Partalapsi olikin kristitty rasistinen sarjamurhaaja – Meemeillä halpaa propagandaa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Propagandameemissä meni kaikki pieleen.

Meemit ohjaavat naurulla lapsiin kohdistuvaan rasistiseen vihaan. 

Meemit eli internetissä kiertävät hassut kuvat, joissa on usein lisättyä tekstiä, ovat tehokas vaikuttamisen väline. Niitä hyödynnetään aivan erityisellä innolla umpikonservatiivisessa propagandassa, jonka tarkoituksena on lietsoa vihaa vähemmistöjä kohtaan.

Meemejä on käytetty  myös välineenä erilaisissa mustamaalauskampanjoissa, joita eritoten viimeisen vajaan vuoden aikana on masinoitu rasismia vastustaneita toimittajia, bloggaajia, kansalaisaktivisteja ja ihan vain tavallisia kansalaisia kohtaan.

Meemi on tehokas ja helppo keino vaikuttaa, kun halutaan välittää yksinkertaistettu viesti, jonka ei tarvitse perustua millään tavalla totuuteen. Netistä löytyy useita sivustoja, joiden avulla tietotekniikkaummikkokin osaa luoda levityskelpoisen meemin.

Kuvaan ei mahdu kaksisia perusteluja siinä esitetyille väitteille, mutta propagandassa sillä ei ole merkitystä. Merkitystä on sillä, että kuva ja siihen liitetty teksti luovat ja vahvistavat haluttua mielikuvaa.

Juuri siitä on kysymys myös yllä näkyvässä meemissä, joka on vielä enemmän pielessä kuin mitä ensimmäisellä silmäyksellä arvaa.

Rasistin perustyökalu

Meemit ovat yksinkertainen tapa harjoittaa toistoa, joka on propagandan perustyökaluja. Meemeillä voidaan luoda helposti leviäviä yksittäisiä heittoja, jotka toistavat yhtä ja samaa viestiä.

Rasistisen vihapropagandan päämääränä on ohjelmoida mahdollisimman moni reagoimaan ennakkoluuloisesti tai jopa vihaten ihmisiin, joiden ulkonäköön propagandalla on liitetty sellaisia reaktioita aiheuttavia ominaisuuksia. Suomalaisessa vihaviestinnässä on keskitytty rakentamaan määrätietoisesti kuvaa, että kaikki muslimit olisivat terroristeja ja muslimimiehet vähintäänkin raiskaajia ja että edelleen ihmisen uskonnon pystyisi päättelemään hänen ulkonäöstään.

Tämä on myös useiden rasististen meemien pääasiallinen viesti. Yllä näkyvä esimerkkitapaus tosin menee pidemmälle: se lähtee siitä oletuksesta, että kuvassa näkyvään mieheen suhtaudutaan jo lähtökohtaisesti kielteisesti hänen ulkonäkönsä vuoksi, että ulkonäköön aiemmalla propagandalla liitetyt ominaisuudet on jo omaksuttu tosiksi.

Lapset tähtäimessä

Viime aikoina vihapropagandistit ovat suunnanneet tarmonsa yhä enenevässä määrin lapsiin. Tavoitteena on luoda ilmapiiri, jossa myös lasten rasistinen kohteleminen koettaisiin hyväksyttäväksi ja jopa suositeltavaksi.

Tarkoitus on saada ihmiset uskomaan, että lapsesta voisi hänen ulkonäkönsä perusteella päätellä, että hänestä tulee vääjäämättä rotunsa stereotyyppinen edustaja. Tällä puolestaan ohjataan vanhempia opettamaan ennakkoluuloisuutta, vastakkainasettelua ja syrjimistä: valkoisiin lapsiin halutaan juntata uskomus, että tummempi ihminen ei sovi leikkikaveriksi, koska hän on rotunsa vuoksi epäkelpo.

Elias Abuelazamista ei ehkä tullut sellainen kuin hän on rasistisen propagandan vuoksi. Väkivaltainen rasisti esimerkkimeemissä esiintyvästä miehestä joka tapauksessa tuli. Juuri sellainen, mitä vihapropagandalla halutaan luoda.

Myyttiset partalapset

Jotta jokin sisältö lähtee kiertämään netissä ja erityisesti sosiaalisessa mediassa, tulee sen saada vastaanottajansa reagoimaan tavalla tai toisella niin voimakkaasti, että sisällöstä halutaan kertoa muillekin. Jakamiseen ohjaavia reaktioita voivat olla esimerkiksi viha tai hämmästys. Eräs tehokkaimmista keinoista synnyttää reaktioita on huumori.

Rasistisessa vihapropagandassa pyritään peittelemättä saattamaan ihmisiä naurunalaisiksi. Esimerkkinä tästä on vaivalla synnytetty myytti niin sanotuista partalapsista. Sen tavoitteena on saada ihmiset suhtautumaan ulkomaalaisilta näyttäviin lapsiin pilkallisesti ja syrjivästi.

