskustelun perusteella vaikuttaa siltä, että draama ei käsikirjoittamalla tämän kutkuttavammaksi juuri muodostuisi. Perussuomalaiset styylaa virallisesti kokoomuksen kanssa, mutta jälkimmäinen iskee kiilaa suhteeseen. Vihreät puolestaan tunkee kokoomuksen iholle, vaikka sen pitäisi heilastella demareiden kanssa, jotka flirttailevat kuitenkin persujen kanssa.

Hallituksen vihapuhe-Ridge näyttäisi naivan opposition suvakki-Brooken, mutta eihän se koskaan niin yksinkertaista ole.

Vihapuheen puolesta ja vastaan

Perussuomalaiset julistautui eilen hallituksen maahanmuuttolinjan isäksi.

– Perussuomalaisten turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta on tullut Suomen turvapaikka- ja kotouttamispolitiikkaa. Tolkun ihmisiä kuunnellaan viimeinkin, muukalaisvihamielisten sankaristoon kuuluva kansanedustaja Juho Eerola (ps) julisti.

Eerola pääsi esittelemään hallituksen omaksumia puolueensa linjauksia avatessaan ajankohtaiskeskustelun, johon johtaneen aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja hän oli. Eerola itse edustaa eritoten niitä tolkun ihmisiä, joiden mielestä esimerkiksi internetissä valtoimenaan riehuva, väkivaltaa ja rasismia tihkuva vihapuhe on hyvä asia.

– Sinänsä ok, jos sosiaalisen median kautta välittyy lähtömaihin mahdollisimman tyly ja nuiva kuva Suomesta. Oli se sitten totta tai ei. On sitä parempi, mitä vähemmän houkuttelevana maana Suomi turviksille näyttäytyy, Eerola linjasi maaliskuussa puolustaessaan jäsenyyttään umpirasistisessa ja väkivaltafantasioilla mässäilevässä Rajat kiinni -Facebook-ryhmässä.

Hallituspuolue perussuomalaisia edustavan Eerolan ylistämää vihapuhetta vastaan käydään kuitenkin hallituksen sisältä. Siihen tarttuu opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) johdolla käynnistettävä Merkityksellinen Suomessa -ohjelma.

– Vihapuhe ja rasismi ovat ehdottomasti tuomittavia ilmiöitä. Kenenkään ei pidä joutua elämään ilmapiirissä, jossa jotkut avoimesti kiistävät toisten aseman tasavertaisina yhteisön jäseninä, ministeri naulasi ohjelman käynnistämisestä kertoneessa tiistaisessa tiedotteessa.

Hallituskumppaneiden sijaan vuolaimpia kiitoksia kokoomusministerin lanseeraamasta ohjelmasta on yllättäen esitetty oppositiosta.

– Minusta tuntuu, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen hallituksessa tällä kaudella joku myöntää, että vihapuhe on meillä ongelma, sanoi eilisessä keskustelussa vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto esittäessään koko eduskuntaryhmänsä puolesta lämpimät kiitokset Grahn-Laasoselle.

Demarit ja persut ne yhteen soppii

Hallitus–oppositio-asetelmaa pirstoo edelleen sosialidemokraattien ja perussuomalaisten yllättävä yksimielisyys. Juho Eerola kiitteli eilisessä puheenvuorossaan demareita siitä, että nämä olivat asettuneet tukemaan hallituksen linjaa, jonka Eerola oli siis hetkeä aiemmin julistanut perussuomalaisten kehittämäksi.

– On hienoa, että myös edustajat [Antti] Rinne ja [Antti] Lindtman ovat tukeneet tämän kehityksen jouduttamisessa. Puolueen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan arvovallalla te olette osoittaneet, että myös sosialidemokraattinen puolue kannattaa hallituksen turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa ja erityisesti sen esitystä perheenyhdistämisten tiukentamisesta.