Suomeen on todistetusti saapunut joukko aikuisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat yrittäneet vaikuttaa asemaansa ja olosuhteisiinsa valehtelemalla olevansa alaikäisiä.

Viranomaiset ovat selvittäneet tämän ja viime vuoden aikana muutamien satojen ihmisten ikää testeillä. Testattaviksi on päätynyt henkilöitä, joiden ilmoittamaa alaikäisyyttä ei ole voitu pitää luotettavana tietona esimerkiksi vahvan parrankasvun vuoksi. Helmikuussa kerrottiin, että testattaviksi valikoituneista suurin osa oli paljastunut täysi-ikäisiksi.

Vihapropagandassa tieto ymmärrettiin tahallaan väärin: esitettiin, että suurin osa kaikista alaikäisiksi ilmoittautuneista turvapaikanhakijoista olisi aikuisia, ei pelkästään niistä, jotka oli muiden epäilysten vuoksi valittu testattaviksi. Esimerkiksi perussuomalaisten verkkojulkaisu Suomen Uutiset väittää edelleen helmikuisen uutisensa otsikossa, että 60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksivaikka väite on yksiselitteisesti virheellinen.

Tämä kaikki vahvistaa myyttiä partalapsista: alaikäisille tarjottuja palveluja, joihin vaikkapa koulussa käyminen kuuluu, saavat leimataan huijareiksi. Yhdistettynä muuhun propagandaan synnytetään kuvaa, jossa hipiältään tummempi koululainen mielletään aikuiseksi raiskaajaterroristiksi.

Esimerkkimeemin kohdalla ei tietystikään edes kuvitella, että mies oikeasti julkeaisi esiintyä 8-vuotiaana. Ilmiselvän yliampuvalla vitsillä kuitenkin toistetaan viestiä, jonka tarkoitus on lisätä ulkomaalaisilta näyttäviin lapsiin kohdistuvia epäilyjä ja ennakkoluuloja.

Ei partalapsi, vaan hullu rasistimurhaaja

Hyvin usein syrjintää, väheyksymistä ja silkkaa vihaa lietsotaan meemeillä, jotka sisältävät yleistävän propagandistisen viestin, mutta joita ohjataan jakamaan vitsin vuoksi.

Erinomaisena esimerkkinä tästä on tämän kirjoituksen alussa näkyvä, hiljattain Facebookissa pyörinyt tekele. Siinä on kuva selkeästi aikuisesta miehestä, jonka kuvaan yhdistetyssä tekstissä väitetään esittävän alaikäistä.

– Parin viikon päästä tämä kuvassa esiintyvä 8-vuotias pakolaiskoulupoika pääsee viettämään lomaa, meemi hupailee.

Ei pääse.

Kuvassa ei tietenkään ole Suomessa majaileva pakolaislasta esittävä mies. Kuvassa on israelilaislähtöinen sarjamurhaaja, joka istuu Yhdysvalloissa elinkautista ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Miestä on ennenkin käytetty rasistisen propagandan välineenä. Varsinkin amerikkalaisessa vihapaatoksessa hänen on väitetty olevan milloin muslimi, milloin juutalainen, milloin terroristi, milloin laittomasti maassa oleillut muukalainen.

Todellisuudessa kyse on hullusta rasistisesta murhaajasta, joka on vielä kaiken lisäksi kristitty.

Elias Abuelazam on konservatiivisesta kristitystä perheestä lähtöisin oleva mies, joka oli kärsinyt mielenterveysongelmista. Hän oleskeli laillisesti Yhdysvalloissa, missä hän vuonna 2010 puukotti 18:aa miestä, joista viisi kuoli. Uhreista ainakin 15 oli mustia. Osa uhreista oli kehitysvammaisia. Murhien motiivi oli amerikkalaisarvioiden mukaan rasistinen.

Elias Abuelazam ei siis ole partalapsi. Hän on enemmänkin juuri sellainen henkilö, joita rasistisella vihapropagandalla halutaan luoda.

Lisäys 10.5.2016 klo 19.40
Tässä kirjoituksessa meemillä tarkoitetaan internetissä ja erityisesti sosiaalisessa mediassa levitettäviä kuvia. Niitä kutsutaan myös nettimeemeiksi ja meemikuviksi. Käsitteenä meemi on kuitenkin laajempi. Yleisemmin se tarkoittaa kulttuurissa leviäviä asioita. Käsitteen meemi esitteli ensimmäisenä professori Richard Dawkins vuonna 1976. Meemeistä kerrotaan tarkemmin esimerkiksi tutkija Teppo Mattsonin parin vuoden takaisessa Tiede-lehden blogikirjoituksessa.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Äiti latasi kivan kuvan nettiin – Lapsesta ”tehtiin” terroristi (15.4.2016)

Tämän vuoksi turvapaikanhakijoita pelätään – Propagandan viisi sääntöä (8.2.2016)

Aiheesta internetissä:

CNN: Serial killing suspect agrees to go to Michigan to face charges (13.8.2010)

Mlive.com: Catching a serial killer: How they got Elias Abuelazam (25.5.2012)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X