Eerola vetelee sanoissaan hieman mutkia suoriksi, mutta pääpiirteittäin hänen arvionsa osuu kohdilleen: SDP:n edustajia asettui huhtikuussa ryhmänjohtaja Lindtman etulinjassa esimerkiksi tukemaan perheenyhdistämisen hankaloittamista, jota hallitus esittää.

Aikaisemmin vasemmistolaisena esiintyneen puolueen kohdalla ratkaisu on vähintäänkin erikoinen. Hallituksen ajamat muutokset johtaisivat siihen, että esimerkiksi pakolainen voisi saada jatkossakin perheensä Suomeen, mutta esitetyt tulorajat tekisivät siitä vain hyvätuloisten herkkua. Oikeus perhe-elämään määrättäisiin tulojen mukaan.

Tässä demarit toden totta vaikuttivat asettuneen perussuomalaisen maahanmuuttopolitiikan linjoille. Hallituksen vastaista oppositiorintamaa tämä ratkaisu pirstoi, sillä kärjekkäintä kritiikkiä esitettiin toisesta oppositiopuolueesta, vihreistä.

– Olen todella pettynyt SDP:n viime päiväisiin linjauksiin maahanmuuttopolitiikassa. Kyseessä on puolue, jonka juuret ovat syvällä kansainvälisyydessä ja solidaarisuudessa heikompia kohtaan, mutta viime päivien toiminta herättää suuria kysymysmerkkejä, kansanedustaja Ozan Yanar (vihr) ryöpytti Facebookissa.

Pihlajakadun parlamentaarikot

Salatuissa elämissä Pihjalakadulla sijaitsevan kerrostalon asunnoissa majailee vaihtuva kokoelma toinen toistaan värikkäämpiä hahmoja. Heidän välilleen syntyy suhteita ja liittoja, mutta myös monimutkaista vihamielisyyttä – joka kuitenkin voi milloin hyvänsä purkautua mitä syvimmäksi rakkaudeksi.

Politiikka seurailee pitkälti samoja linjoja. Opposition rooli on pääsääntöisesti hiostaa hallitusta, mutta hyvin usein vaalien jälkeen entiset vihamiehet löytävätkin yhteisen sävelen. Myös vaalien välillä käydään mielellään vieraissa, kun tilaisuus tulee.

Kun hallitusta koottiin ja hallitusohjelmaa laadittiin vuosi sitten, ei ollut tiedossa, että Suomeen saapuisi kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita. Tämä muutti nyt nähtävän hallitussaippuaoopperan käynnissä olevan tuotantokauden käsikirjoitusta.

Talouskysymyksissä tiukan oikeistolaisen kurituspolitiikan nimeen vannovat puolueet hyökkäävät toisiaan vastaan liberaaleja ja konservatiivisia arvoja mittaavissa kysymyksissä. Sen yhtenäisempää rintamaa ei löydy oppositiosta, jossa liittoudutaan milloin ystävien, milloin vastustajien kanssa.

Heikosti katsojia keräävä telkkariohjelma voidaan lopettaa vaikka kesken tuotantokauden. Poliitikkojen tempoilu on sen verran viihdyttävää seurattavaa, että sen perusteella nykyisten asetelmien voisi toivoa jatkuvan loputtomiin.

Sopii kuitenkin toivoa, että viihdearvo on vain sivuroolissa, kun seuraavan kerran päätetään siitä, kuka tai mikä valitaan jatkokaudelle.

Sitä odotellessa hiljennymme pitkään tuijotukseen.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Persujen Eerola puolustaa rasistista väkivallan ja vihan lietsontaa (29.3.2016)

Aiheesta internetissä:

Ozan Yanarin Facebook-päivitys (13.4.2016)

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen käynnistää laajan ohjelman rasismia ja vihapuhetta vastaan (2.5.2016)

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelma

Eduskunta: Pöytäkirjan asiakohta PTK472016 vp – Keskustelualoite turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta Suomessa (3.5.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X